InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Koktejl

Boj s plasty pokračuje! Novou metodu už lze otestovat i v České republice

22.09.2021
MLADÁ BOLESLAV - Už jste někdy slyšeli o bezodpadové metodě zero waste v souvislosti se zpracováním plastů? Plastmakers je český projekt zabývající se recyklací plastů, který představí své know how na letošním mladoboleslavském Maker Faire Festivalu.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Produkce plastového odpadu v dlouhodobém horizontu enormně stoupá. Například v roce 2018 se ho jen v Evropě dle dostupných informací vyprodukovalo zhruba okolo 359 milionů tun. Co na plat, že v průměru se ve státech Evropské unie zrecykluje více než třetina všeho odpadu. Pořád je to málo a je tedy nutné pracovat na zefektivnění.

Odpad směřující do žlutých kontejnerů lze omezit


Jednou z možností je právě metoda zero waste. V České republice se o osvětu veřejnosti v tomto ohledu stará liberecká parta, která si říká Plastmakers. Ta funguje teprve necelý rok, ale její činnost už má výsledky. Šíří osvětu a snaží se svému okolí, a zejména mládeži ve věku od dvanácti do patnácti let, vysvětlit, jak lze snižovat produkci plastového odpadu, jaké existují druhy plastů a k jakému dalšímu užití jsou vhodné.

Že to má smysl, ukazuje rychlý růst této organizace vedené Tomášem Kolečkářem, která se za krátkou dobu přesunula z malé garáže do mnohonásobně větších prostor veřejného technoparku v Liberci, kde se nachází centrum veškerého dění projektu Plastmakers 2.0. Tam také probíhá přeměna zmíněných plastových materiálů na nové produkty.

Od krmítka až po kšiltovku


K výrobě jednotlivých produktů slouží tři základní stroje: drtič plastů, vstřikolis a ruční lis. S jejich pomocí může vzniknout třeba krmítko z PET láhve, deska z víček, ochranné obličejové masky, kšiltovky s vyměnitelným kšiltem a spousta dalšího.

Jak to probíhá v praxi? Například desku z víček lze zhotovit v několika jednoduchých krocích, kdy se dostatečný počet víček, vždy v závislosti na velikosti desky, nejprve rozemele, následně vloží do olejem promazané formy a do elektrické trouby rozehřáté na 200-230 stupňů. Poté se materiál pomocí lisu stlačí a nechá zchladnout. Desku je dále možné různě upravovat a zpracovávat na další výrobky.

Zapojit se může každý


Zájemci, kteří by chtěli začít zpracovávat svůj plastový odpad, mají možnost zapojit se v rámci workshopů, které by měl v blízké době doplnit ještě specializovaný Plastmakers Club.

Své know-how budou Plastmakers předávat i během Maker Faire Festivalu v Mladé Boleslavi, který se zde díky tradiční podpoře Nadačního fondu ŠKODA AUTO předvede již potřetí. Festival proběhne o víkendu 25. - 26. září v prostorách Pluhárny a jeho návštěvníci se dozví více i o mnoha dalších zajímavých českých vynálezech a nápadech, jako je například využití 3D tisku v hudbě nebo větší zapojení žen do oboru IT.



Autor: Michaela Celárková

Další články z rubriky Koktejl

Vědci našli nový způsob vytváření 2D materiálů

Mimořádně čisté dvojrozměrné materiály připravují v unikátním přístroji, v němž panují podmínky ultravysokého vakua, vědci z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR. Vyvinuli k tomu novou metodu, kterou popisují v odborném časopise ACS Applied ...

Co jsou to anabolizéry a jak pomáhají v silovém tréninku?

Jste vyznavačem silového cvičení? V takovém případě můžete očekávat celou řadu zajímavých benefitů - hezčí postavu a větší sebevědomí, pevnější zdraví ...

Základní složkou vydří potravy jsou ryby a právě proto je tento predátor často trnem v oku rybářů a rybníkářů

Pro ty druhy živočichů, které se do naší krajiny v posledních desetiletích vrátily a které svými životními projevy způsobují některým hospodařícím sub ...

Vodní ploštice mohutnatky u nás zatím nežijí, šíří se ale na sever od Balkánského poloostrova

Její výskyt nyní hlásí Chorvatsko, Bulharsko, Řecko a podle webu Live Science nejnověji i ostrov Kypr. Má přezdívku "okusovač prstů". Příčinou takovéh ...

Sázková bonanza: jak se Super Bowl 58 stal největší událostí v historii kurzových sázek?

Super Bowl 58 se zapsal do historie. Na jedné straně přinesl napínavý zápas, ale současně zažil i nebývalý nárůst kurzových sázek, za což nepochybně m ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »