InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Azyl a migrace v Evropské unii: fakta a čísla

16.04.2021
Omezení pohybu zavedená v důsledku pandemie koronaviru migraci v minulém roce potlačila, a to jak tu legální, tak nelegální. Důvodem byla skutečnost, že země uzavřely hranice, limitovaly cesty legální migrace a omezily programy přijímání uprchlíků.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Nedostatky evropského azylového systému, které odhalil nápor v podobě příchodu více než jednoho milionu lidí žádajících o azyl během roku 2015, nicméně stále přetrvávají. Parlament připravuje návrhy, jak současný systém reformovat a vytvořit spravedlivější a efektivnější azylovou politiku EU.

Kdo je uprchlík a kdo žadatel o azyl


Žadatelé o azyl jsou lidé přicházející do jiné země, kde formálně podají žádost o právní i materiální pomoc a mezinárodní ochranu, protože jsou ve své zemi původu pronásledováni. Odůvodněnost své žádosti musí žadatel prokázat.

Uprchlíci jsou lidé, jejichž žádost o azyl byla uznána, protože se ve své zemi původu oprávněně obávají pronásledování na základě rasy, náboženství, národnosti, politického přesvědčení nebo příslušnosti k určité sociální skupině. Na úrovni EU jsou směrnicí stanoveny normy pro přidělování mezinárodní ochrany a statusu uprchlíka.

Lidé prchající ze třetích zemí musí v tuto chvíli požádat o azyl v první zemi EU, do které vstoupí. Tím se stávají žadateli o azyl. Právní postavení uprchlíka nebo jinou formu mezinárodní ochrany obdrží až poté, kdy je jejich žádost pozitivně vyhodnocena národními orgány země, kde o azyl požádali.

Rozhodnutí o azylu v EU


Za prvních 10 měsíců roku 2020 podalo žádost o azyl v EU 390 000 lidí, což je o 33 % méně než ve stejném období roku 2019. V roce 2018 bylo žádostí 634 700, což je výrazně méně než více než milion žádostí registrovaných v letech 2015 a 2016.

Obzvláště velké poklesy byly zaznamenány v Německu, Francii a Itálii v prvních sedmi měsících roku 2020. Méně žádostí přišlo ze Sýrie (o 135 000 méně, než je průměr v letech 2018 a 2019, což znamená pokles o 52 %), z Iráku (pokles o 55 %) i z Nigérie (pokles o 58 %).

Počet však vzrostl ve Španělsku a Rumunsku, částečně kvůli nárůstu žádostí z jihoamerických zemí, včetně Kolumbie (o 102 % v průměru za předchozí dva roky) a Peru (o 76 % vyšší).

Nejnižší čísla nezákonného překračování hranic za posledních šest let


Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž shromažďuje od vnitrostátních orgánů údaje o nezákonném překračování vnějších hranic Unie.

V letech 2015 a 2016 zaznamenala více než 2,3 milionu nelegálních překročení hranic. Celkový počet nelegálních přechodů v lednu až listopadu 2020 klesl na 114 300, což je nejnižší úroveň za posledních šest let a zároveň znamená pokles o 10 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2019. I přes pokles o 55 % zůstává Afghánistán jednou z hlavních zemí původu osob, které byly při nelegálním překračování hranic zadrženy. Další časté země původu jsou Sýrie, Tunisko a Alžírsko.

Cesta přes Středozemní moře stále platí za nejnebezpečnější - v roce 2020 bylo nahlášeno 1 754 mrtvých nebo pohřešovaných osob. V roce 2019 se ale jednalo až o 2 095 osob. Nezákonné využívání středomořské cesty (do Itálie a na Maltu) se v lednu až listopadu 2020 zvýšilo o 154 % ve srovnání se stejným obdobím v roce 2019. V roce 2020 takto k evropským hranicím dorazilo více než 34 100 migrantů, ve srovnání s téměř 11 500 v roce 2019, přičemž většina lidí přijela na ostrov Lampedusu. Do Španělska, a zejména na Kanárské ostrovy, dorazilo v roce 2020 ve srovnání s rokem 2019 o 46 % více lidí (35 800).

Mnoho nově příchozích pochází ze zemí, které trpí spíše hospodářským poklesem než přímo konfliktem. K tomuto trendu také pravděpodobně přispěje pokles peněžních zásilek a převodů od migrantů v celosvětovém měřítku. Dokud nebude pandemie pod kontrolou a nedojde k hospodářskému oživení, zůstane špatná situace na pracovním trhu a vyhlídka lepší zdravotní péče stimulem pro vstup do EU.

Veřejné mínění v Evropě


Otázka migrace patří mezi jednu z hlavních dlouhodobých priorit EU. Byla přijata celá řada opatření k řízení migračních toků i ke zlepšení azylového systému.

Z výsledků Eurobarometru publikovaného v červnu 2019 vyplývá, že migrace byla pátým nejdůležitějším tématem, které ovlivňovalo rozhodování Evropanů při volbách do Evropského parlamentu. Nejnovější průzkum z roku 2020 nicméně zaznamenal pokles důležitosti této otázky. Za hlavní oblast sporu mezi EU a národními vládami ji považuje téměř polovina (47 %) respondentů.

Evropská unie v posledních letech výrazně navýšila prostředky pro zvládání migrace, azylu a integrace uprchlíků. Z dlouhodobého rozpočtu EU na období 2021-2027 jde na migraci a správu hranic 22,7 miliard eur, což představuje více než dvojnásobný nárůst oproti 10 miliardám eur na migraci a azyl v období 2014-2020.

Celosvětové srovnání


Počet lidí prchajících na celém světě před pronásledováním, konfllikty a násilím dosáhl rekordních 80 milionů. Zhruba 40 % z nich tvoří děti.

Mezi země, kde je toho času nejvíc uprchlíků, se řadí Turecko, Kolumbie, Pákistán, Uganda a Německo. A z celosvětové perspektivy ještě toto srovnání: v bohatých rozvinutých zemích je pouze 14 % všech uprchlíků.

Další články z rubriky Domácí

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchodníky prakticky nezajímá - pouze "novému" dodavateli či zprostředkovateli podepíší plnou moc v domnění, že za ně vše vyřídí. Taková praxe však může ...

E-mobilita na vzestupu: V 1. čtvrtletí meziročně stoupl výkon sítě ČEZ o 39 % a odběry o 65 %

Za posledních 12 měsíců se síť veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily rozrostla o 135 stojanů. Každá čtvrtá nově postavená "dobíječka" měla ...

Společnost RegioJet zveřejnila čísla za rok 2023, celkové tržby převýšily 3,4 miliard Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, ohlašuje své hospodářské a přepravní výsledky za rok 2023. Společnost dosáhla celko ...

Správa železnic odstartovala školení pro dopravce na téma ETCS

Správa železnic připravila školení pro dopravce, které je zaměřené na provozní chování jednotného evropského zabezpečovače ETCS. První se uskutečnilo ...

Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví

Až čtvrtina nově postavených budov by v roce 2035 mohly být dřevostavby. Stát chce v budoucnu podpořit větší využití dřeva v rámci veřejných zakázek, ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »