InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

RegioJet přepravil za první pololetí 3,1 milionu cestujících. Pořizuje další vozy pro posílení kapacity spojů

12.07.2019
Dálkovými vlaky RegioJet, které jezdí v České republice, na Slovensku a v Rakousku cestovalo za prvních šest měsíců letošního roku přibližně 3,1 miliónu cestujících. RegioJet tak pokračuje v rychlém růstu počtu přepravených cestujících, když za první pololetí přepravil o přibližně 12 % cestujících více než za stejné období předcházejícího roku. Celkově tak vlaky RegioJet cestovalo během prvního pololetí o přibližně čtvrt milionů cestujících více než za stejné období loňského roku.
Foto: regiojet.cz
"Naše vlaky využívá stále více cestujících, proto výrazně investujeme do rozvoje našeho vozového parku. Roste nám obsazenost spojů, vedle Ostravska se naše vlaky staly první volbou v očích zákazníků také na trasách do Brna. Aktuálně proto počítáme s pořízením celkem až stovky dalších vozů tak, abychom mohli dále navyšovat naše přepravní kapacity.

Rosteme na všech trasách - jak na spojích na trase Praha - Brno - Vídeň / Bratislava tak na tradiční trase Praha - Ostravsko - Košice. K růstu popularity přispívají také další kroky, jako bylo například spuštění nové prodejní aplikace.

Díky zvyšování počtu cestujících očekáváme v letošním roce také další nárůst zisku - a to o další desítky milionů Kč", říká Petr Kohoutek, finanční ředitel Holdingu STUDENT AGENCY, do kterého RegioJet patří.

Na rozšiřování kapacit vozového parku a k podpoře dalšího růstu využije RegioJet finanční prostředky získané z úspěšné emise dluhopisů, která proběhla v červnu, a investorům se podařilo prodat dluhopisy v hodnotě téměř 1 miliardy Kč.

"Ve spolupráci s Českou spořitelnou jsme připravili atraktivní investiční nástroj, který ve srovnání s dalšími nabídkami na trhu byl pro investory zajímavý zejména tím, že se jedná o zajištěné dluhopisy - tedy de facto o investici bez rizika. Díky tomu zájem investorů vysoce předčil veškerá očekávání", dodává Petr Kohoutek.

RegioJet začal aktuálně již naplňovat investiční plány na pořízení dalších vozů. V těchto dnech převzal od německých drah (DB) 18 lehátkových vozů, kterými hodlá v co nejkratší době posílit své vytížené noční vlaky na trase Praha - Košice a zpět. Jedná se o klimatizované vozy pro rychlost až 200 km/hod s uzavřeným systémem toalet a vhodným interiérem, které vyžadují jen minimální úpravy pro to, aby mohly být co nejdříve nasazeny do provozu na nočních spojích.

V následujících týdnech po provedení nezbytných úprav na pořízených vozech by tak noční spoje RJ1020/1021 Praha - Košice a zpět měly začít jezdit pravidelně v soupravách sestavených až z 18 vozů a nabídnout výrazně vyšší kapacitu až na hranici 1000 cestujících na jeden vlak pro uspokojení rostoucí poptávky po přepravě.

Za tímto účelem rozšířil RegioJet lokomotivní park také o další lokomotivu Siemens Vectron, která je zapotřebí pro bezproblémovou vozbu 18 vozových souprav po sklonově náročné trati zejména v oblasti slovenské Štrby či jablunkovského průsmyku.

Část z nově pořízených vozů je také plně uzpůsobena pro přepravu cestujících na invalidním vozíku - mají širší nástupní dveře a chodbičku, speciální kupé pro přepravu vozíčkářů a také prostornou toaletu plně vybavenou pro vozíčkáře.

Kromě toho RegioJet pořizuje do svého vozového parku další vozidla. Aktuálně běží například doručování druhé série nových vozů Astra s interiérem vybaveným individuálními obrazovkami v sedačkách s tím, že do konce roku by měl RegioJet celkem provozovat až 26 těchto vozů.
Autor: Ing. Aleš Ondrůj

Další články z rubriky Domácí

Od 1. července bude fungovat digitální portál stavebníka, slíbil ministr Bartoš

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš představil na Stavebním veletrhu v Brně funkční systémy digitalizace stavebního řízení. Názorně přiblížil jednotlivé části portálu stavebníka a Informačního systému ...

Skupina České dráhy byla v loňském roce mimořádně úspěšná, vydělala téměř 4 miliardy korun

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) dosáhl v loňském roce 3,8 miliardy ...

LOM PRAHA předal vládní letce Bulharska upgradovaný vrtulník

LOM PRAHA dokončil generální opravu a renovaci interiéru dopravního vrtulníku Mi-8 trup. č. LZ-CAN ve VIP konfiguraci pro Bulharskou republiku. Zákazn ...

Ministerstvo zdravotnictví, WHO, UNICEF a SZÚ u příležitosti světového a evropského imunizačního týdne vyzvaly k očkování

V těchto dnech probíhají pod záštitou Světové zdravotnické organizace evropský a světový týden očkování s cílem zvýšení povědomí o významu a důležitos ...

SYRI: Ekonomická migrace se orientuje na levnou pracovní sílu

Levná zahraniční pracovní síla je pro český stát a zaměstnavatele věcí národního zájmu a státní priority. Jasně to ukázala pandemie covid-19, která pr ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »