InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Koktejl

Tyto zajímavosti o ruletě patrně neznáte

24.10.2022
Fascinuje vás točící se ruleta? Zdá se, že nejste jediní, protože ruleta je jednou z nejoblíbenějších kasinových her na celém světě. Tato hra existuje již od 17. století a nejenže ovládla svět jako globální herní senzace, ale její vliv se rozšířil i na online herní scénu. Pokud jste fanoušky rulety, pravděpodobně znáte pravidla této hry, ale možná jste nevěděli o těchto zajímavých faktech o této hře.
Ilustrační snímek | Zdroj: pxhere.com

Šťastná čísla z Hollywoodu


Náhodnost rulety je potvrzena, takže každý, kdo vám tvrdí, že některá čísla jsou náchylnější k výhře než jiná, vám bohužel lže. Nicméně ruleta je nejvíce spojována s číslem 17, a to ne proto, že by se k němu vázalo nějaké štěstí, ale kvůli postavě Jamese Bonda, kdy již v původních knihách Iana Fleminga se ruleta vyskytovala a Bondovým oblíbeným číslem bylo právě 17.

Možná je to také proto, že lidé věří, že výherní čísla v ruletě jsou podprahově odhalována v hollywoodských filmech. Tomu nahrává i skutečnost, že číslo 17 je umístěno ve středu ruletových stolů. Číslo 22 je také mylně považováno za výherní číslo kvůli svému významu ve filmech jako Neslušný návrh, Casablanca a Ztraceni v Americe - to všechno jsou však nepodložené mýty.

Malé kolo


Termín ruleta je odvozen od francouzského ekvivalentu, který znamená "malé kolo". Je to jednoduše proto, že hra probíhá v malém kole. Jde tedy o název, který se sám vysvětluje.

Pravdou je, že skutečný původ rulety jako hry se nikomu nepodařilo zjistit. Existují však domněnky, že ji vynalezl slavný matematik Blaise Pascal. Víme však, kdo to skutečně byl?

Blaise Pascal byl francouzský matematik a vynálezce, který přišel s nápadem vyvinout stroj, který bude v neustálém pohybu. Myšlenka spočívala v tom, že stroj nebude potřebovat k pohonu žádnou vnější sílu a bude se pohybovat věčně. Právě ve snaze vymyslet tento stroj se zrodila ruleta. Jeho záměrem zdaleka nebylo dát světu hru do kasina!

I když mnoho lidí tuto verzi stále zpochybňuje, chápeme, že na původní ruletě bylo provedeno mnoho změn. Mnozí lidé se dokonce domnívají, že právě hra ze 17. století s názvem Roly Poly byla inspirací pro ruletu. Tato hra se v mnohém podobala ruletě, včetně systému sudých a lichých čísel a používání kuličky a kola.

Fjodor Michajlovič Dostojevskij byl ruletou posedlý


Legendární autor klasických románů jako Zločin a trest nebo Bratři Karamazovi si ruletu zamiloval natolik, že o ní napsal román Hráč. Děj se odehrává ve fiktivním letovisku Roulettenburg, které vzniklo podle vzoru Wiesbadenu, kde Dostojevskij (ironicky) prohrál honorář za knihu při hraní rulety.


Ilustrační snímek | Zdroj: pxhere.com

Po propuštění z vězení v roce 1854 vydal Dostojevskij knihu Dům mrtvých, která byla inspirována jeho pobytem ve vězení. V 50. letech 19. století pokračoval ve vydávání knih, z nichž financoval své cesty do západní Evropy. Předpokládá se, že svou první cestu na západ podnikl v roce 1862 a právě během této cesty si oblíbil lázeňská kasina, která se nacházela podél řeky Rýn.

Dostojevskij si brzy vypěstoval znepokojivou posedlost ruletou, která hraničila s bludy. V dopise své ženě tvrdil, že dokáže předpovědět, na kterém čísle padne kulička - dokonce i když padne na nule. Sebevědomě věřil, že stačí zachovat klid a vyhraje.

To se ovšem ukázalo jako bláznovství, které vyústilo v závislost, jež mu ztrpčovala život téměř deset let. Nakonec se mu ji však povedlo překonat.

18+ "Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!".

Autor: vimedigital.com
Fotogalerie:

Další články z rubriky Koktejl

Vědci našli nový způsob vytváření 2D materiálů

Mimořádně čisté dvojrozměrné materiály připravují v unikátním přístroji, v němž panují podmínky ultravysokého vakua, vědci z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR. Vyvinuli k tomu novou metodu, kterou popisují v odborném časopise ACS Applied ...

Co jsou to anabolizéry a jak pomáhají v silovém tréninku?

Jste vyznavačem silového cvičení? V takovém případě můžete očekávat celou řadu zajímavých benefitů - hezčí postavu a větší sebevědomí, pevnější zdraví ...

Základní složkou vydří potravy jsou ryby a právě proto je tento predátor často trnem v oku rybářů a rybníkářů

Pro ty druhy živočichů, které se do naší krajiny v posledních desetiletích vrátily a které svými životními projevy způsobují některým hospodařícím sub ...

Vodní ploštice mohutnatky u nás zatím nežijí, šíří se ale na sever od Balkánského poloostrova

Její výskyt nyní hlásí Chorvatsko, Bulharsko, Řecko a podle webu Live Science nejnověji i ostrov Kypr. Má přezdívku "okusovač prstů". Příčinou takovéh ...

Sázková bonanza: jak se Super Bowl 58 stal největší událostí v historii kurzových sázek?

Super Bowl 58 se zapsal do historie. Na jedné straně přinesl napínavý zápas, ale současně zažil i nebývalý nárůst kurzových sázek, za což nepochybně m ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »