InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Armáda spásy: Veřejnost již koupila přes 20 tisíc nocleženek pro lidi v nouzi

27.01.2022
Šestá sezóna projektu Nocleženka je ve své polovině a veřejnost zatím zakoupila přes 20 tisíc poukazů pro lidi v nouzi. Pro ty má Armáda spásy připraveny azylové domy, denní centra i noclehárny. Tam mohou lidé bez domova přečkat mrazivé dny i noci. Armáda spásy si pomoci veřejnosti velmi váží, jelikož i díky ní se daří zachraňovat životy.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Děkujeme všem dárcům za velký zájem o podporu lidí bez domova v rámci projektu Nocleženka. Díky nocleženkám můžeme v našich zařízeních ubytovat uživatele, kteří nemají finance na ubytování. Cílem Armády spásy je totiž každoročně to, aby kdokoli, kdo přijde z ulice požádat o pomoc, získal v našich zařízeních prostor," vysvětluje Jan František Krupa, národní ředitel sociálních služeb Armády spásy.

V zimních měsících je totiž nejdůležitější dostat lidi do tepla, což se daří právě i díky nocleženkám, tedy poukazům v hodnotě 100 korun, které jednomu člověku umožní strávit noc v teple. Spolu s noclehem člověk v nouzi získá i polévku s pečivem a teplý nápoj, čisté a teplé oblečení, možnost osobní hygieny, základní ošetření a v neposlední řadě podporu sociálního pracovníka, se kterým si může promluvit o své tíživé situaci.

Armáda spásy v zimních měsících denně poskytuje okolo 2500 míst. Jestliže se i tak stane, že jsou stavy překročeny, rozšiřuje své kapacity o tzv. volnou židli. To znamená, že pokud není místo, mohou lidé přečkat noc na židli. Kapacity v zařízeních se neomezují ani kvůli onemocnění covid-19. Mráz totiž lidi bez domova ohrožuje na životě mnohem více. "Covid je samozřejmě může napadnout, ale pravděpodobně je nezabije. Když zůstanou venku na mraze, mohou mnozí z nich opravdu umřít," doplňuje Jan František Krupa.

Přesto jsou ale v Armádě spásy dodržována přísná hygienická nařízení, používají se respirátory, dezinfekce, jsou nastavena různá systémová opatření, například jak mají být umístěné stoly v jídelně či kde mají být postele. Klienti služeb Armády spásy se také pravidelně testují a z průzkumu, který Armáda spásy uskutečnila, jednoznačně vyplynulo, že lidé bez domova nejsou pro společnost hrozbou, jelikož je řada z nich již naočkována.

Mnoho lidí zajímá, jak mohou pomoci, když vidí na ulici sedět nebo ležet člověka bez domova

* Pokud vidíte na ulici sedět nebo ležet člověka bez domova, oslovte ho. Zeptejte se, zda je v pořádku a jestli se orientuje. Pokud by však mohla být situace pro vás nebezpečná, volejte odbornou pomoc.

* Volejte záchranku - pokud je daná osoba ve špatném zdravotním stavu, nevnímá, nemůže mluvit či chodit.

* Nabídněte pomoc - pokud s vámi daná osoba komunikuje, zeptejte se, zda nepotřebuje jídlo, ošacení či teplý nealkoholický nápoj.

* Kontaktujte terénní sociální pracovníky - a to i v případě, že s vámi člověk bez domova nechce mluvit a pomoc odmítá. Armáda spásy, či podobné organizace, které zajišťují terénní program, mají zkušenost, jak s lidmi bez domova komunikovat a nabídnout jim okamžitou pomoc.

Zdroj: Armáda spásy

Další články z rubriky Domácí

Ministerstvo zdravotnictví chce zmírnit zátěž sester, spustilo pilotní projekt

Ministerstvo zdravotnictví spustilo pilotní projekt s názvem Měření ošetřovatelské zátěže. Jeho cílem je zmapovat činnosti sester na jednotlivých pracovištích a na základě dat ze sledování upravit jejich pracovní podmínky a optimalizovat personální ...

Cvičení Federated Cloud 2024 prověřilo technologie systému velení a řízení

Od 10. do 26. dubna se v posádce 15. ženijního pluku v Bechyni, dalších místech ČR a vybraných členských státech NATO konal již 5. ročník mezinárodníh ...

Úřad práce nabízí lidem až 50 000 Kč na rekvalifikaci

Během následujících 16 měsíců chce Úřad práce ČR proškolit a rekvalifikovat v digitálních dovednostech cca 100 000 lidí. Dosud kurzy úspěšně absolvova ...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku vznikl již před dvěma d ...

Od 1. května FlixBus spustil sezonní linky na jadranské pobřeží

Flix, rychle rostoucí společnost v oblasti technologie a mobility, oznamuje puštění sezonních nočních linek do Chorvatska. Mimo níže zmíněné spoje bud ...

Doporučujeme



Pátek 3.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »