InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Ministr zemědělství schválil sazby přímých plateb pro rok 2020

23.10.2020
Ministr zemědělství Miroslav Toman schválil výši sazeb přímých plateb pro rok 2020. Také v letošním roce se budou vyplácet zálohy na jednotnou platbu na plochu zemědělské půdy ve výši 70 %.
Foto: pixabay.com
Kromě jednotné platby na plochu zemědělské půdy (SAPS) je to také platba pro zemědělce dodržující zemědělské postupy příznivé pro klima a životní prostředí a platba pro mladé zemědělce a dobrovolnou podporu vázanou na produkci (VCS).

Sazba na SAPS bude v roce 2020 činit 3 644,19 Kč/ha a sazba platby pro zemědělce dodržující zemědělské postupy příznivé pro klima a životní prostředí (tzv. greening) byla stanovena ve výši 2 013,64 Kč/ha.

Vzhledem k nepříznivému průběhu letošního roku, způsobeného pandemií COVID-19, využije Česká republika možnosti poskytnout zálohy na SAPS ve výši 70 %. První zálohy přímých plateb budou žadatelům vypláceny již začátkem listopadu 2020.

Stejně jako v loňském roce chce Ministerstvo zemědělství pokračovat ve zvýšené podpoře mladých zemědělců, a proto je zachována vyšší sazba platby pro mladé zemědělce, která tvoří 50 % ze sazby na SAPS. Sazba platby pro mladé zemědělce tak pro letošní rok činí 1 822,09 Kč/ha.

Ministr zemědělství schválil také sazby pro jednotlivé platby dobrovolné podpory vázané na produkci, jejichž prostřednictvím bude na citlivé komodity vyplaceno přes 3,5 miliardy korun.



Výše podpor přímých plateb jsou přepočteny dle směnného kurzu Evropské centrální banky stanoveného k 30. září 2020, který letos činí 27,233 Kč/EUR.

Z národních zdrojů evropské platby doplňují přechodné vnitrostátní podpory (PVP) poskytované na zemědělskou půdu, chmel, škrobové brambory, přežvýkavce, masné krávy a ovce a kozy. Přechodné vnitrostátní podpory se vyplácejí jen těm zemědělcům, kterým je v daném roce přiznána jednotná platba na plochu zemědělské půdy. Sazby pro tyto platby budou zveřejněny v listopadu 2020.

Všechny dotace bude vyplácet Státní zemědělský intervenční fond.
Zdroj: eAGRI
Fotogalerie:

Další články z rubriky Ekonomika

Podnikatelům s kontrolami pomůže aktualizovaná příručka Hospodářské komory

S jakými kontrolami se může podnikatel setkat, jaká jsou jeho práva a naopak povinnosti? Aktualizovaná verze příručky Hospodářské komory nejen napoví, ale pomůže také s orientací v množství ...

Zahraniční zastoupení agentury CzechTourism v Polsku s působností pro Litvu a Lotyšsko má nového ředitele

Ředitelem zahraničního zastoupení České centrály cestovního ruchu - CzechTourism v Polsku je nově Tomáš Zukal. Jeho hlavním cílem je dostat Česko do h ...

Síkela: V USA a Kanadě mají o české firmy a startupy velký zájem

Boston, Toronto, Chicago a Seattle. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela vedl rekordní podnikatelskou misi do USA a Kanady, které se zúčastnilo tém ...

Část firem kvůli nově nastaveným daňovým limitům zaměstnanecké benefity omezila nebo zrušila

Po zavedení nových pravidel pro zdanění zaměstnanecké benefity zachovalo v nezměněné podobě jen 60 % firem. Zaměstnavatelé počet benefitů zredukovali ...

Svaz průmyslu a dopravy ČR řešil na tripartitě duální vzdělávání

Na pondělním jednání Rady hospodářské a sociální dohody České republiky delegace vedená prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR Janem Rafajem projedna ...

Doporučujeme



Čtvrtek 9.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »