InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » TechMag

Jaké příslušenství potřebujete pro 3D tisk a kde všechno potřebné nakoupíte?

12.05.2021
Vlastníte 3D tiskárnu a chcete mít téměř neomezené možnosti z pohledu výběru předmětů pro tisk? V takovém případě se vám budou hodit rady, kde pořídit náhradní díly a potřebné příslušenství. Díky tomu se vám otevřou zcela nové možnosti s moderním 3D tiskem. V článku najdete praktické rady a doporučení, podle čeho jednotlivé díly vybírat a na co si dát pozor při nákupu příslušenství.
Ilustrační snímek | Foto: Pixabay.com

Vybírejte podle druhu 3D tiskárny


Při výběru náhradních dílů i příslušenství je důležité vědět, jakou značku a konkrétní model máte. Některé základní přípravky, jako například adhezivní sprej či tiskové podložky jsou v zásadě univerzální. V případě více speciálního vybavení si však musíte dát záležet, aby byl vybraný prvek kompatibilní a umožňoval nejlepší použití a výsledek 3D tisku.

Mnoho internetových obchodů, které nabízí komponenty a vybavení pro 3D tisk má k dispozici také praktické filtrování podle jednotlivých značek 3D tiskáren. To vám pomůže s konkrétním výběrem.

Náhradní díly


Stejně jako u jiných přístrojů, i v případě 3D tiskáren platí, že jednou za čas potřebují vyměnit určité díly. Naštěstí není problém sehnat odpovídající náhradní díly pro 3D tiskárny, s jejichž pomocí opět dostanete maximum ze svého stroje. Mezi často využívané náhradní díly patří například trysky nebo heatblocky. Kromě toho může být vhodné jednou za čas vyměnit chlazení nebo součástky, které zajišťují správný, přesný a rychlý pohyb tiskárny.

Příslušenství pro běžnou spotřebu a čištění


Kromě náhradních dílů, které využijete v zásadě pouze jednou za čas, nebo při skutečně častém a intenzivním používání 3D tiskárny, budete spíše potřebovat praktické příslušenství. Jde o adhezivní přípravky, s jejichž pomocí zlepšíte přilnavost tiskové plochy. Kromě speciálních sprejů dobře poslouží i transparentní lepicí páska nebo lepidlo.

Pokud se rozhodnete pořídit si 3D tiskárnu, můžete si rovnou zakoupit také přípravky pro efektivní vyčištění. Pomohou s čištěním tiskové podložky i jednotlivých součástek, jako jsou trysky nebo hotendy. Správným a pravidelným čištěním můžete pozitivně ovlivnit celkovou životnost vaší 3D tiskárny. Mezi praktické příslušenství pro 3D tiskárny patří také nejrůznější tiskové podložky. Ty mohou být skleněné, plastové i papírové. Záleží na tom, co konkrétně potřebujete tisknout a jak chcete vyřešit fixaci.

Jak udržovat 3D tiskárnu v optimálním stavu


A podle čeho poznáte, že potřebujete náhradní díly do tiskárny a je nutná výměna? Aby mohla 3D tiskárna nabízet správný výkon a nabídla plné využití potenciálu, nesmíte zapomínat na pravidelné kontrolní prohlídky a testování, zda všechno funguje přesně tak, jak má. Jednou za čas proto překontrolujte pohyb jednotlivých os. Všímejte si, jestli na tyčích nejsou přítomné nečistoty a případně je opatrně odstraňte. V případě skutečně hodně používané 3D tiskárny se může objevit také problém se zadřenými lineárními ložisky. Z toho důvodu může být vhodné jednou za čas aplikovat mazivo.

Dále je velmi důležité udržovat čistou samotnou tiskovou plochu. Klíčovým faktorem pro správný tisk je v tomto případě také přilnavost. Tu je možné z velké části obnovit například použitím acetonu nebo trochu obyčejného prostředku na mytí nádobí. Samozřejmostí by také měla být kontrola konektorů na desce. Ty se mohou časem uvolnit a zanést prachem, takže budou vyžadovat i šetrné vyčištění. V neposlední řadě jednou za čas proveďte aktualizaci systému a stáhněte potřebné aktualizace do ovladače. Mohou totiž obsahovat vylepšení některých chyb a nedostatků předchozí verze, která aktuálně běží na vaší tiskárně.
Autor: Pl

Další články z rubriky TechMag

Jaké stroje pracují v lese v rámci těžby?

Zdědili jste kus lesa? Pokud s ním nemáte jiné plány, tak ho můžete prodat. Je-li ale plný kvalitních dřevin, můžete v něm těžit dřevo. Na koho se v těchto případech ...

Legendární parní lokomotiva Albatros se vrátí do provozu

Legendární modrá rychlíková lokomotiva Československých státních drah z roku 1947, známá jako Albatros, se vrátí do provozu. České dráhy využily nabíd ...

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na o ...

Výzkumníci z Brna vyvíjejí způsob, jak měřit škodlivost nočního světla

Rostlinám, hmyzu i živočichům velké množství intenzivního osvětlení škodí. Jak ale rozpoznat míru škodlivosti umělého světla na živé organismy a život ...

Starfish Prime: Američané v roce 1962 odpálili atomovku ve výši 400 kilometrů nad povrchem

Dne 9. července 1962 se odehrála jedna z nejvýznamnějších událostí v historii jaderných zkoušek. Americká raketa Thor, nesoucí hlavici o síle zhruba 1 ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »