InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Projekt eNechopenky je ve finále, testovat ji mohou všichni lékaři, připravit se mohou i zaměstnavatelé

11.12.2019
Od 2. prosince si mohou všichni lékaři "nanečisto" vyzkoušet práci s eNeschopenkou přímo z ordinace. Testování probíhá úspěšně, jak dokazuje prudce stoupající počet úspěšných "volání" - tedy připojení k systému ze strany lékařů (graf dále v textu). Ostrý provoz eNeschopenky bude zahájen 1. 1. 2020.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
ČSSZ zpřístupnila v pondělí dne 2. 12. 2019 produkční prostředí pro práci s eNeschopenkami. V současné době je tedy možné vyzkoušet fiktivní provoz elektronické neschopenky, a to pouze s fiktivními daty o pacientech přímo v aplikacích, které lékaři k vystavování neschopenek budou od nového roku běžně využívat. Zpřístupnění dat skutečných pacientů bude možné v souladu se zákonem od 1. 1. 2020, a pokud tedy lékaři nyní zkoušejí data reálných pacientů, systém data nepřijme a hlásí chybu.

Testovací prostředí mělo do 1. 12. alokovanou omezenou serverovou kapacitu. Rychlost softwaru při vydávání eNeschopenek v produkčním prostředí, které mohou lékaři zkoušet nyní, je ale výrazně vyšší.

Kromě testování v programech, které lékaři sami využívají, zpřístupnila ČSSZ také funkce v bezplatné aplikaci eNeschopenka na ePortálu ČSSZ. Zároveň ČSSZ upozorňuje, že případné náklady na pořízení či úpravu stávajících lékařských softwarů bude pro lékaře možné odečíst z daní.

Technické detaily probíhajícího testování
Vyzkoušet si funkce v produkčním prostředí svého softwaru může každý lékař, pokud jej má již nainstalován v produkční (tedy nikoliv testovací) verzi, použije přitom svůj standardní certifikát vydaný SÚKL (tentýž, který používá pro účely e-receptu), a svoje standardní IČPE. Půjde tedy o stejné nástroje jako pro skutečný provoz od ledna 2020.

Pro testování byly vygenerovány a zveřejněny fiktivní testovací identity pacientů, kterým mohou lékaři v produkčním prostředí po napojení svého SW vystavovat jednotlivé doklady pracovní neschopnosti a elektronicky je podávat. Spuštěny jsou i návazné služby vracející případy po jejich zpracování a notifikační zprávy pro lékaře.

Důležité je kromě zadání fiktivního pacienta - pojištěnce také zvolit správný formát čísla neschopenky, tj. takový, jaký se bude používat od začátku roku 2020. Tyto a další technické podrobnosti jsou popsány v dopisu, který ČSSZ rozeslala dodavatelům lékařských softwarů a rovněž jsou zveřejněny na webových stránkách ČSSZ v sekci pro vývojáře.

ČSSZ tedy dává lékařům možnost, aby si ve svých softwarech vyzkoušeli nanečisto práci s eNeschopenkou, jejíž použití bude od 1. 1. 2020 dle zákona povinné. Jedinou technickou podmínkou pro toto zkušební použití je, že používaný lékařský software je Praha, 10. prosince 2019 nasazen v produkční verzi, komunikuje s rozhraním ČSSZ s využitím systémového certifikátu SÚKL a výrobce (dodavatel) softwaru tuto funkci pro testování v předprodukčním provozu umožní. Předprodukční provoz slouží především k vyzkoušení funkcí pro vystavení elektronických dokladů a jejich odeslání a dále funkce převzetí práceneschopného od jiného lékaře.

Současně ČSSZ zpřístupnila také funkce pro vystavení a odeslání dokladů pro fiktivní pojištěnce i v bezplatné aplikaci eNeschopenka na ePortálu ČSSZ. I pro práci v této aplikaci platí, že přístup ke skutečným datům a vystavení neschopenky pro reálné pojištěnce bude možné od 1. 1. 2020.

Pamatujeme i na zaměstnavatele
Zaměstnavatelé mají hned několik samostatných a volně kombinovatelných způsobů, jak získávat informace o dočasných pracovních neschopnostech svých zaměstnanců. ČSSZ v tomto smyslu vyšla zcela vstříc požadavkům, které byly v průběhu přípravy eNeschopenky ze strany zástupců zaměstnavatelů vznášeny - lze se zaregistrovat k odběru notifikací od 1. 1. 2020, lze implementovat automatizované řešení pro stahování
Praha, 10. prosince 2019 notifikací přímo do mzdových personálních softwarů a lze využívat i on-line služby na ePortálu ČSSZ.
Zdroj: MPSV

Další články z rubriky Domácí

Ministerstvo zdravotnictví chce zmírnit zátěž sester, spustilo pilotní projekt

Ministerstvo zdravotnictví spustilo pilotní projekt s názvem Měření ošetřovatelské zátěže. Jeho cílem je zmapovat činnosti sester na jednotlivých pracovištích a na základě dat ze sledování upravit jejich pracovní podmínky a optimalizovat personální ...

Cvičení Federated Cloud 2024 prověřilo technologie systému velení a řízení

Od 10. do 26. dubna se v posádce 15. ženijního pluku v Bechyni, dalších místech ČR a vybraných členských státech NATO konal již 5. ročník mezinárodníh ...

Úřad práce nabízí lidem až 50 000 Kč na rekvalifikaci

Během následujících 16 měsíců chce Úřad práce ČR proškolit a rekvalifikovat v digitálních dovednostech cca 100 000 lidí. Dosud kurzy úspěšně absolvova ...

Dětský čin roku slaví 20 let, jubilejní ročník odstartoval

I mezi těmi nejmladšími jsou hrdinové, jejichž velké činy si zaslouží uznání a pozornost. S cílem podpořit právě tuto myšlenku vznikl již před dvěma d ...

Od 1. května FlixBus spustil sezonní linky na jadranské pobřeží

Flix, rychle rostoucí společnost v oblasti technologie a mobility, oznamuje puštění sezonních nočních linek do Chorvatska. Mimo níže zmíněné spoje bud ...

Doporučujeme



Čtvrtek 2.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »