InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Vláda schválila nový mandát na působení Armády ČR v zahraničních operacích

27.07.2022
Vláda na dnešním jednání schválila mandát na působení Armády ČR v zahraničních operacích do roku 2024 s výhledem na rok 2025 a na pobyt ozbrojených sil států NATO na území České republiky v letech 2023 a 2024. Návrh mandátu ještě musí schválit obě komory Parlamentu ČR.
Foto: mocr.army.cz
Aktuální mandát pro působení v zahraničních operacích vyprší 31. prosince 2022. Návrh nového mandátu vychází ze zahraničně politických a bezpečnostních priorit České republiky, které jsou výrazně ovlivněny ruskou agresí na Ukrajině. Prioritou je tedy posílení obrany východní hranice NATO, pro které vláda schválila vyčlenit do 1 200 osob.

Od letošního dubna je Česká republika navíc vedoucí zemí mnohonárodního bojového uskupení NATO na Slovensku, čímž ČR výrazně navyšuje dosavadní příspěvek do obdobných aliančních uskupení v Litvě a Lotyšsku.

Dále pak vláda schválila novinku v podobě ochranného týmu pro zastupitelský úřad ČR na Ukrajině. Důvodem je ochrana českých diplomatických zájmů na Ukrajině.

Vláda také rozhodla o ostatních zahraničních operacích. Ty budou ve většině případů pokračovat ve stejném rozsahu jako doposud. Konkrétně jde o KFOR v Kosovu, operace EU Irini ve Středomoří/Itálii, mise MFO na Sinaji, mise OSN MINUSMA v Mali a UNDOF na Golanských výšinách. Výjimkou je Bosna a Hercegovina, kde vláda schválila mírné navýšení vojenské přítomnosti v operaci EU Althea.

Předkládaný návrh nepočítá s působením českých vojáků v Iráku a ve výcvikové misi EU v Mali, protože o budoucnosti těchto misí se v tuto chvíli v Evropské unii diskutuje. Jasněji by mělo být na podzim, kdy ministryně předloží případně vládě a Parlamentu samostatný návrh řešení situace.

Ministryně také informovala vládu o vyčleňovaných silách rezortu obrany pro případné nasazení mimo území ČR v rámci Sil rychlé reakce NATO, Bojového uskupení EU a mírových operací OSN. Pokud dojde k aktivaci těchto sil, jejich vyslání bude řešit samostatný mandát. Konkrétně navrhla ministryně působení v celkovém počtu do 1 362 osob, a to jak v roce 2023, tak i v roce 2024 (zatím bez Iráku a výcvikové mise EU v Mali).

Předpokládá se, že Česko vyjde působení Armády ČR v zahraničí v roce 2023 na přibližně 1,43 miliardy Kč. Odhad pro rok 2024 odhad činí cca 1,46 miliardy Kč.

Součástí předkládaného návrhu byl také pobyt ozbrojených sil států NATO na území České republiky v případě potřeby. Tuto případnou krátkodobou spojeneckou přítomnost na území ČR navrhla ministryně zastropovat na počet 800 lidí.

Tento návrh na "pobyt na území ČR" ale neznamená mandát pro trvalý pobyt ozbrojených sil členských států Aliance na našem území ani pro zřízení jejich vojenských základen.

Navrhovaný rozsah působení v zahraničních operacích je podle ministryně výrazem ochoty a připravenosti České republiky nadále aktivně přispívat k zajišťování mezinárodní bezpečnosti.

Zdroj: Ministerstvo obrany

Další články z rubriky Domácí

SYRI: Českým ženám se rodí první dítě později, než by si samy přály

České ženy chtějí mít více dětí, než kolik jich ve výsledku mají. Souvisí to s pokračujícím trendem posunu rodičovství do stále vyššího věku, který v Česku odstartoval v 90. letech 20. století. Zjednodušeně řečeno, ženy podstatně později narození ...

Češi si sjednávají životní pojištění až těsně před třicítkou, rizika jim ale hrozí v každém věku

Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální ...

Investice do prevence a léčby závislostí klesají. Změnu by mohla přinést iniciativa Jedna dvacetina na prevenci

Asociace poskytovatelů adiktologických služeb (APAS) společně s ostatními odbornými a profesními společnostmi volají po navýšení investic do prevence ...

STAN: Lidé v exekucích mají mít šanci dostat se zpět na trh práce

Usnadnit a především zrychlit proces oddlužení u fyzických osob má za cíl novela insolvenční zákona, která je pro Starosty dlouhodobě prioritou. Ten z ...

ČEZ: Emise skleníkových plynů z výroby elektřiny a tepla klesly o 12 %, naopak investice do udržitelných činností stouply o 4,7 miliardy

Zelenání výroby Skupiny ČEZ pokračuje. ČEZ meziročně snížil přímé emise skleníkových plynů o 12 %, což odpovídá úspoře zhruba 2,2 milionů tun ekvivale ...

Doporučujeme



Sobota 4.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »