InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

Jak postupovat při ztrátě technického průkazu a kolik zaplatíte za nový?

05.09.2022
Ztráta technického průkazu a vlastně jakéhokoliv dokladu je vždy nemilá záležitost. Na druhou stranu lze o nový požádat poměrně snadno, jen to stojí čas a nějaké to vyřizování.
Ilustrační snímek | Zdroj: shutterstock.com
Duplikát technického průkazu si vyřiďte bez otálení, abyste se vyhnuli pokutě při náhodné policejní prohlídce. Kam se pro něj vydat a kolik to bude stát?

Co dělat při ztrátě technického průkazu


Ke každému automobilu máte hned dvě varianty technického průkazu - malý a velký. Přesnější je ovšem název Osvědčení o registraci vozidla část 1 a Osvědčení o registraci vozidla část 2. Častěji nastává ztráta malého technického průkazu, jelikož jej většina řidičů vozí přímo v automobilu nebo u sebe v peněžence.

Při zjištění, že jste dokument ztratili, se vydejte na úřad s rozšířenou působností. Na registru vozidel informujte o ztrátě průkazu prostřednictvím formuláře a další formulář bude potřeba pro žádost o vystavení duplikátu. Veškeré dokumenty naleznete na webových stránkách úřadu. Můžete si je stáhnout a vyplnit předem. K vystavení duplikátu potřebujete následující doklady:

- průkaz totožnosti,
- velký technický průkaz při ztrátě malého,
- malý technický průkaz při ztrátě velkého,
- policejní protokol v případě krádeže;

Obvykle je náhradní doklad vystaven na počkání. V případě nejasností je lhůta pro vydání 30 dnů. Za vystavení zaplatíte správní poplatek ve výši 100 Kč.

Ztráta obou technických průkazů


Co když dojde ke ztrátě velkého technického průkazu současně s malým? Rozhodně dochází k složitější situaci. Musíte prokázat, že je vozidlo skutečně vaše, tedy připravit si VIN kód auta a číslo registrační značky. Ostatní doklady jsou stejné jako ty výše uvedené. Můžete si také pro jistotu udělat kopie těchto dokladů a bezpečně je uložit.

Ukradli vám technický průkaz?


Byl váš technický průkaz odcizen nebo poškozen? Postup vyřízení nového je prakticky stejný jako při ztrátě. Rozdíl je v tom, že krádež musíte nahlásit na Policii ČR, která vystaví protokol o odcizení technického průkazu. V případě poškození průkazu je nutné jej odevzdat na úřadě při vyřizování nového.

Technický průkaz obvykle zmizí spolu s peněženkou, ať už z vaší kapsy nebo během vykradení auta, protože jde o velké lákadlo pro zloděje. Také se vám pravděpodobně už nevrátí ani tehdy, když vám někdo zcizí rovnou celé auto. Běžné povinné ručení vám v tomto ohledu nepomůže. Havarijní pojištění kryje pouze věci, jež jsou pevně zabudované ve vozidle. Pokud zloděj odcizí věci, jež jsou součástí vozidla, tak to HAV kryje. Např. autorádio. Ztráta vás bude bolet o něco méně, pokud máte sjednané pojištění vykradení auta. I když za vás pojišťovna nevyřídí papírování, alespoň vám proplatí vzniklou škodu.

Autor: Pl

Další články z rubriky Auto moto

Ford Pro posiluje vedoucí postavení E-Transitu v segmentu

Ford Pro dnes odhalil novou verzi modelu E-Transit s prodlouženým dojezdem, která zvyšuje schopnosti nejprodávanější velké elektrické dodávky v Evropě, jež loni překonala svého nejbližšího konkurenta v poměru více než pět ku jedné. ...

Škoda Kodiaq rozšiřuje paletu motorů, prodejní ceny začínají na 980 000 Kč včetně DPH

Mladá Boleslav - Nová Škoda Kodiaq se dostala do prodeje nejprve se dvěma dieselovými motory, nyní se paleta pohonných jednotek rozrůstá o zážehové ag ...

V prvním čtvrtletí dosahuje výroba automobilů rekordních hodnot

V prvním čtvrtletí bylo v tuzemských firmách automobilového průmyslu vyrobeno celkem 394 443 osobních vozidel, meziročně o 11,5 % víc. Jde tak o nejvy ...

Přesné, jisté, všestranné: Nové BMW X3 prochází dynamickými jízdními testy

Na konci procesu sériového vývoje prochází nové BMW X3 ve zkušebním centru BMW Group v jihofrancouzském Miramas finálním laděním všech regulačních sys ...

Co si počít, pokud se vám rozbije katalyzátor v autě?

První katalyzátory se začaly v autech objevovat už v sedmdesátých letech dvacátého století. Za tento vynález vděčíme americké automobilce Cadillac. Je ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »