InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

Evropská komise chce zvýšit využívání onkologického screeningu k odhalování rakoviny

21.09.2022
Evropská komise v úterý 20. září jako součást programu EU pro onkologický screening, který má být předložen v rámci Evropského plánu boje proti rakovině, představila nový přístup, který má členským státům pomoci zvýšit využívání onkologického screeningu. Cílem navrhovaného doporučení je zvýšit počet screeningů, jež zahrnou více cílových skupin a více typů nádorových onemocnění, přičemž důraz bude kladen na odhalování rakoviny v rané fázi.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Tento nový přístup EU, založený na nejnovějším vědeckém vývoji a důkazech, které jsou k dispozici, pomůže členským státům zajistit, aby do roku 2025 bylo screeningové vyšetření nabídnuto 90 % obyvatel EU, kteří splňují podmínky pro screening rakoviny prsu, děložního čípku a rakoviny tlustého střeva a konečníku. Nové doporučení rovněž rozšiřuje plošný organizovaný onkologický screening tak, aby zahrnoval rakovinu plic, prostaty a za určitých okolností i rakovinu žaludku.

Místopředseda pro podporu evropského způsobu života Margaritis Schinas uvedl: "Rakovina je pro nás prioritou v oblasti zdraví! V posledních dvou letech si pandemie COVID-19 vybrala daň z hlediska prevence, odhalování a diagnostiky rakoviny. Čím dříve je rakovina odhalena, tím lépe lze zmírnit obtíže díky rozšíření možností léčby a záchraně životů. A proto musíme podpořit onkologický screening v celé EU. Dnes opět prokazujeme své odhodlání bojovat proti rakovině rozhodně a kolektivně."

Komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová uvedla: "V roce 2020 byla rakovina diagnostikována přibližně u 2,7 milionu lidí žijících v EU a v důsledku této nemoci přišlo o život více než 1,3 milionu lidí. Jsme si vědomi, že včasné odhalení zachraňuje životy a zlepšuje kvalitu života. V rámci Evropského plánu boje proti rakovině dnes zavádíme nový směr screeningu rakoviny v EU. Díky novým doporučením se bude program EU pro onkologický screening vztahovat na typy rakoviny, které společně představují téměř 55 % všech nových případů diagnostikovaných každoročně v EU. Naše nová doporučení založená na vědeckých důkazech a excelenci, jež byly v posledních 20 letech vyvinuty ve výzkumu rakoviny, posílí naše úsilí v celé EU, abychom mohli jednat včas a abychom zaplnili mezeru, která vznikla v důsledku dopadu onemocnění COVID-19 na diagnostiku rakoviny a onkologickou péči. Společně můžeme přispět k vývoji v oblasti nádorových onemocnění."

Navrhované doporučení zavádí nový přístup EU k osvědčeným postupům pro zlepšení onkologického screeningu a nahrazuje stávající přístup, který existuje již 20 let a který naléhavě vyžaduje aktualizaci. Návrh je stěžejní iniciativou Evropského plánu boje proti rakovině a odráží nejnovější vědecký vývoj a důkazy, které máme k dispozici. Je k dispozici finanční podpora na zavádění nových doporučení, přičemž 38,5 milionu EUR bylo přiděleno v rámci programu "EU pro zdraví" a 60 milionů EUR v rámci programu Horizont Evropa. Kromě toho Komise navrhne dodatečné finanční prostředky na onkologický screening v rámci programu "EU pro zdraví" 2023. Další podporu lze poskytnout i z evropských regionálních fondů, fondů soudržnosti a sociálních fondů.

Co je v tomto směru nového?
Cílem doporučení je zvýšit využívání screeningu rakoviny prsu, tlustého střeva a konečníku a rakoviny děložního čípku, aby bylo dosaženo cíle stanoveného v Evropském plánu boje proti rakovině, tj. do roku 2025 nabídnout tato screeningová vyšetření 90 % osob, jež splňují podmínky pro daný screening. Kromě toho by cílený screening měl být rozšířen na další druhy rakoviny, zejména na rakovinu prostaty, plic a žaludku.

Pro usnadnění cílenějšího a méně invazivního screeningu doporučení:
- rozšiřuje cílovou skupinu screeningu rakoviny prsu na ženy ve věku 45 až 74 let (ve srovnání se současnou věkovou skupinou 50 až 69 let),

- doporučuje, aby se testování na lidský papilomavirus (HPV) provádělo u žen ve věku od 30 do 65 let každých 5 a více let s cílem odhalit rakovinu děložního čípku, a to s přihlédnutím ke stavu očkování proti HPV,

- vyzývá k provádění triážových testů na rakovinu tlustého střeva a konečníku u osob ve věku 50 až 74 let prostřednictvím fekálního imunochemického testování s cílem určit možné odeslání osoby k následné kolonoskopii/endoskopii.

Doporučení vychází z nejnovějších důkazů a metod a rozšiřuje organizovaný screening na tři další druhy rakoviny:

- Vyšetřování na rakovinu plic u současných těžkých a bývalých kuřáků ve věku 50 až 75 let.

- Vyšetřování na rakovinu prostaty u mužů do 70 let na základě testování prostatického specifického antigenu a následné vyšetření magnetickou rezonancí (MRI).

- Screening na Helicobacter pylori a sledování prekancerózních lézí žaludku v oblastech s vysokým výskytem rakoviny žaludku a úmrtností na ni.

Doporučení věnuje zvláštní pozornost rovnému přístupu ke screeningu, potřebám konkrétních socioekonomických skupin, osob se zdravotním postižením a osob žijících ve venkovských nebo odlehlých oblastech, aby se onkologický screening stal realitou v celé EU. Je rovněž důležité zajistit odpovídající a včasné diagnostické postupy, léčbu, psychologickou podporu a následnou péči. Doporučení kromě toho zavádí pravidelné systematické sledování screeningových programů včetně odlišností prostřednictvím Evropského systému informací o rakovině a Registru nerovností v oblasti onkologických onemocnění.

Na podporu provádění budou za finanční podpory programu "EU pro zdraví" vypracovány pokyny EU pro screening a léčbu rakoviny plic, prostaty a žaludku. Stávající pokyny EU týkající se rakoviny prsu, tlustého střeva a konečníku a děložního čípku budou pravidelně aktualizovány.

Zdroj: EU

Další články z rubriky Zdraví

Invazivní meningokoková onemocnění jsou velmi závažná, nejúčinnější prevencí je vakcinace

V rámci Světového imunizačního týdne i v souvislosti s nedávným úmrtím devatenáctiměsíčního chlapce, který se nakazil bakterií Neisseria meningitidis skupiny B, znovu zdůrazňujeme význam a využití očkování. Batole, které podlehlo infekci, nebylo ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Téměř 590 tisíc klientů VZP se léčí s diabetem a jejich počet každoročně roste

V roce 2023 zaplatila pojišťovna za péči o klienty s diabetem bezmála 9,8 mld. korun, přičemž více než dvě třetiny nákladů připadly na úhradu léčivých ...

Cítíte acetonový zápach z úst? Co to znamená a jaké jsou příčiny?

Ucítili jste ve svém dechu zápach acetonu a přemýšlíte nad tím, co tento neobvyklý jev naznačuje o vašem zdraví? Tento specifický zápach není jen otáz ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »