InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Vláda pověřila ministryni obrany, aby zahájila jednání se švédskou vládou o pořízení bojových vozidel CV90

20.07.2022
Vláda na svém středečním jednání udělala zásadní rozhodnutí v oblasti akvizic a modernizace Armády ČR. Kabinet rozhodl o zrušení tendru na bojová vozidla pěchoty (BVP) a následně pověřil ministryni obrany Janu Černochovou, aby zahájila jednání se švédskou vládou o pořízení bojových vozidel CV90. Ministryně rovněž dostala mandát pro jednání s americkou vládou o nákupu víceúčelových nadzvukových letounů F-35 Lightning II. Tuto techniku používá řada spojenců ČR v NATO a EU, díky čemuž modernizace posílí spolupráci a sníží náklady na opravy a potřebnou údržbu.
Foto: mocr.army.cz
"Dnešní den je pro budoucnost armádních akvizic naprosto zásadní. Vláda rozhodla o zrušení tendru na BVP a pověřila mě, abych vyjednávala s vládou Švédského království o pořízení švédských bojových vozidel CV90. Dalším bodem jednání byla budoucnost českého nadzvukového letectva. Byla jsem pověřena sestavit mezirezortní vyjednávací tým a začít jednat s vládou Spojených států o nákupu dvou letek, tj. 24 kusů, víceúčelových nadzvukových letounů F-35 Lightning II," uvedla po skončení jednání kabinetu ministryně obrany Jana Černochová.

F-35 Lightning II

F-35 Lightning II je nejmodernější víceúčelový letoun 5. generace, který poskytne armádě široké spektrum schopností zaručujících naši bezpečnost. "Naše rozhodnutí pro tuto volbu vychází z analýzy armády, která jasně říká, že jen nejmodernější stroje tzv. 5. generace mohou obstát i na bojištích budoucnosti," říká Jana Černochová. Dodává, že o akvizici je třeba rozhodnout teď, neboť ceny techniky se stále zvyšují a zároveň chybí výrobní kapacity a suroviny, což doby dodání prodlužuje. "Nesmíme proto otálet, protože dodací lhůty jsou v řádu let," říká ministryně s tím, že rok 2027, kdy vyprší nájemní smlouva na současné stíhací letouny, je vzdálený jen zdánlivě.

Víceúčelové nadzvukové letouny F-35 řeší problém nadzvukového letectva na desítky let dopředu. "F-35 Lightning II bude i po roce 2040 technická špička, zatímco stroje tzv. 4,5. generace tou dobou budou zastaralé. F-35 navíc nepředstavuje jen stíhací letoun. Jde o létající velitelské středisko představující kombinaci stíhacího letounu, prvku protivzdušné obrany, špičkového výzvědného a komunikačního pracoviště a zároveň je součástí široké sítě internetu strojů včetně bezpilotních prostředků, a tudíž dokáže provádět i úkoly, které jsou zcela mimo možnosti současných strojů," vysvětluje náčelník Generálního štábu AČR generálmajor Karel Řehka, proč armáda toto řešení preferuje.

Důvodem pro navýšení počtu strojů je fakt, že už v současnosti počet nadzvukových letadel nestačí k plnění zadaných úkolů a vzhledem ke zhoršující se bezpečnostní situaci se bude objem plněných úkolů nadále zvyšovat.

Zároveň jde o ekonomické řešení, protože budeme sdílet stejnou techniku se Spojenými státy, Polskem a řadou dalších spojenců. To posílí spolupráci, společný výcvik i sdílení kapacit a schopností a celkově posílí naši obranyschopnost.

CV90

V případě bojových vozidel pěchoty vláda rozhodla o zrušení výběrového řízení na pořízení této techniky poté, co dva ze tří uchazečů odmítli přistoupit na nové podmínky. Z právní analýzy, kterou si Ministerstvo obrany nechalo vypracovat, vyplynulo, že v takovém případě je zrušení tendru jedinou možností.

Vláda se rozhodla situaci vyřešit jednáním se švédskou vládou a nákupem vozidel CV90. "CV90 je zavedená a bojem prověřená platforma. Tato vozidla používá řada evropských armád a rozhodla se pro ně i Slovenská republika, s kterou budeme naše jednání koordinovat," uvedla ministryně Černochová s tím, že od spolupráce se slovenskou stranou si vláda slibuje další úspory.

Kromě skutečnosti, že CV90 je zavedená a bojem prověřená platforma s velkým potenciálem další modernizace, povede pořízení těchto vozidel ke splnění našeho závazku vůči NATO vybudovat těžkou mechanizovanou brigádu, postavenou navíc na moderní technice od západních spojenců. Prioritou v jednání bude podle ministryně i zapojení českého obranného průmyslu do výroby těchto bojových vozidel.

Zdroj: Ministerstvo obrany

Další články z rubriky Domácí

SYRI: Českým ženám se rodí první dítě později, než by si samy přály

České ženy chtějí mít více dětí, než kolik jich ve výsledku mají. Souvisí to s pokračujícím trendem posunu rodičovství do stále vyššího věku, který v Česku odstartoval v 90. letech 20. století. Zjednodušeně řečeno, ženy podstatně později narození ...

Češi si sjednávají životní pojištění až těsně před třicítkou, rizika jim ale hrozí v každém věku

Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální ...

Investice do prevence a léčby závislostí klesají. Změnu by mohla přinést iniciativa Jedna dvacetina na prevenci

Asociace poskytovatelů adiktologických služeb (APAS) společně s ostatními odbornými a profesními společnostmi volají po navýšení investic do prevence ...

STAN: Lidé v exekucích mají mít šanci dostat se zpět na trh práce

Usnadnit a především zrychlit proces oddlužení u fyzických osob má za cíl novela insolvenční zákona, která je pro Starosty dlouhodobě prioritou. Ten z ...

ČEZ: Emise skleníkových plynů z výroby elektřiny a tepla klesly o 12 %, naopak investice do udržitelných činností stouply o 4,7 miliardy

Zelenání výroby Skupiny ČEZ pokračuje. ČEZ meziročně snížil přímé emise skleníkových plynů o 12 %, což odpovídá úspoře zhruba 2,2 milionů tun ekvivale ...

Doporučujeme



Pátek 3.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »