InfoDnes.cz » Zpravodajství » Krimi

Požár v Osnici na Praze-západ poničil dva domy, škoda jde do milionů

28.01.2020
V pondělí 27. ledna krátce před dvacátou hodinou přijalo operační středisko středočeských hasičů oznámení o požáru řadového rodinného domu v Osnici v okrese Praha-západ.
Foto: HZS Středočeského kraje
Už první oznamovatel uvedl, že hoří nejen pergola a střecha rodinného domu, ale plameny se postupně rozšiřují na navazující řadový dům. Operační důstojník proto rozhodl o vyslání všech jednotek z druhého poplachového stupně.

Na místo tak byly vyslány profesionální jednotky ze stanic Říčany a Jílové a dobrovolné jednotky obcí Dolní Břežany, Dolní Jirčany, Osnice, Průhonice, Vestec u Prahy a Zlatníky. Jelikož se událost nacházela velmi blízko u Prahy, vyjely v rámci mezikrajské spolupráce také jednotky HZS hl. m. Prahy ze stanic HS-4 Chodov a HS-11 Modřany.

Po příjezdu k události hasiči nasadili na zdolání požáru dva vodní C proudy. Prvotní informace, že oheň přeskočil i na druhý rodinný dům, se potvrdila, a tak po likvidaci plamenného hoření museli u obou objektů rozebrat střešní krytinu, vyhledat a dohasit skrytá ohniska a pak oba domy odvětrat.

Protože se majitel jedné z nemovitostí zranil při pokusu hasit požár před příjezdem jednotek, skončil v péči posádky zdravotnické záchranné služby, která jej po ošetření ponechala na místě.

Krátce před devátou hodinou byla nahlášena lokalizace požáru a z místa začaly odjíždět první jednotky. Celou noc se u požářiště budou postupně střídat dobrovolné jednotky obcí Osnice, Vestec u Prahy, Dolní Jirčany a Průhonice, které mají nařízenou dohlídku.

Z důvodu zaměstnání členů dobrovolných jednotek nebylo možné nařídit dohlídku jenom jedné jednotce, proto velitel zásahu přistoupil k tomuto řešení.

Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při manipulaci se žhavým popelem, který byl odložen v plastovém kbelíku ve venkovní dřevěné pergole. Škoda, kterou oheň způsobil na obou domech, se po konzultaci vyšetřovatele s majiteli vyšplhala na osm milionů korun, uchránit se podařilo hodnoty za tři miliony.

Po dobu zásahu zálohovala říčanskou stanici pro případ vzniku další mimořádné události JSDHO Mnichovice, která se hodinu před půlnocí vrátila na svou základnu.
Zdroj: HZS Středočeského kraje

Další články z rubriky Krimi

Důvěřivá žena naletěla falešnému námořníkovi a přišla 2,6 milionu korun

KLATOVSKO - Čtyřiačtyřicetiletá žena na začátku února roku 2023 přijala na jedné ze sociálních sítí žádost o přátelství od muže vystupujícího pod českým jménem a příjmením. S tímto začala písemně komunikovat, když muž jí měl posléze uvést, že je ...

Policie zadržela muže, který byl deset let veden v policejních evidencích jako celostátně hledaná osoba

PRAHA - Na stopu hledaného muže přivedli pražské kriminalisty z třetího policejního obvodu kolegové z Vysočiny, kde měl muž trvalý pobyt. Ti v průběhu ...

Od začátku letošního roku zajistili celníci ve svém regionu více než 2 000 lahví alkoholu bez dokladů

Karlovarský kraj - Karlovarští celníci zajistili od ledna do dubna letošního roku více než 2 000 lahví nezdaněného alkoholu, více než 10 tisíc kusů ne ...

Z Čisovic odjela vlaková souprava bez strojvedoucího, ujela více než 5 kilometrů a vykolejila

Včera 2. 5. 2024 v 13:15 hodin odjela z Čisovic vlaková souprava bez strojvedoucího a cestujících na širou trať. Vlaková souprava ujela více než 5 km ...

Na pražském letišti celníci objevili u cizince více než čtyři a půl kilogramu kokainu

Na konci minulého týdne celníci na Letišti Václava Havla zadrželi 44letého cizince polské národnosti, který v zavazadle pašoval přes 4,5 kilogramů kok ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »