InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

ČOI: Průměrně ve 3 z 5 kontrol si mladiství vloni zakoupili alkoholický nápoj

28.03.2022
Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly zaměřené na dodržování zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákona o povinném značení lihu a zákona o spotřebních daních. V průběhu minulého roku uskutečnila celkem 5 248 kontrol a porušení těchto zákonů zjistila celkem v 337 případech, kdy porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek zjistila ve 323 případech, z toho ve 111 případech zaznamenala prodej alkoholických nápojů mladistvým osobám.
Foto: coi.cz
Česká obchodní inspekce v minulém roce provedla kontrolní akci zaměřenou na nabídku, prodej a skladování alkoholických nápojů a tabákových výrobků. V rámci této akce kontrolovala zejména dodržování zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu a zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních. Dále kontrolovala dodržování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Celkem uskutečnila 5 248 kontrol a porušení právních předpisů zjistila při 2 268 kontrolách (43,2 %).

Porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, a zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních zaznamenala celkem v 337 případech, kdy porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zjistila ve 323 případech, z toho ve 111 případech se jednalo o prodej alkoholických nápojů mladistvým osobám. Porušení zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, zjistila ve 14 případech. Porušení zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, nebylo ve sledovaném období zjištěno.

Česká obchodní inspekce využila své pravomoci a k 192 šetřením přizvala osoby mladší 18 let; 153 kontrol bylo provedeno za účasti Policie ČR, 60 kontrol bylo provedeno ve spolupráci s pracovníky živnostenských úřadů, 55 kontrol bylo provedeno za účasti pracovníků hygienického dozoru, 32 kontrol bylo provedeno ve spolupráci s příslušníky Celní správy, 16 kontrol s příslušníky Hasičského záchranného sboru ČR a 14 kontrol s dalšími dozorovými orgány.

Zjištěné nedostatky


Porušení některého z ustanovení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bylo zjištěno ve 323 případech.

Z tohoto počtu bylo:

> ve 111 případech obchodníci porušili zákaz prodeje nebo podávání alkoholických nápojů osobě mladší 18 let (§ 11 odst. 5)

> ve 105 případech prodejci neumístili na místech prodeje alkoholických nápojů pro spotřebitele zjevně viditelný text týkající se zákazu prodeje těchto nápojů osobám mladším 18 let, případně nebyl tento text pořízen v zákonem stanoveném provedení, tj. v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písmen nejméně 2 cm (§ 13 odst. 1)

> v 27 případech prodejce na místě prodeje tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret neumístil pro spotřebitele zjevně viditelný text o zákazu prodeje tohoto zboží osobám mladším 18 let, případně nebyl tento text pořízen v zákonem stanoveném provedení, tj. v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písmen nejméně 2 cm (§ 5 odst. 2)

> ve 22 případech prodávající porušili zákaz prodávat nebo podávat tabákové výrobky, bylinné výrobky určené ke kouření a elektronické cigarety osobě mladší 18 let (§ 3 odst. 4)

> v 19 případech prodejce při prodeji tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret prostřednictvím prostředku komunikace na dálku nevyloučil prodej těchto výrobků osobám mladším 18 let, případně nebyl vybaven počítačovým systémem, který by jednoznačně ověřil věk spotřebitele, neboť prodejce je povinen v okamžiku prodeje ověřit, že kupující spotřebitel není mladší 18 let (§ 6 odst. 1)

> v 7 případech prodejce tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret prostřednictvím prostředku komunikace na dálku před prodejem těchto výrobků neinformoval spotřebitele o zákazu prodeje osobám mladším 18 let a to zjevně viditelným textem a způsobem přiměřeným možnostem prostředku komunikace na dálku (§ 6 odst. 2)

> v 6 případech osoba prodávající nebo podávající alkoholické nápoje byla mladší 18 let (§ 13 odst. 2)

> v 6 případech prodejce alkoholických nápojů při jejich prodeji prostřednictvím prostředku komunikace na dálku neinformoval o zákazu prodeje osobám mladším 18 let zjevně viditelným textem (§ 15 odst. 2)

> v 6 případech prodejce písemně neoznámil údaje o systému ověřování věku a jeho fungování ministerstvu zdravotnictví, šlo-li o prodej kuřáckých pomůcek a bylinných výrobků určených ke kouření, a to do 15 dnů přede dnem zahájení tohoto prodeje (§ 6 odst. 4, písm. c)

> v 6 případech prodejce nevyloučil prodej tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření nebo elektronických cigaret osobě mladší 18 let prostřednictvím prodejního automatu (§ 3 odst. 3)

> v dalších 8 případech byla porušení ustanovení tohoto zákona zaznamenána v menším počtu

Porušení některého z ustanovení zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, bylo zjištěno ve 14 případech:

> ve 4 případech byl zjištěn prodej cigaret konečnému spotřebiteli za cenu vyšší, než byla cena uvedená na tabákové nálepce (§ 112)

> ve 4 případech bylo zjištěno porušení ustanovení § 114 vztahující se ke značení tabákových výrobků tabákovými nálepkami

> v dalších 6 případech se jednalo o menší počty porušení ustanovení tohoto zákona

Porušení zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu nebylo ve sledovaném období zjištěno.

Porušení některého z ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo prokázáno celkem v 2 605 případech. Mezi nejčastější porušení (1 013 případů) patřilo neseznámení spotřebitele s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb - §12, porušování zásad poctivosti prodeje (804 případů) - § 3, nevydání dokladu o zakoupení výrobků, ačkoli si o něj spotřebitel požádal nebo vydání dokladu bez potřebných náležitostí (357 případů) - § 16. Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele bylo zjištěno v menším počtu.

Další porušení právních předpisů: ve 201 případech bylo zjištěno porušení zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, v 64 případech došlo k porušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1007/2011 o názvech textilních vláken a souvisejícím označování materiálového složení textilních výrobků a o zrušení směrnice Rady 73/44/EHS a směrnic Evropského parlamentu a Rady 96/73/ES a 2008/121/ES, v 65 případech bylo zjištěno porušení zákona č. 477/2001 Sb., o obalech, v platném znění a ve 114 případech bylo kvalifikováno porušení dalších zákonů, resp. jejich jednotlivých ustanovení, v dozorové kompetenci České obchodní inspekce.

Uložená opatření


Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku pravomocně uložila celkem 1 736 pokut v hodnotě 14 668 400 Kč. Uvedené počty pokut a jejich výše se vztahují i k dalším porušením právních předpisů, která byla v rámci kontrol zjištěna, a mohou se tak projevit i v jiných kontrolních akcích. V některých případech se jedná o sdružené pokuty, které byly uloženy za nedostatky zjištěné při více kontrolách v různých provozovnách jednoho prodávajícího.

Pro porušení povinností stanovených zvláštními předpisy uložila zákaz prodeje na 4 467 kusů výrobků v celkové hodnotě 232 053,55 Kč a zákaz používání na 260 kusů neověřených měřidel, která neodpovídala právním předpisům, technickým normám, jiným technickým předpisům, popřípadě schválenému typu.




Zdroj: ČOI

Další články z rubriky Domácí

SYRI: Českým ženám se rodí první dítě později, než by si samy přály

České ženy chtějí mít více dětí, než kolik jich ve výsledku mají. Souvisí to s pokračujícím trendem posunu rodičovství do stále vyššího věku, který v Česku odstartoval v 90. letech 20. století. Zjednodušeně řečeno, ženy podstatně později narození ...

Češi si sjednávají životní pojištění až těsně před třicítkou, rizika jim ale hrozí v každém věku

Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální ...

Investice do prevence a léčby závislostí klesají. Změnu by mohla přinést iniciativa Jedna dvacetina na prevenci

Asociace poskytovatelů adiktologických služeb (APAS) společně s ostatními odbornými a profesními společnostmi volají po navýšení investic do prevence ...

STAN: Lidé v exekucích mají mít šanci dostat se zpět na trh práce

Usnadnit a především zrychlit proces oddlužení u fyzických osob má za cíl novela insolvenční zákona, která je pro Starosty dlouhodobě prioritou. Ten z ...

ČEZ: Emise skleníkových plynů z výroby elektřiny a tepla klesly o 12 %, naopak investice do udržitelných činností stouply o 4,7 miliardy

Zelenání výroby Skupiny ČEZ pokračuje. ČEZ meziročně snížil přímé emise skleníkových plynů o 12 %, což odpovídá úspoře zhruba 2,2 milionů tun ekvivale ...

Doporučujeme



Sobota 4.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »