InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Koktejl

Malá autíčka s nedozírnou hodnotou

11.04.2021
Modely aut, zvané též lidově angličáky, se mohou vyrábět z plastu, gumy nebo nejčastěji kovu. Svými rozměry připomínají dětské hračky, ale pro nejmenší určeny nejsou.
Ilustrační snímek | Foto: smallcars.cz
Na trh se jednotlivé modely dodávají v různých měřítkách, které předurčují jejich velikost. K nejčastějším patří ty vyráběné v měřítku 1:24. Setkat se můžete ale i s replikami reálných automobilů v měřítku 1:43.

Jejich hodnotu tvoří především vysoce precizní řemeslné zpracování. Čím přesnější a propracovanější model je, tím je pochopitelně také dražší.

Vytvoření miniaturního verze auta v přesném souladu s originálem je technicky náročné. Není tak divu, že u zvláště výjimečných automobilů téměř podle ceny nepoznáte, zda máte tu čest s vozem v původní velikosti nebo s pouhou miniaturou.

K nejpopulárnějším značkám v tuzemsku patří především prakticky všechny vozy domovské značky Škoda, ale také sovětský Žiguli, zdomácnělý mezi motoristy pod označením "žigulík".

Sběratelství v Čechách


Sběratelství umožňuje sdílet svou zálibu s mnoha podobnými lidmi, ale také jistým způsobem navázat na dávnou tradici.

V Česku k pravému rozmachu sběratelství došlo až po roce 1989. Pro některé sběratele se jedná o celoživotní vášeň, které se věnují desítky let. Ty nejcennější sbírky pak čítají tisícovky modelů. Nejrozsáhlejší zdokumentovaná sbírka u nás čítá dokonce 12 000 kusů.

Současná doba vyznavačům modelů přeje, jak sami přiznávají, internet je ideálním způsobem, jak sbírku rozšiřovat. Proto se řada z nich už začala i specializovat. Někteří se tak zamilovali do veteránů, jiní si ve sbírce hýčkají sportovní modely aut.

Ačkoli sbírku malých autíček nejčastěji opečovávají doma muži, v posledních letech propadla tomuto koníčku i celá řada žen. Dominují mezi nimi dámy, které se pohybují v mužském prostředí - u policie nebo mezi hasiči. Tyto sběratelky se pak zaměřují především na hasičská nebo policejní auta.

Autor: Martin Hajna

Další články z rubriky Koktejl

Vědci našli nový způsob vytváření 2D materiálů

Mimořádně čisté dvojrozměrné materiály připravují v unikátním přístroji, v němž panují podmínky ultravysokého vakua, vědci z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR. Vyvinuli k tomu novou metodu, kterou popisují v odborném časopise ACS Applied ...

Co jsou to anabolizéry a jak pomáhají v silovém tréninku?

Jste vyznavačem silového cvičení? V takovém případě můžete očekávat celou řadu zajímavých benefitů - hezčí postavu a větší sebevědomí, pevnější zdraví ...

Základní složkou vydří potravy jsou ryby a právě proto je tento predátor často trnem v oku rybářů a rybníkářů

Pro ty druhy živočichů, které se do naší krajiny v posledních desetiletích vrátily a které svými životními projevy způsobují některým hospodařícím sub ...

Vodní ploštice mohutnatky u nás zatím nežijí, šíří se ale na sever od Balkánského poloostrova

Její výskyt nyní hlásí Chorvatsko, Bulharsko, Řecko a podle webu Live Science nejnověji i ostrov Kypr. Má přezdívku "okusovač prstů". Příčinou takovéh ...

Sázková bonanza: jak se Super Bowl 58 stal největší událostí v historii kurzových sázek?

Super Bowl 58 se zapsal do historie. Na jedné straně přinesl napínavý zápas, ale současně zažil i nebývalý nárůst kurzových sázek, za což nepochybně m ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »