InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

Co přesně dělá psychoterapeut?

12.03.2022
Psychoterapeut neboli terapeut je vyškolený psycholog, který pomáhá lidem s různými duševními poruchami, jako je stres, deprese, úzkost, nespavost, závislost, bipolární porucha, negativní vzorce chování, bipolární porucha, schizofrenie a další vyčerpávající pocity. Psychoterapie se také nazývá terapie rozhovorem a může pomoci řešit problémy a příznaky spojené s duševním zdravím a emocionálními stavy tím, že pomáhá člověku pochopit jeho potlačované pocity, a tím ho vybaví, aby mohl čelit novým výzvám v současnosti i v budoucnosti. Psychoterapeuti jsou nesoudní a soucitní. Jsou speciálně vyškoleni k tomu, aby pečlivě naslouchali a analyzovali psychologické potřeby svých pacientů a podle toho jim pomáhali.
Ilustrační snímek | Zdroj: Unsplash.com
Psychoterapie je podobná poradenství a obě činnosti se mohou překrývat. Psychoterapie je hlubší a zabývá se základními příčinami problémů a také pomáhá člověku je řešit. V mnoha případech vyžadují lidé na základě duševního stavu psychoterapii a současně užívají na základě doporučení psychiatra medikaci. Důležitou roli v procesu zotavení a celkové pohodě hraje také zlepšení zdravého životního stylu, jako je pravidelné cvičení, dostatečný odpočinek a další specifické aktivity doporučené psychoterapeutem.

Obecně psychoterapeuti působí jako průvodci směrem k tomu, aby svým pacientům pomohli porozumět jejich stavu a pocitům, zvládat každodenní život a řídit jejich duševní zdraví tak, aby byli schopni normálně fungovat. To zahrnuje udržování vztahů a přiměřený výkon v práci nebo ve škole, a tím zlepšení kvality jejich života. Doba, za kterou se pacienti začnou cítit lépe, se liší v závislosti na jejich primární diagnóze, systému podpory a klientech samotných. Někteří klienti se cítí lépe po několika terapeutických sezeních, zatímco někteří mohou potřebovat roky nebo celoživotní sezení psychoterapie, aby zvládli své duševní zdraví. Aby se pacienti dočkali pozitivních výsledků, musí nakonec pochopit, že mají problém, uznat potřebu změny a dodržovat pravidelnost. Přibližně 75 % lidí, kteří podstoupili psychoterapii, z ní prokazatelně profituje.

Psychoterapie a léky: V mnoha případech, na základě duševního stavu, pacienti vyžadují psychoterapii a medikaci. U mnoha duševních poruch se léky ukázaly být užitečnější než psychoterapie. V jiných případech mají pacienti větší prospěch z kombinace medikace a psychoterapie než z jedné z nich samostatně. Většina psychoterapeutů však působí mimo oblast zdravotnictví a pracuje s normálními lidmi.

Jak probíhají psychoterapeutická sezení?


Psychoterapie může být vedena pro jednotlivce, rodinu, pár nebo ve skupině pro děti i dospělé. Počet sezení, frekvenci a délku trvání sezení určuje psychoterapeut na základě stavu pacientů a jejich pokroku. Sezení mohou probíhat jednou týdně nebo několikrát týdně. Mohou být krátkodobá (několik sezení) pro řešení okamžitých problémů nebo dlouhodobá (měsíce až roky) pro řešení dlouhodobých a složitých problémů.

Jaké jsou typy psychoterapie?


Existuje několik různých typů psychoterapie. Psychoterapeut doporučí vhodnou terapii nebo kombinaci různých terapií pro jednotlivce na základě jeho stavu a problémů, se kterými do terapie přichází.

Kognitivně-behaviorální terapie (KBT): KBT pomáhá lidem identifikovat a změnit pasti myšlení (vzorce myšlení a chování, které by mohly být škodlivé anebo neúčinné) a nahradit je prospěšnými myšlenkami a funkčním chováním. Může člověku pomoci pochopit jeho současné problémy a způsob jejich řešení pomocí učení a nácviku a nových dovedností. KBT lze využít při různých poruchách, jako je stres, úzkost, nespavost, deprese, posttraumatická stresová porucha (PTSD) a poruchy příjmu potravy.

Dialektická behaviorální terapie: Jedná se o typ KBT, který pomáhá regulovat emoce. Obvykle se používá k léčbě osob s dlouhodobými sebevražednými myšlenkami a osob s hraniční poruchou osobnosti, poruchami příjmu potravy nebo posttraumatickou stresovou poruchou. Klienti se učí novým dovednostem, které jim pomáhají převzít odpovědnost a změnit nezdravé nebo rušivé vzorce chování. Obvykle zahrnuje jak individuální, tak skupinovou terapii.

Interpersonální terapie (IPT): IPT je krátkodobá léčba. Pomáhá pacientům pochopit jejich základní mezilidské problémy, jako je nevyřešený zármutek, změny v sociálním životě nebo v práci a konflikty ve vztazích, které by je mohly obtěžovat. Může lidem pomoci rozvinout zdravé způsoby vyjadřování emocí, zlepšit komunikaci a řešit konflikty.

Psychodynamická terapie: Tato terapie vychází z konceptu, že chování a duševní zdraví je ovlivněno zkušenostmi z dětství a nevhodnými opakujícími se myšlenkami nebo pocity, které si pacient neuvědomuje. Pacientům se pomáhá řešením těchto problémů, zlepšením sebeuvědomění a změnou starých vzorců.

Psychoanalýza: Jedná se o intenzivnější typ psychodynamické terapie. Sezení se obvykle konají v častějších intervalech než jiné terapie (tři a více sezení týdně).

Podpůrná terapie: Psychoterapeut vede a podporuje pacienty v rozvíjení jejich vlastních zdrojů tím, že jim pomáhá zlepšit sebevědomí, snížit úzkost, zlepšit mechanismy zvládání a zlepšit sociální a komunitní fungování. Podpůrná psychoterapie pomáhá pacientům řešit základní problémy spojené s jejich duševním onemocněním, které by jim pomohly zvládat jejich duševní zdraví samostatně po zbytek života.

Autor: St

Další články z rubriky Zdraví

Invazivní meningokoková onemocnění jsou velmi závažná, nejúčinnější prevencí je vakcinace

V rámci Světového imunizačního týdne i v souvislosti s nedávným úmrtím devatenáctiměsíčního chlapce, který se nakazil bakterií Neisseria meningitidis skupiny B, znovu zdůrazňujeme význam a využití očkování. Batole, které podlehlo infekci, nebylo ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Téměř 590 tisíc klientů VZP se léčí s diabetem a jejich počet každoročně roste

V roce 2023 zaplatila pojišťovna za péči o klienty s diabetem bezmála 9,8 mld. korun, přičemž více než dvě třetiny nákladů připadly na úhradu léčivých ...

Cítíte acetonový zápach z úst? Co to znamená a jaké jsou příčiny?

Ucítili jste ve svém dechu zápach acetonu a přemýšlíte nad tím, co tento neobvyklý jev naznačuje o vašem zdraví? Tento specifický zápach není jen otáz ...

Doporučujeme



Čtvrtek 2.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »