InfoDnes.cz » Zpravodajství » Krimi

Hasiči HZS OLK vyjeli k záchraně osob z lanovky

18.01.2019
Do Červené Vody, Mlýnického Dvora, vyjížděli ve čtvrtek v 12.53 hodin profesionální hasiči ze Svitav, Ústí nad Orlicí, Králík, Pardubic, ale i hasiči ze sousedního Olomouckého kraje ze stanic Šumperk a Olomouc a dále dobrovolní hasiči z Červené Vody. Strom tady totiž spadl na lano sedačkové lanovky, a to zhruba v její polovině.
Ilustrační snímek | Foto: turistika.cz
Lanová dráha vede z Mlýnického Dvora do Bukové Hory v Čenkovicích. Na svazích hory je vybudován moderní lyžařský areál, který byl v tu chvíli plný lyžařů.

Obsluha lanovky nejprve odřezala strom a pokusila se lano nahodit zpět, aby mohla v nouzovém provozu svézt lidi do bezpečí. To se ale nepodařilo.

Těsně před 14 hodinou byla zahájena evakuace všech lyžařů uvězněných na lanovce. Na pomoc byly povolány dva vrtulníky. Jeden letěl z Brna a druhý z Prahy. Z počátku nebyly přesné informace o počtu uvězněných lyžařů. Hlášeno bylo až 200 osob. Po upřesnění uvízlo na lanovce 71 lyžařů.

Hasiči se postupně rozdělili na jednotlivé úseky. Vylezli na sloup a pomocí lanového setu se přiblížili k lyžařům na sedačce. Zde si vytvořili bod. Ustrojili vždy po jednom lyžaři do evakuačního trojúhelníku a spustili lyžaře postupně dolů. A takto to pokračovalo dále až do posledního lyžaře. Na místě zasahovala pochopitelně Horská služba z Čenkovic, Jeseníků a Říček.

Při zásahu na lanovce ve zmrzlém prostředí jde o minuty. Největší problém je čas. I dojezd jednotek je samozřejmě problém. Rozhodují klimatické podmínky. Lidé, kteří na lanovce sedí, jsou oblečení na lyžování, nikoliv na sezení. Ale lanovka je v tomto případě moderní a vyhřívaná.

V 15.09 hodin na místo přiletěl první vrtulník. V 15.18 hodin druhý vrtulník. V té době bylo evakuováno asi 7 osob. Na místě nevládla žádná panika. Podle našich informací se jednalo o moderní vyhřívanou lanovku a osoby byly v pořádku. Nemáme také žádné informace o zranění. Záchrana probíhala oběma vrtulníky a také ze země. Tady byli hasiči i horská služba rozděleni na jednotlivé úseky a jak postupně jednotky dojížděly, tak obsazovaly části lanovky. S vyproštěním se začínalo v horní části. Byl tedy dán evakuační plán. Mezi uvězněnými lyžaři byly i děti. Evakuace byla ukončena v 16.17 hodin.

Nakonec velitel zásahu vydal rozkaz k provedení ještě jedné kontroly celé lanovky, aby se ubezpečil, že skutečně na lanovce nikdo není.

Další články z rubriky Krimi

Na severu Čech odhalili celníci během jednoho dne tři nelegální přepravy minerálních olejů

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedního Německa. Zajistili téměř pět tisíc litrů topného oleje. ...

Důvěřivá žena naletěla falešnému námořníkovi a přišla 2,6 milionu korun

KLATOVSKO - Čtyřiačtyřicetiletá žena na začátku února roku 2023 přijala na jedné ze sociálních sítí žádost o přátelství od muže vystupujícího pod česk ...

Policie zadržela muže, který byl deset let veden v policejních evidencích jako celostátně hledaná osoba

PRAHA - Na stopu hledaného muže přivedli pražské kriminalisty z třetího policejního obvodu kolegové z Vysočiny, kde měl muž trvalý pobyt. Ti v průběhu ...

Od začátku letošního roku zajistili celníci ve svém regionu více než 2 000 lahví alkoholu bez dokladů

Karlovarský kraj - Karlovarští celníci zajistili od ledna do dubna letošního roku více než 2 000 lahví nezdaněného alkoholu, více než 10 tisíc kusů ne ...

Z Čisovic odjela vlaková souprava bez strojvedoucího, ujela více než 5 kilometrů a vykolejila

Včera 2. 5. 2024 v 13:15 hodin odjela z Čisovic vlaková souprava bez strojvedoucího a cestujících na širou trať. Vlaková souprava ujela více než 5 km ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »