InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Lipavský představil priority Ministerstva zahraničních věcí pro předsednictví v Radě EU

22.06.2022
Zahraničněpolitický program českého předsednictví v Radě EU vychází z pěti prioritních témat - Ukrajina, energetika, obrana, ekonomika a demokracie. Mezi geografické priority, na které se bude Česko během předsednictví soustředit, patří regiony východní Evropy, západního Balkánu, Indo-Pacifiku a Sahelu.
Foto: mzv.cz
"Již za pár dní se Česko ujme historicky druhého předsednictví v Radě EU. Pro naši zemi jde o jednu z nejvýznamnějších zahraničněpolitických událostí několika posledních let a osobně cítím velkou zodpovědnost za to, že v takto turbulentní době budeme formovat zahraniční politiku EU," řekl Lipavský.

Úkolem českého předsednictví bude provést Evropu současnou složitou situací vyvolanou ruskou agresí proti Ukrajině, inflací či dozvuky pandemie. Zásadní prioritou českého předsednictví v oblasti vnějších vztahů bude podpora územní celistvosti, poválečná obnova a pomoc Ukrajině. Ať už jde o ubytování ukrajinských uprchlíků, organizaci rekonstrukční konference nebo o zajištění dostatečné podpory pro udělení kandidátského statusu EU Ukrajině.

Dále se české předsednictví zaměří na témata energetiky a ekonomiky. Cílem předsednictví bude postupně ukončovat závislost na dodávkách energií z Ruska a přispět k zajištění alternativních dodavatelů. Toho můžeme docílit také uzavřením nových dohod o volném obchodu nebo investicemi do energetické infrastruktury v zahraničí prostřednictvím naplňování evropské iniciativy "Global Gateway".

"Vedle energetiky se ale chceme soustředit také na novější odvětví, a to na zelenou diplomacii. Ochrana klimatu je na Západě dnes již běžnou záležitostí a Evropa ji ve svém budoucím směřování nemůže ignorovat," uvedl šéf české diplomacie.
Chování Kremlu nám zároveň ukazuje, že musíme zvýšit výdaje na obranu a zintenzivnit spolupráci mezi EU a NATO a dalšími zahraničními partnery například na poli kyberbezpečnosti a hybridních hrozeb.
V neposlední řadě se předsednictví zaměří na podporu občanské společnosti, demokracie, nezávislých médií a posílení mezinárodních sankčních režimů.

"Česká zahraniční politika pod mým vedením navazuje na odkaz Václava Havla. Česko proto během svého působení v předsednické roli bude zdůrazňovat lidskoprávní rozměr zahraniční politiky," dodal ministr Lipavský s tím, že české předsednictví bude podporovat demokratické instituce, občanskou společnost a svobodná média, včetně například nezávislých ruských a běloruských médií.

V rámci evropské zahraniční politiky bude Česko skrz své předsednictví prosazovat jednotnou politiku vůči Rusku, revizi politiky východního sousedství a podporovat rozšiřování EU o státy západního Balkánu, Ukrajiny, Moldavska a Gruzie.
Neméně důležité ale budou i regiony Indo-Pacifiku a Sahelu, kde bude cílem podporovat regionální stabilitu, rozvojovou a technologickou spolupráci či vzájemný politický dialog. Klíčovou průřezovou prioritou bude prohlubování transatlantického partnerství a spolupráce EU s USA v oblasti bezpečnosti, ekonomiky a podpory demokracie ve světě.

Zdroj: Ministerstvo zahraničí

Další články z rubriky Domácí

SYRI: Českým ženám se rodí první dítě později, než by si samy přály

České ženy chtějí mít více dětí, než kolik jich ve výsledku mají. Souvisí to s pokračujícím trendem posunu rodičovství do stále vyššího věku, který v Česku odstartoval v 90. letech 20. století. Zjednodušeně řečeno, ženy podstatně později narození ...

Češi si sjednávají životní pojištění až těsně před třicítkou, rizika jim ale hrozí v každém věku

Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální ...

Investice do prevence a léčby závislostí klesají. Změnu by mohla přinést iniciativa Jedna dvacetina na prevenci

Asociace poskytovatelů adiktologických služeb (APAS) společně s ostatními odbornými a profesními společnostmi volají po navýšení investic do prevence ...

STAN: Lidé v exekucích mají mít šanci dostat se zpět na trh práce

Usnadnit a především zrychlit proces oddlužení u fyzických osob má za cíl novela insolvenční zákona, která je pro Starosty dlouhodobě prioritou. Ten z ...

ČEZ: Emise skleníkových plynů z výroby elektřiny a tepla klesly o 12 %, naopak investice do udržitelných činností stouply o 4,7 miliardy

Zelenání výroby Skupiny ČEZ pokračuje. ČEZ meziročně snížil přímé emise skleníkových plynů o 12 %, což odpovídá úspoře zhruba 2,2 milionů tun ekvivale ...

Doporučujeme



Sobota 4.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »