InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Europoslanci vyzývají Komisi, aby bránila rozpočet EU před státy, které porušují zásady právního státu

02.06.2021
Poslanci požadují, aby Evropská komise prokázala, že je schopná bránit rozpočet EU před členskými státy, které porušují zásady právního státu.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Na červnovém plenárním zasedání budou poslanci projednávat uplatňování pravidel přijatých v roce 2020, která podmiňují vyplácení fondů EU členským státům dodržováním zásad právního státu a hodnot EU.

Naléhavá otázka ochrany právního státu


Na schůzi parlamentních výborů pro rozpočet a rozpočtovou kontrolu 26. května diskutovali poslanci o dalším postupu v otázce ochrany právního státu s Gertem Janem Koopmanem, generálním ředitelem rozpočtového oddělení Evropské komise.

Koopman zdůraznil, že veškerá hodnocení ze strany Komise týkající se právního státu v zemích EU, mají velmi citlivou povahu: "Přijatá rozhodnutí budou předmětem kompletního soudního přezkumu [evropským] Soudním dvorem," řekl. "Musíme to dělat správně od samého začátku. Jednoduše si nemůžeme dovolit dělat chyby a podávat žaloby, které soud zruší. To by byla katastrofa."

Komise připravuje pokyny vysvětlující to, jak bude zákon implementovat. Koopman uvedl, že Komise bude pokyny konzultovat s Parlamentem v první polovině června.

Poslanci tvrdí, že nařízení je již nyní zcela jasné samo o sobě. "Pokud by někdo chtěl mít velmi krátký soubor pokynů, mohl by je napsat jednou větou: ?Podívejte se na nařízení"," uvedl Petri Sarvamaa (poslanec za lidovce, Finsko).

I přesto Parlament vyjádří stanovisko k obecným pokynům ve zprávě, o které se má hlasovat v červenci. "Všechny členské státy by měly mít možnost vidět, že Komise provádí své vyšetřování skutečně objektivně," uvedl Sarvamaa.

"Když mluvíme o porušování zásad právního státu, je to velmi závažné téma. Jsme si vědomi skutečnosti, že musíme být při těchto hodnoceních velmi opatrní. Ale tato pečlivost nemůže navždy odložit uplatňování nařízení," uvedla Eider Gardiazabal Rubialová (poslankyně za sociální demokraty, Španělsko).

Další poslanci míní, že v EU existuje krize právního státu, a vyzvali Komisi, aby jednala rozhodně a zabránila dalšímu zhoršování situace. Terry Reintkeová (poslankyně za zelené, Německo) uvedla: "Máme absolutní důvěru ve schopnost Komise monitorovat, vyhledávat a hodnotit jednotlivé případy. Máte jedny z nejchytřejších právníků v Evropě, máte nejlepší úředníky na ochranu rozpočtu EU a právního státu."

"Stále ale přetrvává dojem toho, a to mluvím jménem milionů občanů EU, že vám chybí určitý smysl pro naléhavé případy. Vypadá to, jako byste seděli v hořícím domě a říkali: ?Než zavoláme hasiče, přijdeme s pokyny, jak mohou tento požár uhasit"," vysvětlila Reintkeová.

Rozpočet EU a právní stát


Legislativa přijatá na konci roku 2020 podmínila přístup k fondům EU dodržováním zásad právního státu. Pokud Komise zjistí, že některá země zásady porušuje a že jsou ohroženy finanční zájmy EU, může navrhnout, aby byly platby z rozpočtu EU danému členskému státu sníženy nebo zmrazeny.

Rada musí přijmout rozhodnutí kvalifikovanou většinou. Pravidla se rovněž snaží chránit zájmy konečných příjemců - zemědělců, studentů, malých podniků nebo nevládních organizací - kteří by za jednání vlád neměli být potrestáni.

Právní výzvy


Vzhledem k obavám o stav právního státu v některých členských zemích v posledních několika letech by Parlament byl rád, aby se systém zavedl co nejdříve.

Maďarsko a Polsko podaly žalobu k Soudnímu dvoru EU a požadovaly zrušení nařízení. Na zasedání z 10.-11. prosince 2020 se lídří států sedmadvacítky dohodli, že by Komise měla připravit pokyny pro implementaci pravidel. Ta by měla být dokončena po rozhodnutí Soudního dvora.

Parlament však trval na tom, aby pravidla již byla v platnosti a aby Komise měla zákonnou povinnost hájit zájmy a hodnoty EU.

Další články z rubriky Domácí

SYRI: Českým ženám se rodí první dítě později, než by si samy přály

České ženy chtějí mít více dětí, než kolik jich ve výsledku mají. Souvisí to s pokračujícím trendem posunu rodičovství do stále vyššího věku, který v Česku odstartoval v 90. letech 20. století. Zjednodušeně řečeno, ženy podstatně později narození ...

Češi si sjednávají životní pojištění až těsně před třicítkou, rizika jim ale hrozí v každém věku

Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální ...

Investice do prevence a léčby závislostí klesají. Změnu by mohla přinést iniciativa Jedna dvacetina na prevenci

Asociace poskytovatelů adiktologických služeb (APAS) společně s ostatními odbornými a profesními společnostmi volají po navýšení investic do prevence ...

STAN: Lidé v exekucích mají mít šanci dostat se zpět na trh práce

Usnadnit a především zrychlit proces oddlužení u fyzických osob má za cíl novela insolvenční zákona, která je pro Starosty dlouhodobě prioritou. Ten z ...

ČEZ: Emise skleníkových plynů z výroby elektřiny a tepla klesly o 12 %, naopak investice do udržitelných činností stouply o 4,7 miliardy

Zelenání výroby Skupiny ČEZ pokračuje. ČEZ meziročně snížil přímé emise skleníkových plynů o 12 %, což odpovídá úspoře zhruba 2,2 milionů tun ekvivale ...

Doporučujeme



Sobota 4.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »