InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Babiš na návštěvě Turecka jednal s Erdoğanem o podpoře vzájemného obchodu

04.09.2019
Předseda vlády Andrej Babiš v doprovodu ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka a podnikatelské delegace navštívil Turecko. Během jednání s nejvyššími představiteli státu včetně prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana představitelé české vlády akcentovali především ekonomická témata směřující k posílení vzájemné hospodářské spolupráce, ale řešili i otázky migrace, boje s terorismem či problém s dostavbou elektrárny Adularya.
Ilustrační snímek, Premiér Andrej Babiš | Foto Úřad vlády ČR
Předsedu české vlády na oficiální návštěvě Turecka přijal turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan. Hlavními tématy jednání byly rozvoj obchodní spolupráce obou zemí, spolupráce Turecka s Evropskou unií, boj proti terorismu a nelegální migraci.

"Jednání bylo velice přátelské, na čtyři oči jsme diskutovali téměř dvě hodiny. Shodujeme se v tom, že vzájemný obrat není dostatečný, cíl je 5 miliard dolarů. Co pro mne bylo překvapení, Turecko je druhá největší velmoc ve stavebnictví. U nás se staví a přivítali bychom turecké firmy," řekl Andrej Babiš po jednání.

Diskutovali také o řešení problémů, jimž čelí česko-turecký projekt výstavby elektrárny Adularya. "Česko má od Turecka de facto nabídku převzít celá aktiva nedokončeného projektu Adularya," dodal premiér.

Premiér Babiš jednal rovněž s předsedou tureckého parlamentu Mustafou Sentopem. Mezi tématy byly česko-turecká spolupráce na parlamentní úrovni, vzájemná obchodní spolupráce, migrace či zahraniční politika. "Shodli jsme se, že parlamentní diplomacie je důležitá. Bavili jsme se o politice, o celkové situaci v regionu a samozřejmě o migraci. O té jsme mluvili dlouze. Vyměnili jsme si názory ohledně možných řešení v Sýrii, Libyi, o migraci z Afriky. Pana předsedu jsem informoval i o situaci v Evropské unii, kde se teď skládá nová Evropská komise," shrnul jednání premiér Babiš.

Mezi hlavní témata opět patřila i hospodářská spolupráce obou zemí. "Oba jsme konstatovali, že máme velké rezervy v obchodu a že máme zájem navyšovat obrat. Ostatně, proto jsme sem hlavně přijeli. Se mnou je tu i silná ekonomická delegace významných českých firem," připomněl předseda vlády.

Předseda vlády společně s ministrem Havlíčkem jednali také s tureckou ministryní obchodu Ruhsar Pekcanovou. Vedle hledání možností posílení vzájemných obchodních vztahů řešili i aktuální problémy s dovozem turecké oceli do Evropské unie a s financováním problematického česko-tureckého projektu výstavby elektrárny Adularya. Součástí programu prvního dne oficiální návštěvy Turecka bylo i jednání představitelů hospodářských komor obou zemí za účasti členů vlád.

Premiér Babiš v doprovodu manželky Moniky také v Ankaře navštívil mauzoleum zakladatele novodobého tureckého státu a prvního tureckého prezidenta Mustafy Kemala Atatürka. Předseda vlády položil věnec k Atatürkově sarkofágu, podepsal se do pamětní knihy a navštívil Atatürkovo muzeum. Na zahradě velvyslance ČR v Ankaře pak společně s ministrem Havlíčkem vysadili památeční lípu.
Zdroj: Úřad vlády ČR

Další články z rubriky Domácí

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchodníky prakticky nezajímá - pouze "novému" dodavateli či zprostředkovateli podepíší plnou moc v domnění, že za ně vše vyřídí. Taková praxe však může ...

E-mobilita na vzestupu: V 1. čtvrtletí meziročně stoupl výkon sítě ČEZ o 39 % a odběry o 65 %

Za posledních 12 měsíců se síť veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily rozrostla o 135 stojanů. Každá čtvrtá nově postavená "dobíječka" měla ...

Společnost RegioJet zveřejnila čísla za rok 2023, celkové tržby převýšily 3,4 miliard Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, ohlašuje své hospodářské a přepravní výsledky za rok 2023. Společnost dosáhla celko ...

Správa železnic odstartovala školení pro dopravce na téma ETCS

Správa železnic připravila školení pro dopravce, které je zaměřené na provozní chování jednotného evropského zabezpečovače ETCS. První se uskutečnilo ...

Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví

Až čtvrtina nově postavených budov by v roce 2035 mohly být dřevostavby. Stát chce v budoucnu podpořit větší využití dřeva v rámci veřejných zakázek, ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »