InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Premiér Babiš jednal v Bělehradě o zkušenostech s očkováním proti covid-19

11.02.2021
SRBSKO - Předseda vlády ČR Andrej Babiš navštívil ve středu 10. února 2021 Srbskou republiku. S premiérkou Anou Brnabićovou a prezidentem Aleksandarem Vučićem jednal v Bělehradě o postupu očkování proti covid-19 a zkušenostech s bojem proti šíření epidemie. Českého premiéra doprovodil na pracovní cestě expertní tým lékařů, epidemiologů a virologů.
Ilustrační snímek | Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Babiš se v Bělehradě setkal s premiérkou Anou Brnabićovou, prezidentem Aleksandarem Vučićem a řadou srbských expertů na boj s pandemií covid-19. Hlavními tématy pracovní návštěvy byly aktuální epidemiologická situace a výměna zkušeností s postupem očkování, přístupem k boji proti šíření onemocnění covid-19 a jednotlivými vakcínami, které Srbsko využívá.

"Navštívili jsme Srbsko z jediného důvodu a to, že Srbsko je v Evropě druhá nejlépe očkující země po Velké Británii a sedmá na světě. Proto nás zajímalo, jak organizují očkovaní, jak fungují registrace. A samozřejmě zajímavý poznatek je, že občané si mohou vybrat vakcínu," uvedl premiér Babiš.

Srbsko již naočkovalo přes půl milionu obyvatel, denně je v zemi očkováno 30 až 53 tisíc lidí. Srbsko objednalo kromě vakcín společností Pfizer/BioNTech 4 miliony vakcín z Číny od firmy Sinopharm, které jsou dodávané i s injekční stříkačkou a jehlou, a 2 miliony vakcín Sputnik V z Ruska.

"Očkování a vakcína je jediný způsob jak porazit covid-19. Takže proto spěcháme, proto se snažíme zabezpečit vakcíny na dřívější termín, než máme zabezpečeno od EK. Uvidíme jestli se nám to povede a jestli Evropská léková agentura tyto vakcíny, které jsou používány v jiných zemích EU, bude registrovat a jak rychle. A jak potom budou nabídnuty dodávky," dodal Andrej Babiš. Premiér také navštívil v Bělehradě hromadné očkovací centrum, které bylo zřízeno ve velkém výstavním a veletržním objektu.

K dalším tématům jednání patřily vzájemné obchodní vztahy ČR a Srbska, nelegální migrace, zejména situace na balkánské migrační trase, a normalizace vztahů mezi Srbskem a Kosovem. Předseda vlády ČR Andrej Babiš ujistil své srbské partnery o tom, že Česká republika stále jednoznačně podporuje vstup Srbska do EU a nabídl sdílení zkušeností z přístupového procesu ČR.

"Srbsko je náš dlouhodobý důležitý partner a stejně jako u dalších zemí západního Balkánu podporujeme jeho členství v EU. Já osobně jsem několikrát aktivně vystoupil na jednání Evropské rady s návrhem, aby v rámci řešení ilegální migrace a bezpečnosti Evropy bylo v Schengenské zóně," uvedl český premiér.

Spolu s předsedou vlády se pracovní návštěvy v Bělehradě účastnil expertní tým na covid-19, který paralelně jednal se srbskými experty o zkušenostech s opatřeními proti šíření koronaviru, s účinností jednotlivých vakcín, postupem očkování nebo léčbou pacientů s covid-19.

Zdroj: Úřad vlády ČR

Další články z rubriky Domácí

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchodníky prakticky nezajímá - pouze "novému" dodavateli či zprostředkovateli podepíší plnou moc v domnění, že za ně vše vyřídí. Taková praxe však může ...

E-mobilita na vzestupu: V 1. čtvrtletí meziročně stoupl výkon sítě ČEZ o 39 % a odběry o 65 %

Za posledních 12 měsíců se síť veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily rozrostla o 135 stojanů. Každá čtvrtá nově postavená "dobíječka" měla ...

Společnost RegioJet zveřejnila čísla za rok 2023, celkové tržby převýšily 3,4 miliard Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, ohlašuje své hospodářské a přepravní výsledky za rok 2023. Společnost dosáhla celko ...

Správa železnic odstartovala školení pro dopravce na téma ETCS

Správa železnic připravila školení pro dopravce, které je zaměřené na provozní chování jednotného evropského zabezpečovače ETCS. První se uskutečnilo ...

Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví

Až čtvrtina nově postavených budov by v roce 2035 mohly být dřevostavby. Stát chce v budoucnu podpořit větší využití dřeva v rámci veřejných zakázek, ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »