InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Armáda spásy: 25 % lidí bez domova potřebuje sociální i zdravotní péčI

31.05.2021
Senioři s nízkými příjmy, i z řad lidí bez domova, se často nedostanou do klasického domova pro seniory. Významná část lidí bez domova nemůže ze zdravotních důvodů využívat standardní síť pro ně určených sociálních služeb. Armáda spásy jako jediná organizace provozuje Domovy Přístav, zařízení pro seniory a osoby bez domova s nemocí či zdravotním handicapem. Jsou však pouze ve dvou krajích. Jejich kapacita je 180 osob, naplněnost je 100% a na umístění čeká dalších 638 zájemců.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
První Domov Přístav funguje již 15 let v Ostravě

Mezi lidmi bez domova je zastoupeno stále více seniorů, z čehož vyplývá, že službu Domov Přístav potřebují nyní ještě více. Nutno také podotknout, že se v azylových domech neobjevují ty nejhorší případy, jelikož se tam z důvodu zdravotního stavu ani nedostanou. Často zůstávají na ulicích, případně v LDN. "Cílem naší služby je stabilizace sociálního, psychického i zdravotního stavu uživatele, a pokud je to možné, tak i jeho zlepšení. Naše služba Domovy Přístav poskytuje přístřeší, jídlo, lékařskou péči, naději a na konci i důstojný odchod z tohoto, pro ně tak často neveselého světa. V Přístavu tito lidé nacházejí oázu klidu a bezpečí, místo, kde mohou cítit, že nejsou na světě úplně opuštěni," komentuje Jana Plačková, ředitelka Domovů Přístav Ostrava Kunčičky a Ostrava Zukalova.

První Domov Přístav vznikl v Moravskoslezském kraji během roku 2006, kdy začal platit tehdy nový zákon o sociálních službách. "Armáda spásy připravila projekt, který je velice ojedinělý. Už Ordinace pro chudé, která se zde otevřela, je ojedinělý projekt v rámci celé České republiky a dovoluji si poznamenat, že má opravdu smysl a věřím, že jeho fungování bude kraj i nadále podporovat. Dalším speciálním projektem je Domov Přístav. Tento Domov znám i osobně, jelikož je jeden z klientů tohoto Domova občanem naší obce, ve které jsem místostarostou. A já chci poděkovat Armádě spásy za to, že pracuje pro lidi a opravdu pracuje srdcem," uvádí Jiří Navrátil, člen zastupitelstva a náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Kampaň "Z ulice do Přístavu"

Ne všichni jedinci mají předpoklady a schopnosti obstát v tomto světě. Společnost se žene neustále dopředu a zaměřuje se čím dál více na materiální zabezpečení a méně na vztahy. Co asi prožívají lidé bez domova, když se k pobytu na ulici přidá pokročilé stáří, či vážná nemoc? Konec těchto lidí bývá bohužel často velmi neutěšený, čemuž se snažíme zabránit. Proto fungují Domovy Přístav, které považujeme za jednu z našich nejlepších služeb. V současné chvíli probíhá kampaň Z ulice do Přístavu, o které se můžete více dočíst zde: armadaspasy.cz/zulicedopristavu. Jejím cílem je upozornit veřejnost na tuto problematiku a získat podporu.

"Navzdory převládajícímu stereotypnímu a nezasvěcenému pohledu představují lidé v Domovech Přístav velice pestrou a různorodou skupinu, často s nečekaně spletitými životními příběhy, kde v řadě případů neplatí ono odsuzující až pohrdlivé "však oni si za to můžou sami". Od některých prostě osud odvrátil svou přívětivou tvář, často bez jejich aktivního přičinění," popisuje Ivo Müller, datový analytik Armády spásy a dodává: "Na všech stávajících Přístavech Armády spásy jsme v uplynulém roce prováděli a statisticky zpracovávali rozsáhlé dotazníkové šetření, mapující mj. některé osobnostní rysy těchto lidí, právě ve snaze zachytit, zda by některé přetrvávající vzorce chování či prožívání mohly vystupovat jako predispozice oslabující schopnost fungování v současných strukturách většinové společnosti. Čili obrazně řečeno: zajímá nás, jak si stelou postel lidé, kteří za určitý čas zjistí, že už si vlastně ani nemají kam lehnout. A zároveň nás těší, že díky Přístavům si alespoň někteří z nich nyní kam lehnout mají."

Nový Domov Přístav v Praze

V letošním roce přibude ke stávajícím Domovům Přístav nové zařízení v Praze. "Náš dlouhodobý cíl je ukončování bezdomovectví na jedné straně a jeho prevence na straně druhé. Přitom ale musíme řešit také akutní situaci lidí, kteří jsou nyní bez střechy nad hlavou a zmírňovat dopady bezdomovectví na jejich životy. Stejně jako v mnoha dalších oblastech řešíme i tady deficity několika desítek let zanedbávání sociální politiky předchozími radnicemi. Na území hlavního města historicky zcela chybí služby sociální péče pro staré lidi bez domova s vysokou potřebou podpory z důvodu zdravotního stavu. Tito lidé běžně bývali ponecháni bez přístřeší, někteří se dostali do běžných azylových domů, které ale neposkytují ošetřovatelskou péči, výjimečně se stávali klienty pobytových služeb mimo území Prahy. Hned po nástupu do funkce jsme proto v rámci humanitárních opatření reprofilizovali noclehárnu na celodenní ubytovnu s ošetřovatelskou péčí a začali připravovat nové sociální služby. Výsledkem je, že letos v létě budeme otevírat prvních 50 lůžek ve spolupráci s Armádou spásy, to ale není konečná hladina potřebné lůžkové péče, o dalších kapacitách dále jednáme," říká Milena Johnová, radní hlavního města Prahy pro oblast sociální politiky a zdravotnictví.

"Domovy Přístav fungují pouze na dvou místech v Ostravě, ve Frýdku-Místku a Šumperku, přitom se v celé České republice nachází lidé, kteří z různých důvodů nemohou využívat služby sociální péče. Nějakou takovouto službu potřebuje cca 25 % lidí bez domova a tyto služby ve většině krajů vůbec nejsou. Cílovou skupinou jsou zpravidla nízkopříjmoví či nemajetní lidé seniorského věku, často také lidé bez domova, kteří se do standardních domovů pro seniory prostě nedostanou, a které často způsob života přivedl do situace, kdy potřebují péči druhé osoby, a tak jako každý jiný v jejich situaci potřebují důstojně žít," doplňuje Jan František Krupa, národní ředitel sociálních služeb Armády spásy.

Příběh jednoho z klientů

Pana Radomíra jsme do Domova Přístav přivezli z Léčebny dlouhodobě nemocných (LDN). Během našeho prvního setkání seděl schoulený na své posteli a vyprávěl nám svůj osobní příběh, který vedl od spokojeného muže bydlícího s partnerkou, přes zdravotní patálie, rozchod, život na ubytovně až k jeho současnému stavu. Pan Radomír začal ztrácet hybnost dolních končetin, díky kontrakturám obou noh. Z tohoto důvodu již nemohl dále zůstat na ubytovně, potřeboval pomoc druhé osoby. Po hospitalizaci v nemocnici byl přesunut na LDN, posléze do Domu sociálních služeb, kde se jeho zdravotní stav zhoršil, k nepohyblivosti nohou se pomalu začala přidávat slepota. Sdělil nám, že dokáže rozeznat základní tvary, vidí obrysy a stíny. Byla to pro něj nejtěžší rána, po níž ztratil zbylou radost ze života. Na oční ambulanci se zjistila příčina - šedý zákal. Vysvětlili jsme mu možnost operace, kterou s radostí přijal. Nyní má po operaci pravého oka, vidí na něj velice dobře, a vrátil se mu elán a potřebná radost do života. Začal se účastnit i společenských akcí v Domově, na které předtím neměl sebemenší náladu. V současné době se těší na operaci druhého oka, kterou zatím hatí pandemie koronaviru.



Zdroj: Armáda spásy ČR

Další články z rubriky Domácí

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchodníky prakticky nezajímá - pouze "novému" dodavateli či zprostředkovateli podepíší plnou moc v domnění, že za ně vše vyřídí. Taková praxe však může ...

E-mobilita na vzestupu: V 1. čtvrtletí meziročně stoupl výkon sítě ČEZ o 39 % a odběry o 65 %

Za posledních 12 měsíců se síť veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily rozrostla o 135 stojanů. Každá čtvrtá nově postavená "dobíječka" měla ...

Společnost RegioJet zveřejnila čísla za rok 2023, celkové tržby převýšily 3,4 miliard Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, ohlašuje své hospodářské a přepravní výsledky za rok 2023. Společnost dosáhla celko ...

Správa železnic odstartovala školení pro dopravce na téma ETCS

Správa železnic připravila školení pro dopravce, které je zaměřené na provozní chování jednotného evropského zabezpečovače ETCS. První se uskutečnilo ...

Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví

Až čtvrtina nově postavených budov by v roce 2035 mohly být dřevostavby. Stát chce v budoucnu podpořit větší využití dřeva v rámci veřejných zakázek, ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »