InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

7. mechanizovaná brigáda má nového velitele, provede ji přezbrojením na moderní těžkou brigádu

29.07.2022
Na Masarykově náměstí v Hranicích se včera uskutečnil slavnostní nástup u příležitosti předání funkce velitele 7. mechanizované brigády. Od 1. srpna se jím stane plukovník gšt. Zdeněk Mikula, který vystřídá brigádního generála Petra Svobodu. Vševojskový útvar, který je vyzbrojen tanky a bojovými vozidly pěchoty, má být podle závazku ČR vůči NATO plně bojeschopný od ledna 2026. V nejbližších letech ho tak čeká mohutná modernizace.
Foto: acr.army.cz
Slavnostního ceremoniálu za účasti stovek nastoupených vojáků a veřejnosti se zúčastnila také ministryně obrany Jana Černochová, náčelník Generálního štábu AČR generálmajor Karel Řehka a další významní hosté.

Nová technika pro páteřní složku armády je na dobré cestě


Podle ministryně Černochové patří jedna ze dvou elitních vševojskových brigád k páteřním složkám armády a ČR by bez ní neměla šanci dostát svým závazkům vůči NATO. Tento útvar už nicméně řadu let marně vyhlíží novou techniku: Stará BVP-2 a modernizované tanky T-72M4CZ jsou nejen morálně zastaralé, především nejsou kompatibilní se standardy Severoatlantické aliance.

Ministryně Černochová je přesvědčená, že vše je nyní na dobré cestě. Minulý týden vláda zrušila výběrové řízení a dala jí mandát vyjednávat se Švédskem o nákupu nových moderních bojových vozidel pěchoty CV90. "Jsem přesvědčená, že to je způsob, jak se po dlouhá léta trvající a neefektivní soutěží dostat co nejrychleji k cíli tak, abyste se na nová "bevka" nemuseli už jen těšit, ale abyste je konečně dostali," řekla nastoupeným příslušníkům 7. mechanizované brigády.

Brigádnímu generálu Petru Svobodovi poděkovala za obětavou službu v čele útvaru a trpělivý přístup, který zastaralá technika vyžadovala. Novému veliteli, plukovníku Zdeňku Mikulovi, popřála mnoho úspěchu: "Máte pod sebou ty nejlepší vojáky a vojákyně. Mým cílem a přáním je, abyste co nejdříve mohl říct i to, že máte pod sebou tu nejlepší techniku. Věřím, že se nám to společně podaří."

Zdeněk Mikula prošel výběrem tzv. generálské rady a na novou funkci ho schválila ministryně obrany. Donedávna řídil odbor mechanizovaného vojska pod sekcí rozvoje sil MO a několik měsíců byl Svobodovým zástupcem v Hranicích. "Ví přesně, co brigáda potřebuje, kam směřuje a jak naplnit úkol v připravenosti těžké brigády," zdůraznil generál Svoboda.

NGŠ Řehka: Gen. Svobodovi děkuji za poctivý a profesionální přístup ve všech oblastech


Šéf armády generálmajor Karel Řehka končícímu veliteli poděkoval za poctivý a profesionální přístup ve všech oblastech - ať už se týkal přípravy příslušníků 7. brigády do zahraničních operací či jednotek NATO. Svoboda, který odchází do společného výcvikového střediska sil NATO (JFTC) v Polsku na pozici zástupce velitele - náčelník štábu, měl podle jeho slov osobní zásluhu i na zkvalitnění vybavení a výstroje vojáků.

Úkolem plukovníka gšt. Zdeňka Mikuly bude připravit útvar na rychlé zavedení a plné využití možností nové techniky. "Další důležitou oblastí pro budoucího velitele zůstává také doplňování personálu a udržení stabilního počtu lidí," zdůraznil náčelník Generálního štábu AČR Řehka.

Součástí slavnostního ceremoniálu bylo rovněž ocenění příslušníků 7. mechanizované brigády a některých významných hostů pamětními medailemi útvaru. V závěru se hosté přesunuli k Památníku hrdinů v kasárnách gen. Zahálky, kde byly symbolicky položeny květiny.

Zdroj: Ministerstvo obrany

Další články z rubriky Domácí

SYRI: Českým ženám se rodí první dítě později, než by si samy přály

České ženy chtějí mít více dětí, než kolik jich ve výsledku mají. Souvisí to s pokračujícím trendem posunu rodičovství do stále vyššího věku, který v Česku odstartoval v 90. letech 20. století. Zjednodušeně řečeno, ženy podstatně později narození ...

Češi si sjednávají životní pojištění až těsně před třicítkou, rizika jim ale hrozí v každém věku

Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální ...

Investice do prevence a léčby závislostí klesají. Změnu by mohla přinést iniciativa Jedna dvacetina na prevenci

Asociace poskytovatelů adiktologických služeb (APAS) společně s ostatními odbornými a profesními společnostmi volají po navýšení investic do prevence ...

STAN: Lidé v exekucích mají mít šanci dostat se zpět na trh práce

Usnadnit a především zrychlit proces oddlužení u fyzických osob má za cíl novela insolvenční zákona, která je pro Starosty dlouhodobě prioritou. Ten z ...

ČEZ: Emise skleníkových plynů z výroby elektřiny a tepla klesly o 12 %, naopak investice do udržitelných činností stouply o 4,7 miliardy

Zelenání výroby Skupiny ČEZ pokračuje. ČEZ meziročně snížil přímé emise skleníkových plynů o 12 %, což odpovídá úspoře zhruba 2,2 milionů tun ekvivale ...

Doporučujeme



Sobota 4.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »