InfoDnes.cz » Zpravodajství » Krimi

Kontrolní činnost pardubických celníků v roce 2020

04.02.2021
Kontroly pardubických celníků byly v loňském roce poznamenány pandemií koronaviru. Z důvodu uzavření republiky celkem 36 příslušníků střežilo od 16. března do 12. června dva hraniční přechody s Polskem v rámci svého kraje a jako výpomoc Policii ČR působili na přechodech Královec a Náchod Běloves v Královéhradeckém kraji. Přes 12týdenní omezení se podařilo odhalit tisíce gramů drog a surovin k jejich výrobě, zboží, jež porušovalo práva duševního vlastnictví, respirátory, které nesplňovaly předepsané parametry, přetížená vozidla, nelegálně pracující ze zahraničí.
Kontrola nelegální zaměstnanosti | Foto: celnisprava.cz
Celníci při dovozu zboží ze zemí mimo Evropské unie bdí nad bezpečností výrobků, které směřují na domácí trh. V loňském roce zadrželi ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí, Krajskou hygienickou stanicí a Státním ústavem pro kontrolu léčiv více než 3 miliony respirátorů a 1 000 teploměrů, jež mohly ohrozit zdraví a bezpečnost uživatelů, neboť u nich chybělo označení CE a prohlášení o shodě. Nepropustili do oběhu také 20 000 náplní do elektronických cigaret kvůli nevyhovujícímu objemu náplně.

Ochrana před padělaným zbožím, které může být díky nejasnému původu a materiálovému složení nebezpečné, patří mezi priority pardubických celníků. V kamenných obchodech a při dovozu zboží ze třetích zemí zjistili 53 porušení a zadrželi celkem 4 000 ks padělků v ceně originálů přesahující částku 20 milionů korun. Největší množství nepravého zboží představuje tradičně obuv 1 550 ks. Významně se na záchytech podílely roušky s chráněnými motivy filmového, sportovního a oděvního průmyslu v počtu 850 kusů, následovaly napodobeniny spodního prádla 400 ks, hračky, parfémy, kabelky, oděv a oděvní doplňky.

Převážně v osobních automobilech hlídkující celníci našli celkem 950 gramů marihuany, 250 gramů metamfetaminu (pervitinu), 5 657 ks tablet léků zneužívaných k výrobě této drogy, 2 500 gramů syntetických látek potřebných k výrobě drog, 30 gramů kokainu, stejné množství extáze, 35 gramů lysohlávek a 25 ks LSD.

Při dohledu nad dodržováním zákona o zaměstnanosti zahraničních pracovníků provedli celkem 72 kontrol, z nichž 53 jich bylo s pozitivním výsledkem. Bez povolení k zaměstnání zde pracovalo 58 osob, u 48 zaměstnavatel nesplnil oznamovací povinnost k úřadu práce. Mezi kontrolovanými jich bylo 23 bez povolení k pobytu, kvůli čemuž byli vyhoštěni z republiky. Na staveništi v Pardubicích se dokonce dva nelegálně zaměstnaní cizinci pokusili o útěk.

Pardubičtí celníci byli úspěšní při odhalování přetížených vozidel. Celkem jich identifikovali 69, za což uložili pokuty ve výši přesahující 400 000 Kč. Dodávka s papírem na korbě byla přetížena o 100 %, což byl loňský rekord. Řidič kamionu, který vezl dřevo v kládách, se dokonce odmítl kontrolnímu vážení podrobit. Celníci vozidlo odstavili a nechali polovinu nákladu přeložit.

Dle zákona o hazardních hrách celníci realizovali 35 kontrol, z nichž 24 skončilo s pozitivním zjištěním. Zadrželi 4 ks herního zařízení, které bylo provozováno bez platného povolení Ministerstva financí ČR. Zajistili také hotovost ve výši 5 000 Kč.

Co se týká vybraných výrobků zjistili 53 porušení a zajistili 3 800 kusů cigaret, 6,5 kilogramu tabáku ke kouření bez platných tabákových nálepek. Jejich pozornosti neušlo ani 3 000 litrů minerálních olejů a 420 litrů neznačených a nezdaněných lihovin.

Na vymezeném úseku dálnice D11 pardubičtí celníci během loňského roku zjistili 103 vozidel bez platných dálničních známek, za což uložili pokuty ve výši 170 000 Kč.

I přes tříměsíční ostrahu hranic hlídky zkontrolovaly celkem 8 400 vozidel, což je téměř stejný počet jako v roce 2020. Provozoven však prověřily 1 121, o 380 méně než vloni.

Autor: Por. Václav Kánský

Další články z rubriky Krimi

Opilý řidič naboural šest zaparkovaných vozidel a na čerpací stanici rozlil benzín

Prachatice - Dopravní policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, ze kterého je podezřelý 38letý cizinec. ...

Místo seznámení se muž z Lounska dočkal loupeže a vydírání

Lounští kriminalisté objasnili případ vloupání, vydírání, loupeže, krádeže a neoprávněného opatření platebního prostředku, který se udál v polovině du ...

Celníci odhalili v pražských Nuslích další nelegální hernu

Pražští celníci v dozoru nad provozováním hazardních her nepolevují. V pražských Nuslích odhalili nelegální hernu, z níž odvezli sedm kusů herních aut ...

Internetoví podvodníci využili fotografie prezidenta Pavla a z důvěřivé ženy vylákali 1,2 milionu korun

JIČÍNSKO - Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality z Územního odboru Jičín se mimo jiné zabývají případem podvodu, kdy dosud neznámý pachatel ...

V Horním Růžodole zasahovali hasiči u požáru opuštěné budovy

Liberečtí profesionální hasiči v noci na čtvrtek 25. dubna 2024 zasahovali u požáru opuštěné budovy v Horním Růžodole v Liberci. ...

Doporučujeme



Čtvrtek 2.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »