InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

Dejte sbohem mateřským znaménkům a dalším nedokonalostem na kůži

20.10.2020
Kdy se vám naposledy stalo, že jste se na sebe podívala do zrcadla a všimla si nějaké drobnosti, která se vám na sobě nelíbila? Možná, že to nebude zas tak dlouho. A víte, že některé tyto malé nedokonalosti lze odstranit?
Ilustrační snímek | Foto: Adina Voicu / Pixabay

Jsou esteticky nepříjemné, mohou ale nést i zdravotní riziko


Bavíme se o různých kožních výrůstkách, mateřských znaménkách, jizvičkách a dalších drobných nedostatcích, které vám mohou vadit. Nyní je na jejich odstranění ten ideální čas. Proč zrovna teď, ptáte se? Většina z těchto nedokonalostí totiž nemá ráda přímé sluneční světlo, tím méně při hojení a regeneraci. Pro odstranění rozšířených žilek, pigmentových skvrn nebo mateřských znamének jsou tak nejlepší chvilky na podzim či v zimě, kdy intenzita slunečního svitu není tak vysoká a UV záření, které obsahuje, na kůži tolik nepůsobí.

Jedna stránka těchto nedostatků pleti je estetická, u některých z nich ale existuje i zdravotní riziko. A to je další důvod, proč si je nechat odstranit. Podstoupit malý, v podstatě bezrizikový a několik minut trvající zákrok je mnohem lepší variantou než v budoucnu řešit závažnější, například onkologický problém.

Typickou kožní nedokonalostí jsou mateřská znaménka. Právě ta nejvíce spadají do kategorie, která může přerůst až ve zdravotní problém. U znaménka, které, jak název napovídá, máme již od narození, je zapotřebí sledovat jeho tvar, velikost a barvu. Každý ho má trochu jinak tvarované a v různých velikostech. Problém může nastat ve chvíli, kdy se začne měnit. Zvětšuje se, nabývá větších rozměrů, jeho tvar je nesymetrický, navíc svědí, mění barvu a vystupuje nad povrch kůže. To vše jsou symptomy, které by vás měly zavést za lékařem.

Mezi další kožní výrůstky patří bradavice, hemangiom, milia, různé druhy nezhoubných cyst či fibromy, které se nejčastěji objevují v podpažích a na krku. Tyto výrůstky již nejsou ze zdravotního hlediska tolik nebezpečné. I tak je ale nutné o nich vědět, sledovat jejich chování a uvažovat o odstranění. Minimálně z estetického hlediska.

Jak se mateřská znaménka odstraňují?


Před každým odstraněním je důležitá diagnostika. Provede vám ji dermatolog, který daný útvar prohlédne a posoudí, jestli je zdravý či nikoliv. Případně provede histologický rozbor.

Výrůstky, pokud lékař jejich odstranění povolí, se nejčastěji odstraňují laserem. Tento zákrok provází pouze mírná bolest, provádí se tak bez anestezie. Pacientům, kteří jsou citlivější na bolest, je poskytnuto lokální umrtvení. Celý zákrok se provádí ambulantně, doba hojení se počítá v řádu dní. Je potřeba během ní postižené místo chránit před slunečním zářením a vyživovat krémem, aby byl výsledný estetický efekt co nejlepší.

Mateřská znaménka lze odstranit také chirurgicky, pouze však v případě, že jsou zdravá a není k nim nutné histologické vyšetření. Po jejich vyříznutí zůstává malinká jizvička.

Jaké další nedokonalosti na kůži si můžu nechat odstranit? Bolí to?


Nepříjemným estetickým problémem mohou mít rozšířené žilky. Cévy vedoucí krev totiž postupem věku ztrácení svoji pružnost, rozšiřují se, což se projevuje jejich červeným a namodralým seskupením. Odstranění rozšířených žilek probíhá laserem. Při zákroku můžete cítit nepříjemné štípání. Problém s rozšířenými žilkami vzniká na základě genetické predispozice, projevit se může také vlivem špatného životního stylu, stravy, hormonálních změn nebo častého vystavování se UV záření.

Laser, konkrétně CO2 laser, funguje také na zjemnění jizev po akné. Jedná se o necelou hodinku trvající lehce bolestivý zákrok. Alternativou k použití laseru je tzv. mikrojehličkování. Používá se k němu přístroj s velkým počtem malých jehliček, které pronikají pod kůži, kde vytvářejí mikrotraumata s cílem zahájit regenerační proces, jenž kromě těchto ranek uzdraví také jizvy po akné. Podpoří jej také aplikace vaší vlastní krevní plazmy. Důležité je, že tyto metody neodstraňují problém s akné, nezastavují jeho tvorbu, pouze zjemňují a odstraňují jizvičky, které po něm vznikly.

Mezi časté nedokonalosti na pleti patří i pigmentové skvrny. Způsobuje je nadprodukce melaninu, důležitého mimo jiné pro ochranu před UV zářením. Vznikají tak při nadměrném vystavování se slunečnímu záření, stárnutí či zjizvením kůže. Odstranění pigmentových skvrn probíhá laserem, který rozbíjí jednotlivé molekuly melaninu na mikročástice, které z těla vyloučí lymfatický systém.

Na konec je důležité zmínit, že tyto metody mohou podstoupit zdraví lidé bez známky virózy, bakteriální infekce či onkologického onemocnění. Nejsou vhodné ani pro těhotné a kojící ženy. Detailnější informace o těchto i dalších způsobech odstraňování nedostatků na kůži naleznete na webu kliniky SKIN CARE (www.skincareliberec.cz).

Autor: Pl

Další články z rubriky Zdraví

Invazivní meningokoková onemocnění jsou velmi závažná, nejúčinnější prevencí je vakcinace

V rámci Světového imunizačního týdne i v souvislosti s nedávným úmrtím devatenáctiměsíčního chlapce, který se nakazil bakterií Neisseria meningitidis skupiny B, znovu zdůrazňujeme význam a využití očkování. Batole, které podlehlo infekci, nebylo ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Téměř 590 tisíc klientů VZP se léčí s diabetem a jejich počet každoročně roste

V roce 2023 zaplatila pojišťovna za péči o klienty s diabetem bezmála 9,8 mld. korun, přičemž více než dvě třetiny nákladů připadly na úhradu léčivých ...

Cítíte acetonový zápach z úst? Co to znamená a jaké jsou příčiny?

Ucítili jste ve svém dechu zápach acetonu a přemýšlíte nad tím, co tento neobvyklý jev naznačuje o vašem zdraví? Tento specifický zápach není jen otáz ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »