InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Sčítání 2021: Početným domácnostem se vyplatí sečíst se online

22.04.2021
Vyplnění listinného sčítacího formuláře trvá jedné osobě asi 15 minut. S každým dalším rodinným členem, žijícím ve společné domácnosti, čas strávený nad dotazníkem roste přibližně o 5 minut. Domácnosti s více členy ušetří mnoho času tím, když se sečtou jednoduše a v?době zvýšeného epidemického rizika bezpečněji prostřednictvím elektronického formuláře.
Foto: ČSÚ
Pokud jste se nesečetli online nebo se na to nechystáte, musíte do 11. května vyplnit listinný formulář. Získáte ho spolu s odpovědní obálkou od sčítacího komisaře, který přijde v předem oznámeném termínu, zazvoní a počká na váš příchod před vaším domem. Vyzvednout formulář a obálku si ale můžete také sami na kterémkoliv kontaktním místě sčítání, která jsou zřízena na vybraných pobočkách České pošty a krajských správách Českého statistického úřadu. Jejich adresy si lze vyhledat na webu scitani.ceskaposta.cz nebo na úředních deskách obecních úřadů. To nejbližší zjistíte i prostřednictvím telefonního čísla 253 253 683.

Vyplněný formulář v obálce pak odevzdáte na kontaktním místě nebo ho vhodíte do poštovní schránky, a to nejpozději do 11. května. Obálka s logem Sčítání 2021 má předtištěnou adresu a její odeslání je zdarma.

Všichni máme povinnost se sečíst, ale jakým způsobem to uděláme, záleží pouze na nás. Elektronický formulář má však řadu výhod. "Online sečtením ušetří početné domácnosti až několik desítek minut. Časovou úsporu získají lidé například i tím, že po napsání prvních písmen při vyplňování vybraných položek elektronického sčítacího formuláře dojde k jejich automatickému doplňování," uvedl Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Čas, který strávíte vyplněním listinného sčítacího formuláře, závisí na počtu osob v domácnosti a na znalosti všech potřebných údajů. Průměrně trvá vyplnění společné části formuláře za byt a domácnost 10 minut a druhé části 5 minut za jednu osobu. Vyplnění elektronického sčítacího formuláře je však rychlejší i díky široké nápovědě a automatickému zobrazení otázek na základě vyplněných údajů. Například u dítěte není zobrazována otázka na zaměstnání. Navíc pokud je vás doma více než pět, vyhnete se nutnosti využít další přílohu listinného formuláře. Podle dosavadních zjištění trvá vyplnění online formuláře Sčítání 2021 pro jednu domácnost v průměru 20 minut.

Další velkou výhodou online sčítání je to, že se můžete sečíst bezpečně kdykoliv a odkudkoliv bez nutnosti čekání na sčítacího komisaře nebo návštěvy kontaktního místa sčítání. Pokud se sečtete online, pomůžete urychlit i následné zpracování celkových výsledků. V případě, že se v početných domácnostech chce některý její člen sečíst samostatně, může mu také osoba, která formulář založila, vygenerovat odkaz, pomocí něhož se další členové domácnosti přihlásí z jakéhokoliv jiného elektronického zařízení s přístupem na internet. Ti pak vyplní údaje za sebe nebo za zbývající členy domácnosti.

Průměrný počet obvykle bydlících lidí v bytové domácnosti se v roce 2011 poprvé snížil pod hodnotu 2,5 osob, ačkoliv před dvaceti lety žilo v jednom bytě v průměru ještě 2,76 osob. Domácností s více jak 5 členy bylo v roce 2011 celkem 311 522 a jejich podíl tvořil 7,6 %.

Informační podporu a pomoc veřejnosti s vyplňováním nejen listinných, ale i elektronických sčítacích formulářů poskytuje Kontaktní centrum Sčítání 2021. V provozu je denně od 8 do 22 hodin na lince 253 253 683. Zeptat se můžete i prostřednictvím e-mailu dotazy@scitani.cz nebo chatu ve virtuální poradně Sčítání 2021.

Zdroj: ČSÚ

Další články z rubriky Domácí

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchodníky prakticky nezajímá - pouze "novému" dodavateli či zprostředkovateli podepíší plnou moc v domnění, že za ně vše vyřídí. Taková praxe však může ...

E-mobilita na vzestupu: V 1. čtvrtletí meziročně stoupl výkon sítě ČEZ o 39 % a odběry o 65 %

Za posledních 12 měsíců se síť veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily rozrostla o 135 stojanů. Každá čtvrtá nově postavená "dobíječka" měla ...

Společnost RegioJet zveřejnila čísla za rok 2023, celkové tržby převýšily 3,4 miliard Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, ohlašuje své hospodářské a přepravní výsledky za rok 2023. Společnost dosáhla celko ...

Správa železnic odstartovala školení pro dopravce na téma ETCS

Správa železnic připravila školení pro dopravce, které je zaměřené na provozní chování jednotného evropského zabezpečovače ETCS. První se uskutečnilo ...

Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví

Až čtvrtina nově postavených budov by v roce 2035 mohly být dřevostavby. Stát chce v budoucnu podpořit větší využití dřeva v rámci veřejných zakázek, ...

Doporučujeme



Neděle 28.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »