InfoDnes.cz » Zpravodajství » Krimi

V Národním parku České Švýcarsko vzplál les, byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu

25.07.2022
Dne 24. 7. 2022 před 8. hodinou byl vyhlášen poplach jednotkám požární ochrany z druhého stupně poplachu, které vyjely na požár lesního porostu do obce Hřensko. Požár vypukl v Národním parku České Švýcarsko v lokalitě Malinový důl a jeho rozloha je přibližně 450 x 150 metrů. Do hasebních prací byl zapojen také vrtulník LS PČR s bambi vakem.
Foto: HZS Ústeckého kraje
V neděli zasahovalo u požáru 16 hasičských jednotek, vrtulník LS PČR a letadlo letecké hasičské služby. Aktuální rozloha požáru je kolem 3 hektarů. Byla povolána i lezecká skupina hasičů, kteří zasahovali ve skalnatém terénu.

Les hořel v lokalitě Malinový důl. Silnice z Hřenska do Mezní Louky byla kvůli zásahu hasičů neprůjezdná. Uzavřené je i parkoviště Nad Klepáčem. Mluvčí správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov uvedl, že příčina požáru bude předmětem dalšího vyšetřování. Podle něj je však vysoce pravděpodobné, že měl na vzniku požáru podíl člověk.

Kolem 16 hodiny bylo objeveno druhé ohnisko lesního požáru v lokalitě Soutěsek ve Hřensku o rozloze přibližně 1 ha. Z preventivních důvodu byla provedena evakuace soutěsek a poté byly veřejnosti uzavřeny. Na místě zasahoval vrtulník Armády ČR.

Večer se jednotky vrátily na základny. Na místě byla ponechána místní dobrovolná jednotka kvůli dohledu.

V hasebních pracích se pokračovalo i dnes v ranních hodinách. Původní ohnisko se totiž začalo kvůli větru znovu šířit. Na místo dorazili i hasiči z Německa. Podle posledních informací oheň zachvátil koruny stromů a šíří se až k Pravčické bráně. Někteří zasahující hasiči se museli evakuovat.

Podle informací z dnešního odpoledne by mělo být ohnisko požáru, kvůli kterému byla Edmundova soutěska uzavřena, pod kontrolou. Škoda, kterou oheň na lesním porostu napáchal, zatím není známá.


AKTUALIZACE - 26. 7. 2022

6:30 Během noci se hasiči zaměřili na požární obranu Mezní Louky a Hřenska, kde byla nařízena evakuace budov na pravém břehu Kamenice až k hranici se SRN. Evakuované osoby byly převezeny do Děčína, kde části bylo poskytnuto náhradní ubytování. Dále byl evakuován letní dětský tábor Ferdinand, kde děti a jejich doprovod byly převezeny na státní hranici a předány německým kolegům. Celkem se jednalo o 100 osob. V 7:00 byl proveden průzkum požářiště a přerozdělení jednotek včetně posil z okolních krajů a zahájeno intenzivní hašení i za pomoci letecké techniky.

6:55 UPOZORNĚNÍ:
Od rána hasiči evidují v Ústeckém, Libereckém, Pardubickém a Středočeském kraji a také v Praze velký počet volání s nahlášením zápachu kouře. Vzhledem k povětrnostním podmínkám lze cítit kouř od požáru v NP České Švýcarsko na desítky kilometrů daleko. Prosí proto občany, aby v tomto specifickém případě (pokud nejsou vidět další příznaky hoření, např.plameny) zvážili zda hasičům volat na tísňové linky.

U požáru zasahuje 83 jednotek, 410 hasičů, čtyři vrtulníky a dvě letadla. Hřensko z 90% evakuováno v noci do Děčína. Mezná v noci evakuována.





Zdroj: HZS Ústeckého kraje

Další články z rubriky Krimi

Celníci zajistili v obchodě v Novém Bydžově padělky zboží za více než 3 miliony korun

Pro podezření z porušení práv duševního vlastnictví zadrželi královéhradečtí celníci v minulých dnech více než dvě stovky výrobků. Tentokrát si na základě vlastního monitoringu vytipovali ke kontrole kamenný obchod v Novém ...

Opilý řidič nebezpečně kličkoval na dálnici D3 při jízdě do krajské metropole

Táborsko - Silně opilého řidiče, který jel podezřelou jízdou po dálnici D3 z Tábora na České Budějovice, zastavili v posledním dubnovém týdnu u sjezdu ...

Policisté vyšetřují pobodání muže v Milovicích jako pokus o vraždu

V sobotu, 4. května 2024, krátce před devátou hodinou večer, došlo v Milovicích poblíž jedné z místních prodejen s potravinami k incidentu mezi dvěma ...

Dvanáct hasičských jednotek zaměstnal požár skladu porcelánu v Karlových Varech

Požár skladovací haly v areálu karlovarské firmy na výrobu porcelánu oznámili zaměstnanci na tísňovou linku hasičů v pondělí 6. května krátce před jed ...

Anonymní oznamovatel vyhrožoval bombou v bankách v Podmoklech

DĚČÍNSKO - V pondělí 6. května 2024 krátce po čtvrt na jedenáct policie prostřednictvím tísňové linky přijala anonymní výhružku o tom, že dojde k výbu ...

Doporučujeme



Středa 8.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »