InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Šest let kontrol Potravinářské inspekce v restauracích: problémem zůstávají hygienické prohřešky a falšování

15.03.2021
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provádí již od roku 2015 kontroly v provozech společného stravování, tj v restauracích, v provozovnách rychlého občerstvení, cukrárnách, pivnicích, vinárnách aj.
Foto: szpi.gov.cz
Za šest let kontrol segmentu zde inspektoři SZPI uskutečnili 73 805 kontrol, z nich u 19 512 kontrol zjistili porušení právních předpisů. Inspektoři tak zjistili za dané období pochybení u 26,2% kontrol a společné stravování tak představuje nejproblematičtější segment ze všech typů provozoven v kompetenci SZPI.

SZPI považuje fakt, že cca každá čtvrtá kontrola ve společném stravování zjistila porušení právních předpisů za neakceptovatelný a dále bude vyvíjet maximální úsilí o zlepšení situace v segmentu.

Zároveň je potřeba zdůraznit, že vlivem cíleného kontrolního tlaku inspektorů SZPI došlo postupně k výraznému snížení množství prohřešků zejména v oblastech ohrožujících zdraví spotřebitelů. Po zahájení kontrol v roce 2015 v restauracích se ukázalo, že jejich stav je velmi zanedbaný, významná část provozovatelů si není vědoma ani nezákladnějších povinností a inspektoři byli nuceni na místě uzavřít 144 provozoven společného stravování pro neakceptovatelný hygienický stav. To představovalo 65,2% provozoven uzavřených SZPI. V roce 2020 šlo o 22 uzavřených provozoven a v roce 2019, tedy před vyhlášením nouzového stavu, o 49 provozoven. Výskyt nejzávažnějších porušení tak v období 2015-2020 poklesl o více než dvě třetiny. Středně a méně závažné prohřešky v oblasti hygienických požadavků přesto zůstávají problémem, pochybení inspektoři zjistili u 31% z celkem 45 508 jejich kontrol ve společném stravování (2015: 36,2%, 2020: 29,7%).

K typickým důvodům vedoucím k uzavření patří dlouhodobá rezignace na úklid v provozovně, rizikový technický stav zařízení a prostor provozovny, zaplísnění prostor a chladících zařízení, výskyt škůdců a absence jejich regulace, chybějící přívod teplé vody, nevyhovující podmínky skladování, nezvládnutý odvoz odpadů apod. Jde o podmínky přímo ohrožující zdraví spotřebitelů.

Inspektoři SZPI ve společném stravování provádí v plném rozsahu kontroly hygienických a mikrobiologických požadavků: zajištění provozní hygieny (pravidelný úklid, čištění a sanitace), prevence šíření onemocnění z potravin, postupy k regulaci škůdců, zdravotní způsobilost zaměstnanců, přítomnost zdraví škodlivých mikroorganismů např. Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Campylobacter spp., Escherichia coli tvořící shigatoxiny, stafylokokové enterotoxiny, noroviry, výjimečně i viry hepatitidy A a E; mikrobiologická kritéria hygieny potravin - bakterie čeledi Enterobacteriaceae, E.coii; mikrobiologická kritéria zdravotní nezávadnosti a jakosti ledů určených do nápojů - koliformní bakterie, intestinální enterokoky, E.coli, Clostridium perfringens, atd.

Zlepšení situace inspekce konstatovala v oblasti značení alergenních látek v pokrmech, kdy v roce 2015 chybovalo 18% provozovatelů, v roce 2020 jen 5,1% (v r. 2019 šlo o 6,1%).

Výrazný problém společného stravování, který nebyl před rokem 2015 systémově řešen, představuje klamání spotřebitele a falšování. Jde o praxi, kdy je v nabídce uvedená složka pokrmu nahrazena jinou, typicky levnější složkou. Např. kontrolní akce zaměřená na druhovou pravost masa v restauracích a rychlém občerstvení potvrdila klamání spotřebitele u třetiny z hodnocených vzorků, mj. v "dančím guláši", "telecím a kuřecím kebabu" aj. Dále se jedná o nabízení pokrmů označených "svíčková na smetaně", "těstoviny se smetanovou omáčkou", "pizza na smetanovém základě", ve skutečnost ale jde o pokrmy připravené na bázi náhražky z rostlinných tuků. Řada provozovatelů klame spotřebitele i uváděním složek "mozzarella", "smažený sýr", "smažený Eidam", přičemž kontrola potvrdla použití levnější náhražky z rostlinného tuku. Klamání inspektoři SZPI zjišťují i u složek označených "šunka", "parmská šunka", "Prosciutto di Parma" aj. Provozovatelé spotřebitele klamou i označováním nápojů, "Džus - 100% ovocný podíl" je ve skutečnosti nápoj s nižším podílem ovoce, "Meruňka - ovocný destilát" je aromatizovaná lihovina, pivo označené "12° ležák" je nápojem nižší stupňovitosti, "víno z Moravy" ve skutečnosti pochází ze Slovenska nebo Maďarska, nápoj deklarovaný "čokoláda" obsahuje nižší než požadovaný obsah kakaa.

Falšování a klamání spotřebitele inspektoři zjistili u 23% z celkem 10 451 hodnocených vzorků pokrmů a nápojů.

Pro výkon výše uvedených kontrol SZPI disponuje špičkovým vybavením v akreditovaných laboratořích, které realizuje akreditovanými metodami, případně ve spolupráci s externími akreditovanými laboratořemi v ČR i zahraničí. Vybavení laboratoří i použité metody jsou z významné části unikátní v ČR a žádná jiná tuzemská instituce neprovádí v daném segmentu kontroly v takové šíři hodnocených parametrů, jako SZPI.

Výsledky z kontrol ve společném stravování jsou průběžně a transparentně zveřejňovány včetně provozoven uzavřených pro nepřijatelný hygienický stav na webu www.potravinynapranyri.cz a účtech na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce je zcela připravena na provádění kontrol potravinového práva v plném rozsahu ve všech provozovnách otevřeného typu společného stravování v zájmu spotřebitelů a poctivě podnikajících provozovatelů.

Zdroj: SZPI

Další články z rubriky Domácí

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchodníky prakticky nezajímá - pouze "novému" dodavateli či zprostředkovateli podepíší plnou moc v domnění, že za ně vše vyřídí. Taková praxe však může ...

E-mobilita na vzestupu: V 1. čtvrtletí meziročně stoupl výkon sítě ČEZ o 39 % a odběry o 65 %

Za posledních 12 měsíců se síť veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily rozrostla o 135 stojanů. Každá čtvrtá nově postavená "dobíječka" měla ...

Společnost RegioJet zveřejnila čísla za rok 2023, celkové tržby převýšily 3,4 miliard Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, ohlašuje své hospodářské a přepravní výsledky za rok 2023. Společnost dosáhla celko ...

Správa železnic odstartovala školení pro dopravce na téma ETCS

Správa železnic připravila školení pro dopravce, které je zaměřené na provozní chování jednotného evropského zabezpečovače ETCS. První se uskutečnilo ...

Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví

Až čtvrtina nově postavených budov by v roce 2035 mohly být dřevostavby. Stát chce v budoucnu podpořit větší využití dřeva v rámci veřejných zakázek, ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »