InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

V rámci celosvětové dárcovské kampaně Stojíme za Ukrajinou se podařilo vybrat 9,1 miliardy eur

11.04.2022
V rámci celosvětové dárcovské akce a kampaně "Stojíme za Ukrajinou" se podařilo vybrat 9,1 miliardy eur pro osoby prchající před ruskou invazí na Ukrajině i v zahraničí, včetně 1 miliardy eur od Evropské komise. Evropská banka pro obnovu a rozvoj navíc oznámila poskytnutí další půjčky ve výši 1 miliardy eur na pokrytí potřeb osob vysídlených v důsledku invaze.
Ilustrační snímek | Foto: Archiv ID
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla: "Solidarita zemí, podniků a lidí na celém světě přináší v této temné hodině určité světlo. V rámci kampaně "Stojíme za Ukrajinou" bylo vybráno 9,1 miliardy eur pro osoby prchající před bombami, které se nacházejí na území Ukrajiny i mimo ni, a další miliardu přislíbila Evropská banka pro obnovu a rozvoj. A tím to nekončí. V poskytování podpory budeme pokračovat. Jakmile přestanou padat bomby, pomůžeme ukrajinskému lidu znovu vybudovat jejich zemi. Nadále budeme za Ukrajinou stát."

Kanadský ministerský předseda Justin Trudeau prohlásil: "Dnes jsme vybrali více než 12,4 miliardy kanadských dolarů na další podporu ukrajinských občanů, kteří byli vysídleni v důsledku pokračující a neospravedlnitelné Putinovy války. Ať už jde o jídlo, vodu, přístřeší nebo lékařskou pomoc, budeme vám i nadále krýt záda a poskytovat pomoc, kterou v této době potřebujete. Stojíme za Ukrajinou."

Z těchto 10,1 miliardy eur přislíbených prostředků a prostředků Evropské banky pro obnovu a rozvoj je 1,8 miliardy eur určeno pro vnitřně vysídlené osoby a 8,3 miliardy eur pro uprchlíky v členských státech EU a zemích v první linii, jako je Moldavsko.

Příslib ve výši 9,1 miliardy eur je rozdělen takto:
- 4,1 miliardy eur představují finanční příspěvky a věcné dary pro vnitřně vysídlené osoby a uprchlíky, které přislíbily vlády, společnosti i jednotlivci z celého světa.
- 5 miliard eur jsou úvěry a granty od evropských veřejných finančních institucí (Evropské investiční banky a Rozvojové banky Rady Evropy).

Přísliby vlád určené vnitřně vysídleným osobám na Ukrajině budou nyní z velké části směrovány na ukrajinské ústřední a místní orgány. Dary od soukromého sektoru a jednotlivců pro vnitřně vysídlené osoby budou poskytovány zejména prostřednictvím agentur OSN.

Dárcovská akce "Stojíme za Ukrajinou"
Online dárcovská akce "Stojíme za Ukrajinou" je vyvrcholením širší kampaně v sociálních médiích, kterou v sobotu 26. března zahájila Evropská komise a kanadská vláda ve spolupráci s organizací Global Citizen.

Kampaň reaguje na výzvu k podpoře, kterou vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem kampaně je získat finanční prostředky a další typy pomoci k zajištění potřeb osob prchajících před invazí, jež se nacházejí na území Ukrajiny i mimo ni.

Související:

Další články z rubriky Domácí

SYRI: Českým ženám se rodí první dítě později, než by si samy přály

České ženy chtějí mít více dětí, než kolik jich ve výsledku mají. Souvisí to s pokračujícím trendem posunu rodičovství do stále vyššího věku, který v Česku odstartoval v 90. letech 20. století. Zjednodušeně řečeno, ženy podstatně později narození ...

Češi si sjednávají životní pojištění až těsně před třicítkou, rizika jim ale hrozí v každém věku

Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální ...

Investice do prevence a léčby závislostí klesají. Změnu by mohla přinést iniciativa Jedna dvacetina na prevenci

Asociace poskytovatelů adiktologických služeb (APAS) společně s ostatními odbornými a profesními společnostmi volají po navýšení investic do prevence ...

STAN: Lidé v exekucích mají mít šanci dostat se zpět na trh práce

Usnadnit a především zrychlit proces oddlužení u fyzických osob má za cíl novela insolvenční zákona, která je pro Starosty dlouhodobě prioritou. Ten z ...

ČEZ: Emise skleníkových plynů z výroby elektřiny a tepla klesly o 12 %, naopak investice do udržitelných činností stouply o 4,7 miliardy

Zelenání výroby Skupiny ČEZ pokračuje. ČEZ meziročně snížil přímé emise skleníkových plynů o 12 %, což odpovídá úspoře zhruba 2,2 milionů tun ekvivale ...

Doporučujeme



Sobota 4.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »