InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

Proč je ketodieta tak populární?

18.07.2021
Kdo z nás v létě neřeší nějaké to kilo navíc? Místo dlouhých kalhot, trička a mikiny nebo svetru totiž oblékáme krátké sukně, kraťasy, tílka nebo plavky, ve kterých je každá nedokonalost hned na odiv. Výsledkem pak bývá rozhodnutí s kily navíc zatočit prostřednictvím diety. Mezi nejpopulárnější v poslední době patří ketodieta, jinak také proteinová dieta. Co za její oblibou stojí?
Ilustrační snímek | Zdroj: www.ketofit.cz

Když se řekne ketodieta


Pod slovem dieta si každý hned představí, jak rychle hubne. Ani u ketodiety to není jinak, přesto se od ostatních diet odlišuje. Díky ketodietě můžete docela rychle shodit nějaké to kilo, přitom se ale celkem slušně najíte. Bez toho, abyste počítali kalorie a svoje tělo trápili dlouhé hodiny ve fitku.

Ketodieta je léty prověřená, těší se oblibě mezi sportovci, celebritami i obyčejnými lidmi. Funguje a nevyžaduje cvičení. Její název je odvozený od slova ketóza, tedy speciálnímu stavu metabolismu, kdy tělo jako zdroj energie využívá tuk a ochotně se podkožního tuku a tuku kolem orgánů zbavuje.

Ketóza je pro tělo přirozený jev, který nastává ve chvíli, kdy tělu dodáváme stravou množství proteinů, příjem tuků a sacharidů přitom ale snížíme na minimum.

Jaké jsou přednosti ketodiety?


Proč se rozhodnout zrovna pro ketodietu? Co táhlo všechny ty, kteří se ji rozhodli vyzkoušet?

- Hlavní výhoda spočívá v rychlém úbytku hmotnosti.

- Velkou předností je i nulový nebo jen minimální jo-jo efekt.

- Nemáte při ní hlad ani chuť na sladké, přesto se zbavujete přebytečných kil.

- Nemusíte sportovat.

- Ketodieta snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Jaké jsou základní pravidla ketodiety?


Jak už to tak bývá, každá dieta má pevně stanovená pravidla i to, co se smí a nesmí jíst. U ketodiety to není jinak. Na co si dát pozor?

- Ketodietu charakterizuje vysoký podíl bílkovinných potravin a striktní omezení sacharidů. Tomu se tělo musí přizpůsobit, sáhne tak po jiném zdroji energie, po tuku. Jeho rozložením vznikne glukóza a jako vedlejší produkt ketonové látky, které tlumí pocit hladu i chuti na sladké.

- Z jídelníčku vyřaďte sladkosti a všechna jídla, která obsahují sacharidy.

- Vyvarujte se i slazených nápojů, dejte přednost čisté vodě. Hodně pijte.

- Dejte si pozor na ovoce.

- Zajímejte se o povolené a zakázané potraviny. Mezi jídla, která patří do keto jídelníčku patří například maso, ryby, mořské plody, vajíčka, ořechy, semínka, zdravé tuky, nízkosacharidová zelenina a proteinové koktejly a smoothie. Zakázané naopak jsou luštěniny, slazené pokrmy, alkohol a obilniny, pečivo a těstoviny. Ty ale můžete nahradit proteinovými těstovinami a pečivem pro keto dietu.

Víte, že i ketodieta má několik fází a žádnou z nich není dobře vynechat nebo podcenit? Projdete si tak hubnoucí i udržovací fází, své snažení pak zakončíte návratem k běžnému stravování.

Náš tip na závěr: Zvažujete, že se do ní pustíte, ale bojíte se, že nedokážete správně připravit pokrmy? Že budou obsahovat nesprávný poměr živin? Vyzkoušejte KetoFit, který je zaměřený přímo na ženy.

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zdraví

Invazivní meningokoková onemocnění jsou velmi závažná, nejúčinnější prevencí je vakcinace

V rámci Světového imunizačního týdne i v souvislosti s nedávným úmrtím devatenáctiměsíčního chlapce, který se nakazil bakterií Neisseria meningitidis skupiny B, znovu zdůrazňujeme význam a využití očkování. Batole, které podlehlo infekci, nebylo ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Téměř 590 tisíc klientů VZP se léčí s diabetem a jejich počet každoročně roste

V roce 2023 zaplatila pojišťovna za péči o klienty s diabetem bezmála 9,8 mld. korun, přičemž více než dvě třetiny nákladů připadly na úhradu léčivých ...

Cítíte acetonový zápach z úst? Co to znamená a jaké jsou příčiny?

Ucítili jste ve svém dechu zápach acetonu a přemýšlíte nad tím, co tento neobvyklý jev naznačuje o vašem zdraví? Tento specifický zápach není jen otáz ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »