InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

Zachraň život. Daruj krevní plazmu!

06.10.2020
Věděli jste, že plazma se často označuje jako "dar života"? Ptáte se proč? Je totiž základním výchozím materiálem potřebným k výrobě léčiv. Co je to vlastně krevní plazma?
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Plazma je tekutá část krve a tvoří zhruba 55 % jejího objemu. Zbývající část tvoří červené krvinky, bílé krvinky a krevní destičky. Krevní plazma je tvořena z 91 % vodou a obsahuje více než 120 různých proteinů. A proč je darování tak důležité? Bílkoviny krevní plazmy zatím neumíme vyrobit synteticky. Nemocní lidé jsou tak odkázáni na pomoc dobrovolných dárců.

Jak pomůžu zachránit život?


Jak už jsme zmínili, z plazmy se vyrábí léčiva. A léčiva pomáhají po celém světě lidem, kteří trpí vzácnými chronickými chorobami a chtějí mít zdravější, produktivnější a plnější život. Jenže dárců krevní plazmy stále ubývá. I proto se konají akce jako Mezinárodní týden dárcovství krevní plazmy (International Plasma Awareness Week), který začíná 5. října a končí 9. října 2020. Zvažujete, zda darovat krevní plazmu? Přečtěte si, jak váš dobrý skutek může pomoct a kde můžete darovat.

Kam můžu jít darovat?


Pokud máte otázky, a ještě před darováním se chcete informovat, teď je nejlepší možnost. V rámci Mezinárodního týdne dárcovství krevní plazmy nabízí dárcovská centra Europlasmy informativní návštěvy. Zdravotnický personál vám zodpoví na jakékoli dotazy, které jsou spojené s darováním krevní plazmy. Kde se dárcovská centra nachází? V Praze můžete navštívit centrum na Chodově nebo na Černém Mostě.

Dárcovství zachraňuje životy


Můžete zachránit životy. Co je víc? Pokud darujete krev či krevní plazmu, pomáháte chronicky nemocným lidem k lepšímu životu. Pro mnohé pacienty s vzácnými chorobami jsou plazmatické proteiny jediné dostupné terapie k léčbě chronických onemocnění. Jaké jsou tedy typy léčiv vyráběných z plazmatických proteinů?

Faktory srážení


Lidé, kteří trpí poruchami krvácení nejsou schopni správně srážet krev. Co to znamená? Že v důsledku malého zranění mohou krvácet nejen zevně, ale i vnitřně, kde dochází k poškození orgánů a někdy dokonce ke smrti. poškodit si orgány nebo dokonce zemřít.

Imunoglobuliny nebo IVIG


Bohužel. Tito lidé mají nedostatečně fungující imunitní systém a bez IVIG jsou často vystaveni závažným infekcím. Víte, že existuje více než 150 poruch primární imunodeficience (PID)?

Alfa-1 antitrypsin


Onemocnění, při kterém chybí tento protein je známé taktéž jako genetický emfyzém. Jedná se o dědičnou podmínku, která může mít za následek závažné onemocnění plic nebo jater u dospělých i dětí.

Albumin


Albumin se používá k léčbě popálenin. Také u pacientů po závažných úrazech, u chirurgických pacientů nebo u kardiochirurgických operací.

Hyperimunní globuliny


Používají se například k léčbě těhotných žen s nekompatibilitou Rh, což je stav, kdy mají matka a plod nekompatibilní krev. Tento stav může vést až ke smrti. Dále se hyperimunní globuliny používají k léčbě vztekliny, tetanu nebo pro pacienty na dialýze a u příjemců transplantovaných orgánů.

Autor: Patrik Pilous

Další články z rubriky Zdraví

Invazivní meningokoková onemocnění jsou velmi závažná, nejúčinnější prevencí je vakcinace

V rámci Světového imunizačního týdne i v souvislosti s nedávným úmrtím devatenáctiměsíčního chlapce, který se nakazil bakterií Neisseria meningitidis skupiny B, znovu zdůrazňujeme význam a využití očkování. Batole, které podlehlo infekci, nebylo ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Téměř 590 tisíc klientů VZP se léčí s diabetem a jejich počet každoročně roste

V roce 2023 zaplatila pojišťovna za péči o klienty s diabetem bezmála 9,8 mld. korun, přičemž více než dvě třetiny nákladů připadly na úhradu léčivých ...

Cítíte acetonový zápach z úst? Co to znamená a jaké jsou příčiny?

Ucítili jste ve svém dechu zápach acetonu a přemýšlíte nad tím, co tento neobvyklý jev naznačuje o vašem zdraví? Tento specifický zápach není jen otáz ...

Doporučujeme



Sobota 4.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »