InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Návrat dětí k prezenční výuce: ČSSZ radí, jak správně podat žádost o krizové ošetřovné

19.05.2021
V souvislosti s postupným návratem k prezenční výuce ve školských zařízeních nastává po skončení rotační výuky konec potřeby péče o dítě v týdnech, kdy probíhala výuka distanční formou a o děti bylo nutné doma pečovat s nárokem na ošetřovné dle zákona č. 438/2020 Sb. ČSSZ připomíná, že při skončení potřeby péče o dítě lze žádost o dávku podat i před koncem měsíce, a dále upozorňuje na nejčastější chyby při vyplňování tiskopisu žádosti o ošetřovné.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Ukončení potřeby péče o dítě a podání žádosti o dávku krizového ošetřovného

V případě, kdy v průběhu kalendářního měsíce s ukončením rotační výuky končí také potřeba péče o dítě, nemusí pečující osoba - pojištěnec žádající o dávku - čekat s podáním žádosti až po skončení daného kalendářního měsíce.

Pokud dítě začne od 17. 5. 2021 chodit do školy v "běžném režimu", tj. navrátí se k prezenční formě výuky, končí potřeba péče o dítě ke dni 16. 5. 2021. Rodič tak může od 17. 5. 2021 opět chodit do zaměstnání a ještě téhož dne také může zaměstnavateli předat žádost o ošetřovné za měsíc květen.

Nejčastější chyby u žádostí o krizové ošetřovné

Při průběžném zpracovávání doručených tiskopisů žádosti o ošetřovné z důvodu uzavření školských zařízení se pracovníci jednotlivých okresních správ sociálního zabezpečení (dále jen "OSSZ") setkávají s tím, že tyto tiskopisy ve spoustě případů obsahují chyby a nekompletní údaje.

Z nejčastějších situací, kdy dochází k chybnému vyplnění tiskopisů, upozorňujeme zejména na následující:

- Nesprávné využívání navazujících žádostí o ošetřovné při péči o dítě - tzn. i přesto, že se jedná o pokračování v péči o dítě, si pojištěnec vygeneruje žádost s novým číslem rozhodnutí.

V případech, kdy péče o dítě přetrvává do dalšího měsíce, je třeba využívat číslo z již zaslané žádosti za minulý měsíc, aby došlo ke správnému spárování a následnému bezproblémovému zpracování dávky a včasné výplatě.

- Postup žadatelů v případě, kdy potřeba péče skončila, ale další měsíc nastala skutečnost, která zakládá novou potřebu péče.

V případech, kdy v rámci kalendářního měsíce skočila potřeba péče o dítě, tj. došlo k obnovení plné docházky do školy namísto rotace, žadatel podá za daný kalendářní měsíc poslední vyplněný tiskopis žádosti s doposud používaným číslem žádosti. Pokud v následujícím kalendářním měsíci vznikne nová potřeba péče o dítě (např. pozitivní test na COVID-19 u dítěte či spolužáka ve třídě, což v obou případech vede k zákazu osobní přítomnosti dítěte ve škole), je třeba ze strany žadatele vytvořit novou žádost o dávku a současně si vygenerovat také nové číslo žádosti. Podmínky nároku na dávku se budou posuzovat ke dni vzniku této nové potřeby péče.

- Při střídání dvou osob, např. rodičů, v péči o dítě není v žádosti uvedena druhá osoba, se kterou se střídají.

V případech, kdy se střídají při poskytování péče dvě osoby, uvádí každá ze střídajících se osob ve své žádosti i údaje o druhé osobě, s níž se střídá v péči o dítě, a také dny, kdy péči poskytovala druhá osoba.

- Často chybí na tiskopisu podpis pojištěnce - žadatele o dávku.

Tiskopisem je uplatňován nárok na dávku ošetřovného, a je tedy třeba, aby jej na příslušném místě žadatel vlastnoručně podepsal. Neodepsanou žádost není možné zpracovat a ze strany OSSZ je nutno podniknout potřebné kroky k odstranění vady, které prodlužují zpracování a výplatu dávky.

- V části Záznamy zaměstnavatele k žádosti o ošetřovné při péči o dítě často chybí doplnění sjednané pracovní doby.

Údaj o sjednané pracovní době je pro okresní správu sociálního zabezpečení nezbytný z důvodu výpočtu minimální výše denní dávky ošetřovného, která se při úvazku menším než 1 poměrně snižuje. Pokud zaměstnavatel údaj o sjednané pracovní době neuvede, musí být tento údaj došetřen, čímž je zpožděno zpracování a výplata dávky žadateli.

Upozorňujeme také žadatele o dávku, aby nezasílali žádosti přímo OSSZ. Zpracování
a výplata dávky se tím neurychlí, naopak se vše zkomplikuje a zpozdí. Tiskopisy je nezbytně nutné nejprve předat zaměstnavateli, který je doplní a sám následně bezodkladně zašle OSSZ.

Dovolujeme si také požádat zaměstnavatele, aby při vyplňování údajů za zaměstnavatele současně překontrolovali i část tiskopisu vyplněnou žadatelem o dávku a svým zodpovědným přístupem pomohli žadatelům - svým zaměstnancům - k tomu, aby jim byla řádně a včas vyplacena dávka ošetřovného.

Pokud budou doručovány tiskopisy neúplné či chybně vyplněné, musí vše potřebné ke zpracování dávky došetřit a dořešit zaměstnanci OSSZ a vyplácení dávek se tak zbytečně zpožďuje. Přibývá pak práce především zaměstnavatelům, kterým jsou doklady vraceny k doplnění.



Zdroj: ČSSZ

Další články z rubriky Domácí

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchodníky prakticky nezajímá - pouze "novému" dodavateli či zprostředkovateli podepíší plnou moc v domnění, že za ně vše vyřídí. Taková praxe však může ...

E-mobilita na vzestupu: V 1. čtvrtletí meziročně stoupl výkon sítě ČEZ o 39 % a odběry o 65 %

Za posledních 12 měsíců se síť veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily rozrostla o 135 stojanů. Každá čtvrtá nově postavená "dobíječka" měla ...

Společnost RegioJet zveřejnila čísla za rok 2023, celkové tržby převýšily 3,4 miliard Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, ohlašuje své hospodářské a přepravní výsledky za rok 2023. Společnost dosáhla celko ...

Správa železnic odstartovala školení pro dopravce na téma ETCS

Správa železnic připravila školení pro dopravce, které je zaměřené na provozní chování jednotného evropského zabezpečovače ETCS. První se uskutečnilo ...

Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví

Až čtvrtina nově postavených budov by v roce 2035 mohly být dřevostavby. Stát chce v budoucnu podpořit větší využití dřeva v rámci veřejných zakázek, ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »