InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Ombudsmanku požádalo o pomoc ve 2. čtvrtletí 2013 lidí, nejčastěji s problémy v oblasti sociálního zabezpečení a stavebnictví

29.08.2019
Ombudsmanka shrnula v pravidelné zprávě pro poslance to nejpodstatnější ze své činnosti ve 2. čtvrtletí. Obrátilo se na ni o pomoc 2013 lidí, nejčastěji s problémy v oblasti sociálního zabezpečení a stavebnictví, v 51 případech lidé namítali diskriminaci. V šesti šetřených případech úřady dostatečně nenapravily svá pochybení a nápravy se nepodařilo dosáhnout ani vyrozuměním nadřízeného úřadu či vlády, nebo zveřejněním. K prevenci špatného zacházení proběhly systematické návštěvy 10 zařízení, v nichž jsou lidé omezeni na svobodě. Ombudsmanka také zahájila výzkumy zaměstnávání lidí s postižením ve veřejném sektoru a dostupnosti azylového bydlení a nocleháren pro lidi s postižením.
Anna Šabatová, Veřejná ochránkyně práv | Foto: ochrance.cz
Státní správa
Témata, kterým se ombudsmanka věnovala ve 2. čtvrtletí roku 2019 při ochraně lidí před nezákonným a nesprávným jednáním nebo nečinností úřadů, dobře ilustrují případy zařazené do zprávy pro poslance, např.:

- Generální finanční ředitelství aktualizovalo po šetření ombudsmanky metodický pokyn k postupu při vydávání zajišťovacích příkazů. Novým metodickým pokynem také zajistí výplatu úroku z neoprávněného jednání správce daně pro případ zrušení nezákonného zajišťovacího příkazu.
- Okresní soud v Břeclavi po zásahu ombudsmanky začal v rozvrhu práce uvádět přesná pravidla pro přidělování věci jednotlivým soudním oddělením soudu. Způsob přidělování věcí je tak dostatečně transparentní, určitý, kontrolovatelný a srozumitelný.
- Generální ředitel Vězeňské služby přislíbil přijmout potřebný vnitřní předpis a úzce spolupracovat s orgány sociálně-právní ochrany dětí. Důvodem byl případ ženy ve vazbě, které se narodilo dítě. Zatímco žena byla z porodnice ještě v den porodu přemístěna zpět do vazební věznice, její novorozené dítě zůstalo v nemocnici.
- Na základě šetření ombudsmanky zrušilo MPSV rozhodnutí úřadu práce o povinnosti zaplatit přeplatek příspěvku na živobytí. Úřad práce totiž chybně posuzoval účinky rozhodnutí o vyřazení stěžovatelky z evidence úřadu práce. Ve skutečnosti přeplatek nevznikl a úřad práce proto stěžovatelce zaplacenou částku vrátil.

Dohled nad omezováním osobní svobody
Pracovníci Kanceláře veřejného ochránce práv provedli návštěvy 10 zařízení. Na sérii návštěv zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy navázaly návštěvy 3 dětských domovů a dvou výchovných ústavů. Pokračovala i série návštěv zaměřených na zacházení s obviněnými v průběhu výkonu vazby. Dvě návštěvy psychiatrických zařízení se zaměřily na zacházení s pacienty. Návštěvy policejních cel zkoumaly rovněž podmínky výkonu zajištění a zadržení.

Ombudsmanka vydala zprávu z návštěv zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Upozornila zejména na to, že zařízení mají sloužit jako krizová, poskytující péči po nezbytnou dobu, ale ve skutečnosti tento smysl nenaplňují a děti v nich žijí déle, než předpokládá zákon. Nedostatečně také pracují s rodinami dětí, čímž snižují jejich šanci vrátit se domů.

Ochrana před diskriminací
Námitka diskriminace se objevila v 51 podnětech, z toho ve 33 případech z důvodů zakázaných antidiskriminačním zákonem.

Ombudsmanka vydala doporučení k povinnému předškolnímu vzdělávání zaměřené na zajištění účasti všech pětiletých dětí, zejména těch ze znevýhodněného prostředí, jimž předškolní vzdělávání nejvíce pomáhá. Ve školním roce 2017/2018 se totiž do povinného předškolního vzdělávání nezapojilo asi 3 400 pětiletých dětí.

Ve spolupráci s nevládní organizací provedla ombudsmanka dotazníkové šetření mezi lesbami, gayi, bisexuály a trans lidmi v ČR. Ukázalo se, že více než třetina LGBT+ lidí se během posledních pěti let cítila být diskriminována. To je třikrát víc, než je tomu v běžné populaci. LGBT+ lidé považují za nejdůležitější zlepšit podmínky rodinného života. Největší podporu má zpřístupnění manželství párům stejného pohlaví.

Práva lidí se zdravotním postižením
Ombudsmanka zahájila dva výzkumy zaměřené na práva lidí s postižením:

- Zaměstnávání lidí s postižením ve veřejném sektoru - výzkum zjišťuje, jak jsou zaměstnavatelé schopni a ochotni přizpůsobit pracovní místo a náplň práce zaměstnancům s postižením, jak jsou tato pracoviště přístupná, zda zaměstnavatelé plní povinný podíl zaměstnávání lidí s postižením nebo preferují náhradní plnění.
- Dostupnost sociální služby azylové bydlení a noclehárny pro lidi s postižením - v rámci mapování dostupnosti různých forem bydlení pro lidi se výzkum tentokrát zaměřuje na azylové bydlení a noclehárny s cílem zjistit, za jakých podmínek jsou lidem s postižením dostupné.

Ombudsmanka rovněž zahájila sérii návštěv domovů pro osoby se zdravotním postižením. Zajímá se například o to, jak zařízení zajišťují specializovanou zdravotní preventivní péči, jak probíhá vzdělávání klientů, jak je naplňováno právo klientů na nezávislý způsob života nebo jak zařízení řeší právo na soukromý a rodinný život.

6x se nepodařilo dosáhnout nápravy
Ombudsmanka ve své zprávě poslance informuje také o případech, v nichž se nepodařilo dosáhnout nápravy zjištěných pochybení. Ve 2. čtvrtletí šlo o 6 případů. Tři z nich se týkají činnosti stavebních úřadů:

- Nezákonná správní praxe Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v souvislosti se zákonem o zadávání veřejných zakázek.
- Průtahy v odvolacích řízeních v silniční agendě na Krajském úřadu Středočeského kraje.
- Nečinnost stavebního úřadu, který řádně neposoudil, zda je provozovaná sportovní střelnice povolená.
- Nečinnost stavebního úřadu, který přihlížel rozsáhlým zemním pracím a nepovolenému kácení dřevin kvůli vybudování sportovní střelnice.
- Stavební úřad nevymáhal splnění svých rozhodnutí, i když věděl o riziku poškození historicky cenných staveb.
- Věznice nepovažuje za blízké osoby pro povolování návštěv spoluvězně, kteří 12 let sdíleli jednu celu.
Zdroj: Veřejný ochránce práv

Další články z rubriky Domácí

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchodníky prakticky nezajímá - pouze "novému" dodavateli či zprostředkovateli podepíší plnou moc v domnění, že za ně vše vyřídí. Taková praxe však může ...

E-mobilita na vzestupu: V 1. čtvrtletí meziročně stoupl výkon sítě ČEZ o 39 % a odběry o 65 %

Za posledních 12 měsíců se síť veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily rozrostla o 135 stojanů. Každá čtvrtá nově postavená "dobíječka" měla ...

Společnost RegioJet zveřejnila čísla za rok 2023, celkové tržby převýšily 3,4 miliard Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, ohlašuje své hospodářské a přepravní výsledky za rok 2023. Společnost dosáhla celko ...

Správa železnic odstartovala školení pro dopravce na téma ETCS

Správa železnic připravila školení pro dopravce, které je zaměřené na provozní chování jednotného evropského zabezpečovače ETCS. První se uskutečnilo ...

Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví

Až čtvrtina nově postavených budov by v roce 2035 mohly být dřevostavby. Stát chce v budoucnu podpořit větší využití dřeva v rámci veřejných zakázek, ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »