InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Vinaři se snaží zkrotit oxid uhličitý a zpětně jej využít

10.09.2021
BRNO - Odborníci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci se společností M-ex Production s.r.o. přišli s novou unikátní technologií, která umožňuje jímání kvasných plynů, zejména oxidu uhličitého. Ten se uvolňuje samovolně při fermentaci, tedy kvašení. Může být přitom nebezpečný, protože není cítit. Vědci se tento plyn nyní snaží zkrotit a zpětně jej využít, tam kde je to potřeba, tedy například při chlazení nebo sycení vín.
Foto: Adobe Stock
Objem a vlastnosti kvasných plynů zachytávaných při procesu fermentace moštů jsou podle vědců ohromné. "Představují přitom novou a velmi hodnotnou komoditu v oboru vinařství i mimo něj," uvedl vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty MENDELU Mojmír Baroň. Z litru vinného moštu při průměrné cukernatosti a teplotě kvašení může vzniknout až 60 litrů endogenního CO2, který lze v provozu efektivně využít.

Moderní vinařství už oxid uhličitý využívají při zpracování hroznů, skladování, lahvování vína a dezinfekci. Plyn, který samovolně vzniká v každém provozu, však paradoxně nakupují. Nová technologie to ale může změnit. "Jímáním vlastního plynu si provoz vytvoří během několika týdnů vinobraní zásobu CO2 na celý rok. Plyn je možné aplikovat při stále využívanější kryomaceraci, při skladování vína v neplných nádobách, ale také pro výrobu v létě hojně vyhledávaných perlivých vín anebo nealkoholických nápojů," uvedl Baroň.

Dalším benefitem se podle něj stává zvýšení bezpečnosti provozu. Oxid uhličitý lze jímat přímo v uzavřeném systému do tlakových lahví a nehrozí tak nebezpečí úrazů, či problémů souvisejících s otravou CO2 způsobených nedostatečným odvětráním prostoru.

Technologie jímání kvasných plynů už vzhledem ke své velikosti s úspěchem používají pivovary, nové možnosti se otevírají i vinařským podnikům. "Vzhledem k enormnímu množství CO2, které lze najímat během fermentace, se z kvasných plynů stává ekologická a široce využitelná komodita s vysokým ekonomickým potenciálem. Vlastnosti získané směsi plynů představují slibnou škálu uplatnění do potravinářského průmyslu a samozřejmě zpět v průmyslu vinařském," uvedl Baroň.

Nová technologie má i ekologicko-politický aspekt. "Zachytáváním CO2 se vinařské provozy stanou uhlíkově neutrálními a tím mohou také přispět ke zlepšení vývoje současné klimatické situace," dodal Baroň.
Zdroj: Mendelova universita v Brně

Další články z rubriky Regiony

Den železnice v pražských Vršovicích nabídne moderní i historické vlaky

Nádraží a depo Českých drah v pražských Vršovicích se v sobotu 1. června stane dějištěm Regionálního dne železnice. Návštěvníci se během této velkolepé akce mohou těšit na ukázky nejnovějších vozidel, které České dráhy v následujících měsících ...

Česká pošta ve vybraných lokalitách pokračuje v testování mobilní pošty

Česká pošta ve vybraných lokalitách testuje zájem občanů o zajištění poštovních služeb prostřednictvím mobilní pošty. Ta poskytuje nejen základní pošt ...

Pražské letiště se připravuje na silnou letní sezónu, mělo by odbavit přes tři a půl milionu cestujících

Letiště Praha se připravuje na silnou letní sezónu. Dle současných prognóz by jen o prázdninách mělo odbavit přes tři a půl milionu cestujících. Těm b ...

Ve zlínském muzeu zavládla radost z mimořádného úspěchu

Napětí, které panovalo v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně poté, co na konci dubna byla uveřejněna nominace zrekonstruovaného areálu na Ploštině na c ...

ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do prvního bloku. V reaktoru vydrží déle

Přesně 163 palivových souborů umístili energetici do reaktoru odstaveného prvního bloku. Nově je mezi nimi 48 čerstvých palivových souborů, dosud jich ...

Doporučujeme



Středa 29.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »