InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

VZP motivuje své klienty ke zdravému životnímu stylu a zodpovědnému přístupu k péči o zdraví

02.02.2022
Čas je drahocenná komodita, ale zdraví ještě více. Už nic neodkládejte a začněte se o sebe a své zdraví starat hned. Všeobecná zdravotní pojišťovna své klienty dlouhodobě podporuje v prevenci řady onemocnění a nejrůznějšími příspěvky, které neustále doplňuje, je motivuje ke zdravému životnímu přístupu. Zažádat si o příspěvek u VZP není nic složitého, ročně této možnosti využívají statisíce jejích klientů.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Dentální hygiena


Nejen pro zářivý úsměv, ale také pro předcházení hlubších problémů je třeba pečovat o chrup i dutinu ústní. VZP proto pro své klienty v letošním roce připravila novinku v podobě příspěvku na dentální hygienu. Všichni klienti bez věkového omezení mohou čerpat až 300 Kč na ošetření u dentálního hygienisty. Jedná se o pilotní program a příspěvek je zatím zařazen mezi benefity pro první kvartál roku 2022. Z tohoto důvodu je nutné o příspěvek zažádat nejpozději do 31. 3. 2022.

Pohyb


Někdo je na endorfinech ze sportu doslova závislý, někdo chce s pohybem možná právě začít a jinde příspěvek pomůže se sportovním kroužkem pro děti. Ať tak či tak, pohyb je zdravý a jako prevence chrání před mnoha neduhy. U VZP je příspěvek na sportovní aktivity jeden z vůbec nejoblíbenějších, vyzkoušejte jej i Vy! Dospělí klienti VZP mohou čerpat 500 Kč na pravidelné pohybové a zároveň sportovní aktivity dlouhodobého charakteru (klienti do 65 let na pohybové aktivity, od 65 let na rekondiční pohybové aktivity). Pro děti starší jednoho roku má VZP připravený příspěvek na pohyb ve výši dokonce 800 Kč, a to na sportovní kroužky mimo školu (pro nejmenší klienty mladší jednoho roku nabízí VZP 500 Kč na plavání kojenců a tzv. vaničkování).

Kouření


Kdy přestat kouřit? Neexistuje ideální den a rozpoložení, ale nikdy není pozdě. Není to jednoduché, a proto VZP podporuje své klienty a přispívá jim až 1 000 Kč na odvykání kouření. Příspěvek lze využít na léčivý přípravek Champix či na volně prodejné léčivé přípravky (tj. na náhradní léčbu nikotinem: náplasti, pastilky, orodispergovatelný film, ústní spreje, žvýkačky) zakoupené v lékárně.

Očkování proti klíšťové encefalitidě


Při pohledu z okna to zatím nevypadá, ale opravdu jsou před námi teplé dny, výlety, pikniky, houbaření, chaty a chalupy, letní tábory. A s nimi bohužel i klíšťata. Pro očkování proti klíšťové encefalitidě je zimní období ideální, očkovanému se stihne vytvořit dostatečná hladina protilátek v krvi. VZP přispívá na toto očkování dětským klientům 700 Kč a dospělým 500 Kč (lidé starší 50 let mají toto očkování dokonce zcela zdarma, resp. plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění).

Vyšetření kožních znamének


Znaménka je dobré si nechat zkontrolovat nejen po letní sezóně, ale také před tím, než začne období dovolených a slunění. Rakovina kůže totiž patří k nejčastějším onkologickým onemocněním. Včasná diagnostika zhoubného nádoru může ale výrazně přispět k úspěšnosti léčby. Pojištěnci VZP mohou čerpat až 500 Kč na vyšetření kožních znamének dermatoskopem v ordinaci lékaře (děti, dospělí).

Vyšetření prsu


Rakovina prsu patří mezi nejčastější nádorová onemocnění u žen, proto by vyšetření prsu mělo patřit mezi rutinní záležitost. Vyšetření probíhá v akreditovaném mamografickém screeningovém centru a ženy ve věku od 18 do 45 let na ně mohou u VZP čerpat příspěvek ve výši 500 Kč (na ultrazvukové nebo mamografické vyšetření). Rakovina prsu bohužel není výlučně ženským onemocněním, z toho důvodu by měli i muži myslet na prevenci. Příspěvek mohou čerpat i oni (muži starší 18 let). Po 45. narozeninách je hrazena preventivní mamografická prohlídka plně z veřejného zdravotního pojištění.

Cestovní očkování


Cestování patří bezesporu mezi koníčky mnoha lidí. A ať cestovatelé míří do méně či více exotických zemí, měli by myslet na to, jak předcházet zdravotním komplikacím a nepříjemnostem. Příspěvek až 1 000 Kč na cestovní očkování (děti, dospělí) mohou pojištěnci VZP využít např. na vakcinaci proti žluté zimnici, japonské encefalitidě, břišnímu tyfu, vzteklině, choleře atd.

O příspěvky mohou klienti VZP žádat z pohodlí domova prostřednictvím on-line webového formuláře, který je přístupný z aplikace Moje VZP. Zažádat o příspěvek lze také osobně na kterékoli pobočce VZP. Další způsoby podání žádosti a veškeré informace o poskytovaných příspěvcích z prostředků fondu prevence včetně podmínek čerpání najdete na www.vzp.cz/vyhody.

Zdroj: VZP ČR

Další články z rubriky Zdraví

Invazivní meningokoková onemocnění jsou velmi závažná, nejúčinnější prevencí je vakcinace

V rámci Světového imunizačního týdne i v souvislosti s nedávným úmrtím devatenáctiměsíčního chlapce, který se nakazil bakterií Neisseria meningitidis skupiny B, znovu zdůrazňujeme význam a využití očkování. Batole, které podlehlo infekci, nebylo ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Téměř 590 tisíc klientů VZP se léčí s diabetem a jejich počet každoročně roste

V roce 2023 zaplatila pojišťovna za péči o klienty s diabetem bezmála 9,8 mld. korun, přičemž více než dvě třetiny nákladů připadly na úhradu léčivých ...

Cítíte acetonový zápach z úst? Co to znamená a jaké jsou příčiny?

Ucítili jste ve svém dechu zápach acetonu a přemýšlíte nad tím, co tento neobvyklý jev naznačuje o vašem zdraví? Tento specifický zápach není jen otáz ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »