InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » TechMag

Proč sonda? Bez moderních systémů měření by průmysl zkolaboval

24.02.2021
Čas jsou peníze a v průmyslu to platí obzvlášť. Časové ztráty i v řádu sekund výrazně snižují celkovou denní produkci. S nástupem elektromobility se navíc zvyšují nároky na přesnost opracování, zkracují se inovační cykly výrobků. To znamená větší tlak na flexibilní nastavení strojů, ustavení obrobků a upevnění pracovních nástrojů. Měření a řízení výroby pomocí sond si umí s novodobými výzvami průmyslu poradit.
Ilustrační snímek | Foto: renishaw.cz
Ruční nastavování nástrojů, ustavování obrobků a kontrola dílců jsou časově velmi náročné operace, které jsou náchylné na chyby obsluhy. Proto vznikly sondy, aby pomocí technologií rutinu a lidskou chybovost z výrobního procesu odstranily.

"Snižují náklady na seřizovače nástrojů, drahé upínače a na ruční ustavení obrobku číselníkovými úchylkoměry. Snímání sondami je rychlé a spolehlivé, přičemž odchylky stroje lze automaticky upravit," shrnuje Josef Sláma, ředitel tuzemské pobočky společnosti Renishaw, která patří mezi světové lídry v oblasti vývoje měřicích systémů pro strojírenství a lékařství.

Software sondy automaticky kompenzuje délku a průměr nástroje, polohu obrobku a rozměrové chyby. Pomocí srozumitelných softwarových programů se zajišťuje ustavování nástrojů, příprava obrobků a měření, a to včetně CNC strojů. Jednoduchá instalace umožňuje sondy dodatečně namontovat i na již provozované stroje.

Bez sond by moderní průmyslová výroba zkolabovala a stala by se naprosto nekonkurenční. Obráběcí stroje bez sond je totiž možné využívat jen z poloviny: zbytek času představuje čekání na obsluhu, která obrobek ustaví, stroj seřídí či řeší jeho poruchu nebo údržbu. To platí zejména o provozech s vysokou produkční kapacitou, kde by bez sond docházelo k neustálým prodlevám.

Čas je proto lepší investovat do produktivního obrábění, nikoli do manuálního ustavování polohy obrobků a následné kontroly. "Sondy tyto prodlevy minimalizují, jsou doslova vakcínou na ztráty času a materiálu. Sondy zkracují výrobní prostoje strojů a snižují zmetkovitost, která je u ručního ustavování a kontroly kvality vysoká," dodává Josef Sláma.

Sondy šetří čas a snižují zmetkovitost

Manuální ustavování obrobků trvá nejen mnohem delší dobu, ale hlavně je náchylné na zmiňovanou chybovost. I drobná nepřesnost v upnutí v řádu setin milimetru může vést k produkci zmetku. Upínání nástrojů při použití sond je o 90 % rychlejší. Ušetřený čas se věnuje obrábění, tedy zvýšení produkce.

V případě manuálního upínání je nepraktická i závislost na upínacích systémech, které se musí měnit v závislosti na produkovaném výrobku. V praxi to znamená stroj opět přenastavit.

"Manuální upínání má navíc vysoké požadavky na kvalifikaci obsluhy. Většinou je musí dělat zkušený pracovník s mnoha lety praxe. Sondu ale může obsluhovat i méně zkušený pracovník, ustavení obrobku není tak náročné. Vysoce kvalifikovaní pracovníci se tak mohou věnovat úkolům s vyšší přidanou hodnotou," vysvětluje Josef Sláma.

Časová úspora se nejvíce projeví v případě ustavování velkých obrobků, které je časově náročné. "Sonda totiž lokalizuje usazení obrobku a jakékoli nesrovnalosti kompenzuje, usazení tak zabere řády minut, a nikoli hodin, jako v případě manuálních systémů," vysvětluje Josef Sláma.


Autor: Jan Hlaváč

Další články z rubriky TechMag

Legendární parní lokomotiva Albatros se vrátí do provozu

Legendární modrá rychlíková lokomotiva Československých státních drah z roku 1947, známá jako Albatros, se vrátí do provozu. České dráhy využily nabídku společnosti Steam Story Agency, která se zavázala k opravě lokomotivy a jejímu návratu do ...

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na o ...

Výzkumníci z Brna vyvíjejí způsob, jak měřit škodlivost nočního světla

Rostlinám, hmyzu i živočichům velké množství intenzivního osvětlení škodí. Jak ale rozpoznat míru škodlivosti umělého světla na živé organismy a život ...

Starfish Prime: Američané v roce 1962 odpálili atomovku ve výši 400 kilometrů nad povrchem

Dne 9. července 1962 se odehrála jedna z nejvýznamnějších událostí v historii jaderných zkoušek. Americká raketa Thor, nesoucí hlavici o síle zhruba 1 ...

Hrozby pro macOS: V lednu se nově objevila falešná aplikace slibující prolomení zabezpečení iPhonu

V lednu letošního roku zaznamenali bezpečnostní specialisté pokles detekcí hrozeb pro platformu macOS v Česku a na Slovensku. I přesto se nově objevil ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »