InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhlo mimořádný dotační titul pro poskytovatele služby dětských skupin

12.04.2021
Dětské skupiny musely v minulých měsících zápasit s poklesem plateb od rodičů a 1. března byly dokonce plošně uzavřeny. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto navrhlo mimořádný dotační titul pro poskytovatele služby dětských skupin, ze kterého bude možné hradit jak nájemné, tak i zvýšené náklady související s pandemií COVID-19 (například roušky, respirátory nebo dezinfekci). Vláda dnes schválila, že na tyto dotace bude vyčleněno 74,2 milionu korun.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Zřizovatelé dětských skupin jsou převážně neziskové organizace a ty už ze své podstaty nemohly v minulosti vytvářet finanční úspory. V období pandemie musely čelit úbytku příjmů, přitom je pravidla financovaní z ESF vylučovala z jakékoliv jiné veřejné covidové podpory. Proto jsme vládě navrhli dotační tituly, které by dětským skupinám měly rychle a účinně pomoci," uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (CSSD).

Kvůli pandemii opadl zájem o službu, snížily se platby od rodičů a vše vygradovalo plošným uzavřením dětských skupin. V současné době jsou dětské skupiny financované z ESF prostřednictvím dvou tzv. jednotkových nákladů (jednotka na provoz a jednotka na nájem). Jednotka na provoz se přitom odvíjí od reálné docházky. "MPSV promptně reagovalo na pandemii již na začátku. Od 18. září 2020 je platná výjimka z postupů při výpočtu obsazenosti, díky níž se aktuální propad docházky nepromítá do výše dotace," připomíná ministryně práce a sociálních věcí. Zároveň však dodává, že zásadním problémem zůstal propad příjmů z plateb od rodičů.

Ministerstvo práce a sociálních věcí z těchto důvodů připravilo mimořádné dotační řízení pro poskytovatele služby péče o dítě v dětských skupinách. Celkem 30 milionů korun vyčlenilo na podporu hrazení nájmů.

"Dotace na nájemné je navržená tak, aby pokryla polovinu výdajů poskytovatele na nájemné na období 6 měsíců v průběhu roku 2021," upřesňuje Jana Maláčová.

S ohledem na současné nastavení financování si přitom poskytovatelé služeb v dětských skupinách budou moci zvolit, zda setrvají v čerpání finanční podpory z ESF v podobě pravidelné jednotky na nájem nebo zda využijí finanční prostředky v rámci této mimořádné dotace MPSV.

Na další částečnou kompenzaci zvýšených nákladů souvisejících s pandemií COVID-19 je vyčleněna částka ve výši 44 200 000 Kč. Podpora bude náležet všem poskytovatelům služeb v dětských skupinách, kteří o ni požádají, a bude sloužit například na nákup roušek, respirátorů, ochranných štítů, dezinfekčních přípravků, na dezinfekci prostor apod. V rámci této kompenzace lze žádat až o 12 000 Kč na jednu pečující osobu. To například znamená, že dětské skupiny s kapacitou do 6 dětí mohou požádat o dotaci maximálně na dvě pečující osoby (tj. 24 000 Kč).

V České republice je aktuálně v provozu 1 132 dětských skupin s celkovou kapacitou 15 049 míst. Při střídavé docházce dětské skupiny navštěvuje zhruba 18 tisíc dětí.

Zdroj: MPSV

Další články z rubriky Domácí

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchodníky prakticky nezajímá - pouze "novému" dodavateli či zprostředkovateli podepíší plnou moc v domnění, že za ně vše vyřídí. Taková praxe však může ...

E-mobilita na vzestupu: V 1. čtvrtletí meziročně stoupl výkon sítě ČEZ o 39 % a odběry o 65 %

Za posledních 12 měsíců se síť veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily rozrostla o 135 stojanů. Každá čtvrtá nově postavená "dobíječka" měla ...

Společnost RegioJet zveřejnila čísla za rok 2023, celkové tržby převýšily 3,4 miliard Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, ohlašuje své hospodářské a přepravní výsledky za rok 2023. Společnost dosáhla celko ...

Správa železnic odstartovala školení pro dopravce na téma ETCS

Správa železnic připravila školení pro dopravce, které je zaměřené na provozní chování jednotného evropského zabezpečovače ETCS. První se uskutečnilo ...

Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví

Až čtvrtina nově postavených budov by v roce 2035 mohly být dřevostavby. Stát chce v budoucnu podpořit větší využití dřeva v rámci veřejných zakázek, ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »