InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Vinaři se snaží zkrotit oxid uhličitý a zpětně jej využít

10.09.2021
BRNO - Odborníci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci se společností M-ex Production s.r.o. přišli s novou unikátní technologií, která umožňuje jímání kvasných plynů, zejména oxidu uhličitého. Ten se uvolňuje samovolně při fermentaci, tedy kvašení. Může být přitom nebezpečný, protože není cítit. Vědci se tento plyn nyní snaží zkrotit a zpětně jej využít, tam kde je to potřeba, tedy například při chlazení nebo sycení vín.
Foto: Adobe Stock
Objem a vlastnosti kvasných plynů zachytávaných při procesu fermentace moštů jsou podle vědců ohromné. "Představují přitom novou a velmi hodnotnou komoditu v oboru vinařství i mimo něj," uvedl vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty MENDELU Mojmír Baroň. Z litru vinného moštu při průměrné cukernatosti a teplotě kvašení může vzniknout až 60 litrů endogenního CO2, který lze v provozu efektivně využít.

Moderní vinařství už oxid uhličitý využívají při zpracování hroznů, skladování, lahvování vína a dezinfekci. Plyn, který samovolně vzniká v každém provozu, však paradoxně nakupují. Nová technologie to ale může změnit. "Jímáním vlastního plynu si provoz vytvoří během několika týdnů vinobraní zásobu CO2 na celý rok. Plyn je možné aplikovat při stále využívanější kryomaceraci, při skladování vína v neplných nádobách, ale také pro výrobu v létě hojně vyhledávaných perlivých vín anebo nealkoholických nápojů," uvedl Baroň.

Dalším benefitem se podle něj stává zvýšení bezpečnosti provozu. Oxid uhličitý lze jímat přímo v uzavřeném systému do tlakových lahví a nehrozí tak nebezpečí úrazů, či problémů souvisejících s otravou CO2 způsobených nedostatečným odvětráním prostoru.

Technologie jímání kvasných plynů už vzhledem ke své velikosti s úspěchem používají pivovary, nové možnosti se otevírají i vinařským podnikům. "Vzhledem k enormnímu množství CO2, které lze najímat během fermentace, se z kvasných plynů stává ekologická a široce využitelná komodita s vysokým ekonomickým potenciálem. Vlastnosti získané směsi plynů představují slibnou škálu uplatnění do potravinářského průmyslu a samozřejmě zpět v průmyslu vinařském," uvedl Baroň.

Nová technologie má i ekologicko-politický aspekt. "Zachytáváním CO2 se vinařské provozy stanou uhlíkově neutrálními a tím mohou také přispět ke zlepšení vývoje současné klimatické situace," dodal Baroň.
Zdroj: Mendelova universita v Brně

Další články z rubriky Regiony

Vojáci i profesionální zápasníci vzdali hold válečným veteránům na galavečeru CZ Fighters For Veterans

PRAHA - Pražská hala UNYP Aréna ve Vysočanech se v pondělí 6. května stala svědkem prvního charitativního galavečera v bojových sportech na podporu válečných veteránů i pozůstalých rodin a dětí s názvem CZ Fighters For Veterans. Veškerý výtěžek z ...

Ministr kultury Martin Baxa se v Plzni zúčastnil oslav ukončení 2. světové války

V pondělí 6. května 2024 se v Plzni u pomníku Díky, Ameriko! uskutečnil pietní akt u příležitosti 79. výročí osvobození západočeské metropole a konce ...

ŘSD: Na silnici I/13 u Hostomic provádíme monitoring

Na silnici I/13 mezi Bílinou a Teplicemi aktuálně silničáři provádí dva průzkumné vrty, v předpokládané délce 2x 40 m. V rámci průzkumných prací násle ...

Historické autobusy už jsou v nové hale ve Vysokém Mýtě. Představí se o Muzejní noci 31. května

Pardubický kraj pokračuje s rekonstrukcí areálu bývalé zemědělské školy v ulici kpt. Poplera ve Vysokém Mýtě. Téměř hotová je nyní první etapa, která ...

Na karlovarské letiště bude od konce května létat charterová linka z uzbeckého Taškentu

Kromě rozšířených linek dovolenkových letů a nové pravidelné linky z Izraele přibude na karlovarském letišti další, a to charterová linka z Taškentu, ...

Doporučujeme



Středa 8.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »