InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Evropská komise opět po roce zhodnotila stav rozšíření EU

14.10.2022
Každoroční balíček vyhodnocuje aktuální stav politiky rozšíření EU jako celku a současně poskytuje detailní obrázek plnění politických a ekonomických reforem, zásadních pro přístup k EU. Soubor dokumentů obsahuje shrnující Sdělení Evropské komise a sedm specifických Zpráv o pokroku pro všechny země, kterých se týká politika rozšíření EU, tedy přistupující Albánii, Černou Horu, Severní Makedonii, Srbsko a Turecko a potenciálně kandidátské Bosnu a Hercegovina a Kosovo.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Evropská komise odkazuje na červnové rozhodnutí potvrdit evropskou perspektivu Ukrajině, Moldavsku a Gruzii a udělit kandidátský status Ukrajině a Moldavsku na základě předpokladu učinění stanovených kroků.

Ve vztahu k zemím západního Balkánu EK zdůrazňuje, že jejich budoucnost je v EU. Zejména oceňuje zahájení přístupových jednání s Albánií a Severní Makedonií v červenci tohoto roku. Obě země pokračují v úspěšně nastartovaných reformách a ve spolupráci s Komisí provádí důkladný screening své legislativy.

V souvislosti s ruskou agresí EK zdůrazňuje nárůst významu sladění zahraniční politiky jednotlivých států s tou evropskou. V tomto kontextu ocenila Albánii, Severní Makedonii a Černou Horu. Náprava nepříznivé bilance se naopak očekává od Srbska a Turecka.

Konkrétní výtky Srbsku v tomto směru jsou přejímání a šíření dezinformačních narativů Ruska. Dále vzhledem k dlouhému procesu ustavování vlády došlo dle hodnocení EK ke značnému zpomalení reforem spojených s přístupovým procesem včetně nulového pokroku v otázce svobody projevu.

Co se týče Bosny a Hercegoviny, Evropská komise doporučuje udělení statutu kandidátské země na základě předpokladu, že učiní následujících osm kroků týkajících se úprav směřujících k integritě v existujícím zákoně o Vysoké soudní radě, přijetí nového zákona k této Radě a zákona o soudech Bosny a Hercegoviny, přijetí zákona k prevenci střetu zájmů, dále zásadní kroky k posílení prevence a boje proti korupci a organizovanému zločinu, efektivní koordinace řízení hranic a migrační kapacity a funkčního azylového systému, zákaz mučení, svobodu projevu a médií a ochranu novinářů a doloží průkaznou historii fungování všech úrovní koordinačních mechanismů přijetím národního programu pro přijetí acquis.

U Černé Hory je dle EK velmi problematická hluboká polarizace politické scény a značné zpomalení reformního procesu, vedoucí ke stagnaci přístupového procesu.

Kosovská vláda vzešlá z voleb v roce 2021 měla stabilní většinu a viditelně pro unijní odhodlání. To usnadnilo implementaci Stabilizační a asociační dohody s Kosovem a provádění reforem. EK ve zprávě dále upozornila, že její návrh na vízovou liberalizaci s Kosovem, který stále čeká na vyřízení v Radě EU, by měl být projednán prioritně.

Přístupová jednání s Tureckem zůstávají pozastavena a Turecko se dále vzdaluje EU, byť je už po desetiletí kandidátskou zemí a klíčovým partnerem EU. Zpráva konstatuje pokračující zhoršování situace v oblasti demokracie, právního státu a základních práv. Zároveň, ale potvrzuje ochotu EU zintenzivnit spolupráci v řadě oblastí společného zájmu, v případě konstruktivního přístupu Turecka.

Zdroj: Ministerstvo zahraničí

Další články z rubriky Domácí

SYRI: Českým ženám se rodí první dítě později, než by si samy přály

České ženy chtějí mít více dětí, než kolik jich ve výsledku mají. Souvisí to s pokračujícím trendem posunu rodičovství do stále vyššího věku, který v Česku odstartoval v 90. letech 20. století. Zjednodušeně řečeno, ženy podstatně později narození ...

Češi si sjednávají životní pojištění až těsně před třicítkou, rizika jim ale hrozí v každém věku

Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální ...

Investice do prevence a léčby závislostí klesají. Změnu by mohla přinést iniciativa Jedna dvacetina na prevenci

Asociace poskytovatelů adiktologických služeb (APAS) společně s ostatními odbornými a profesními společnostmi volají po navýšení investic do prevence ...

STAN: Lidé v exekucích mají mít šanci dostat se zpět na trh práce

Usnadnit a především zrychlit proces oddlužení u fyzických osob má za cíl novela insolvenční zákona, která je pro Starosty dlouhodobě prioritou. Ten z ...

ČEZ: Emise skleníkových plynů z výroby elektřiny a tepla klesly o 12 %, naopak investice do udržitelných činností stouply o 4,7 miliardy

Zelenání výroby Skupiny ČEZ pokračuje. ČEZ meziročně snížil přímé emise skleníkových plynů o 12 %, což odpovídá úspoře zhruba 2,2 milionů tun ekvivale ...

Doporučujeme



Sobota 4.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »