InfoDnes.cz » Zpravodajství » Krimi

V Třineckých železárnách unikl z plynojemu vysokopecní plyn, hasiči uzavřeli okolí

24.11.2021
V úterý 23. listopadu 2021 večer došlo v Třineckých železárnách k úniku vysokopecního plynu z plynojemu na Borku. Událost zaznamenala čidla a byl aktivován havarijní systém.
Foto: HZS Moravskoslezského kraje
Na místo bylo vysláno osm jednotek hasičů - jako první podniková jednotka z Třineckých železáren, následně hasiči ze stanic HZS Moravskoslezského kraje v Třinci, Frýdku-Místku, Českém Těšíně a Ostravě-Zábřehu, spolu s nimi dobrovolné jednotky obcí Bystřice, Frýdek a Třinec-Guty.

Hasiči po příjezdu na místo a po provedení průzkumu postupovali podle havarijní karty zpracované na tento typ události. Havarijní karta popisuje jednotlivé činnosti všech zapojených subjektů - od provozovatele až po jednotlivé složky integrovaného záchranného systému.

Ve spolupráci Policií ČR a Městskou policií Třinec bylo uzavřeno okolí plynojemu v okruhu o průměru přibližně dva kilometry, obyvatelé byli varováni sirénami s varovným signálem "chemická havárie".

Operační středisko zároveň podle postupů v havarijní kartě informovalo jak představitele města, tak pověřené osoby z přilehlých obchodů či sportovních zařízení. Na blízké železniční trati byla zastavena doprava.

V průběhu celého zásahu nebyly v zóně ohrožení ani v dalších vytipovaných lokalitách naměřeny nebezpečné koncentrace plynu, lidem nehrozilo nebezpečí.

Okolo dvaadvacáté hodiny byl únik plynu zastaven.

Zasahující hasiči prováděli ještě další hodinu monitoring ovzduší v oblasti, do průzkumu se zapojilo několik samostatných skupin s detektory. Signál sirén informující o ukončení chemické havárie zazněl krátce před půl jedenáctou.

Havarijní karta je součást vnějšího havarijního plánu - ten slouží k odvrácení nebo omezení bezprostr?edního ohrožení havárií a k odstranění způsobených následků, zpracovává ho hasičský záchranný sbor kraje.









Zdroj: HZS Moravskoslezkého kraje

Další články z rubriky Krimi

Na severu Čech odhalili celníci během jednoho dne tři nelegální přepravy minerálních olejů

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedního Německa. Zajistili téměř pět tisíc litrů topného oleje. ...

Důvěřivá žena naletěla falešnému námořníkovi a přišla 2,6 milionu korun

KLATOVSKO - Čtyřiačtyřicetiletá žena na začátku února roku 2023 přijala na jedné ze sociálních sítí žádost o přátelství od muže vystupujícího pod česk ...

Policie zadržela muže, který byl deset let veden v policejních evidencích jako celostátně hledaná osoba

PRAHA - Na stopu hledaného muže přivedli pražské kriminalisty z třetího policejního obvodu kolegové z Vysočiny, kde měl muž trvalý pobyt. Ti v průběhu ...

Od začátku letošního roku zajistili celníci ve svém regionu více než 2 000 lahví alkoholu bez dokladů

Karlovarský kraj - Karlovarští celníci zajistili od ledna do dubna letošního roku více než 2 000 lahví nezdaněného alkoholu, více než 10 tisíc kusů ne ...

Z Čisovic odjela vlaková souprava bez strojvedoucího, ujela více než 5 kilometrů a vykolejila

Včera 2. 5. 2024 v 13:15 hodin odjela z Čisovic vlaková souprava bez strojvedoucího a cestujících na širou trať. Vlaková souprava ujela více než 5 km ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »