InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

ČLnK: Současná situace představuje výraznou psychickou zátěž a může mít negativní dopad na zdraví

25.03.2022
Covid-19, s ním související bezpečnostní opatření, válka na Ukrajině - tyto stresory dokáží zhoršit nejen psychickou pohodu lidí, ale mohou mít vážné dopady i na zdraví. Při symptomech, jako je bušení či nepravidelný tlukot srdce či návaly horka, by lidé měli zpozornět a nepřičítat je automaticky psychice. Může se jednat o kardiovaskulární potíže. Lékárny jsou nejdostupnější zdravotnická zařízení, ve kterých mohou odborníci pacientům změřit například krevní tlak. Pro mnoho lidí, kteří váhají nad návštěvou lékaře, tak představují lékárny rychlou a dostupnou péči, jejímž výsledkem může být doporučení návštěvy lékaře.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Bušení srdce nemusí znamenat pouhé rozrušení

Stres je přirozenou součástí života, který lidem od nepaměti pomáhal přežít. Pokud ale jde o stres dlouhodobý neboli chronický, trvající někdy i roky, jsou jeho dopady na naše zdraví velmi negativní a může vést ke vzniku řady onemocnění, například těch kardiovaskulárních. "Od začátku roku 2020 jsme jako společnost v situaci, jakou většina z nás nikdy předtím nezažila. Pandemie onemocnění covid-19 s sebou přinesla velmi přísná bezpečnostní opatření, omezení pohybu, prohloubila sociální izolaci a zhoršila psychickou pohodu mnoha lidí," říká Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., prezident České lékárnické komory (ČLnK) a dodává: "Dnes jsme konfrontováni s dalším závažným problémem - válkou, která se odehrává pouze několik stovek kilometrů od nás. Pokud se u Vás projevují symptomy, jako je bušení srdce, bolest na hrudi, únava nebo nevolnost, není vhodné to zanedbávat. A pokud váháte nad návštěvou lékaře, přijďte se poradit aspoň do lékárny, kde Vám mohou odborníci například změřit krevní tlak, případně doporučit návštěvu lékaře."

Během pandemie covidu-19 totiž poklesl počet návštěv u kardiologů nejen chronicky nemocných pacientů až o 50 %, jak uvedla Česká asociace preventivní kardiologie České kardiologické společnosti.

Nemoci srdce jsou vůbec nejčastější příčinou úmrtí


Podle Českého statistického úřadu přes 30 % Čechů umírá na nemoci srdce[2], jde tedy o vůbec nejčastější příčinu úmrtí. Problémem je, že zvýšený krevní tlak nebo vysoká hladina cholesterolu nebolí a mnoho pacientů ani neví, že mají tento závažný zdravotní problém, který může vést například k ischemické chorobě srdeční nebo ateroskleróze dolních končetin, ale i k potenciálně fatálním následkům, jako je infarkt nebo mrtvice.

"Prevence, včasné odhalení možných zdravotních potíží, systém spolupráce lékařů s lékárníky mohou pacientovi velmi účinně pomoci a v případě vysokého krevního tlaku předejít nebezpečným komplikacím," říká prof. MUDr. Jan Piťha, CSc. z Kliniky kardiologie a Laboratoře pro výzkum aterosklerózy IKEM.

Krevní tlak změří v téměř každé lékárně


V případě kardiovaskulární prevence dokáží právě lékárny zachytit první příznaky problému v podobě zvýšených hodnot krevního tlaku. Službu měření tlaku nabízí téměř každá lékárna bez nutnosti objednání. Lékárník navíc dokáže naměřené hodnoty správně interpretovat a vysvětlit a pacienta případně motivovat k návštěvě lékaře.
Podle Státního zdravotního ústavu je obecně za ideální považovaný krevní tlak 120/80. Hodnoty optimálního tlaku ale závisí na mnoha faktorech, například věku či zdravotním stavu člověka, proto je vždy důležité, aby je s pacientem konzultoval odborník.

Hodnoty cholesterolu nově také v lékárnách


"Česká lékárnická komora věnuje poradenské činnosti lékárníků velkou pozornost a vybudovala rozsáhlý systém garantovaných kurzů, ve kterých školí své členy pro poradenství ohledně konkrétních zdravotních problémů - například pomoc při odvykání kouření nebo screening diabetu. Díky novému školicímu programu jsou pacientům dostupné také lékárny, ve kterých je možné si změřit koncentraci cholesterolu. Ten má zásadní vliv na rozvoj kardiovaskulárních chorob, především aterosklerózy," zdůrazňuje roli lékárníků v prevenci Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., prezident České lékárnické komory.



Zdroj: ČLnK

Další články z rubriky Zdraví

Invazivní meningokoková onemocnění jsou velmi závažná, nejúčinnější prevencí je vakcinace

V rámci Světového imunizačního týdne i v souvislosti s nedávným úmrtím devatenáctiměsíčního chlapce, který se nakazil bakterií Neisseria meningitidis skupiny B, znovu zdůrazňujeme význam a využití očkování. Batole, které podlehlo infekci, nebylo ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Téměř 590 tisíc klientů VZP se léčí s diabetem a jejich počet každoročně roste

V roce 2023 zaplatila pojišťovna za péči o klienty s diabetem bezmála 9,8 mld. korun, přičemž více než dvě třetiny nákladů připadly na úhradu léčivých ...

Cítíte acetonový zápach z úst? Co to znamená a jaké jsou příčiny?

Ucítili jste ve svém dechu zápach acetonu a přemýšlíte nad tím, co tento neobvyklý jev naznačuje o vašem zdraví? Tento specifický zápach není jen otáz ...

Doporučujeme



Čtvrtek 2.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »