InfoDnes.cz » Zpravodajství » Krimi

Rozsáhlý požár v Doubku nedaleko Říčan likvidovalo sedmnáct jednotek

30.10.2018
V pondělí 29. října v 21.41 hodin přijala operátorka tísňové linky HZS Středočeského kraje informaci o požáru přístřešků se dřevem v obci Doubek v okrese Praha-východ.
Ilustrační snímek | Foto: hzscr.cz
Podle upřesňujících telefonátů se požár vlivem silného větru rychle rozšiřoval na další navazující objekty a hrozilo přeskočení plamenů i na rodinný dům. V ohrožení byly i sousední zemědělské objekty - drůbežárna a kravín. Proto byl ihned vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a operační důstojník k události vyslal profesionální hasiče ze stanice Říčany a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Babice, Doubek, Mukařov, Říčany, Struhařov, Škvorec, Tehov, Tehovec a Žernovka.

Při příjezdu prvních jednotek bylo požárem zasaženo několik skladů se dřevem i volně uložené dřevěné palety na rozlehlé soukromé parcele. Plameny už navíc poškodily i přívodní vedení elektrického proudu do obce, které bylo přímo nad místem požáru. Kvůli zajištění bezpečnosti zásahu byly rozvodné závody požádány o odpojení celé oblasti.

Velitel zásahu rozdělil požářiště na dva úseky, na kterých nasadil nejprve šest a po chvíli deset C proudů. Hasiči v dýchací technice se soustředili především na uchránění rodinného domu a obou zemědělských staveb. Vzhledem k neustávajícímu silnému větru se nedařilo dostat požár pod kontrolu, proto nechal velitel zásahu vyhlásit třetí stupeň požárního poplachu. Zároveň kvůli nedostatku hasební vody zřídil na rybníku v centru obce čerpací stanoviště.

Do Doubku zamířily další jednotky - kromě dobrovolných sborů Sibřina, Tuklaty a Úvaly vyjeli i profesionální hasiči z Kolína a Českého Brodu, aby dovezli na obměnu dýchací techniku, která začala docházet. Na zdolání požáru byly nasazeny další vodní proudy i za použití smáčedla ke zvýšení účinnosti hašení.

Z jedné ze zasažených kůlen se podařilo vynést dva kanystry s benzinem a dvě desetikilové propanbutanové lahve, které hasiči začali ihned ochlazovat. Půl hodiny před půlnocí byl požár lokalizován. Po poradě s přítomným řídícím důstojníkem kraje byla přes operační středisko generálního ředitelství vyžádána výpomoc Záchranného útvaru HZS ČR s těžkou technikou. Z jihlavské roty pak vyjel kolový speciál Tatra 815 6x6 UDS 214.

Ze stanice v Kutné Hoře byl k požáru vypraven týlový kontejner, aby zasahující jednotky měly zázemí a místo pro stravování, neboť starosta obce zajistil pro hasiče jídlo a pití.

Krátce po druhé hodině noční byl stupeň požárního poplachu snížen na druhý. Po příjezdu techniky z Jihlavy začalo postupné rozhrabování požářiště, vyhledávání skrytých ohnisek a jejich dohašování. Tyto práce byly ukončeny kolem půl páté, kdy už byl poplachový stupeň na základní úrovni a většina jednotek odjela na své základny.

Na dohlídku zůstala na místě jen dobrovolná jednotka z Doubku, která svoji činnost ukončila až v dopoledních hodinách, kdy na závěrečnou kontrolu přijel velitel čety z říčanské stanice. V 9.49 hodin byla operačnímu středisku ohlášena likvidace a místo požáru bylo předáno majiteli. Zároveň byli na místo vpuštěni technici rozvodných závodů, aby mohli opravit přívodní vedení a obnovit dodávku elektrického proudu.

Podle vyšetřovatele byla příčinou vzniku požáru nedbalost při používání otevřeného ohně. Přímé škody vyčíslil na 300 tisíc korun, díky nasazení potřebného počtu sil a prostředků se však hasičům podařilo uchránit majetek v hodnotě 15 milionů korun. Při likvidaci požáru byli lehce zraněni dva dobrovolní a jeden profesionální hasič, všichni však po prohlídce na místě a ošetření pokračovali v zásahu.

Další články z rubriky Krimi

Na severu Čech odhalili celníci během jednoho dne tři nelegální přepravy minerálních olejů

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedního Německa. Zajistili téměř pět tisíc litrů topného oleje. ...

Důvěřivá žena naletěla falešnému námořníkovi a přišla 2,6 milionu korun

KLATOVSKO - Čtyřiačtyřicetiletá žena na začátku února roku 2023 přijala na jedné ze sociálních sítí žádost o přátelství od muže vystupujícího pod česk ...

Policie zadržela muže, který byl deset let veden v policejních evidencích jako celostátně hledaná osoba

PRAHA - Na stopu hledaného muže přivedli pražské kriminalisty z třetího policejního obvodu kolegové z Vysočiny, kde měl muž trvalý pobyt. Ti v průběhu ...

Od začátku letošního roku zajistili celníci ve svém regionu více než 2 000 lahví alkoholu bez dokladů

Karlovarský kraj - Karlovarští celníci zajistili od ledna do dubna letošního roku více než 2 000 lahví nezdaněného alkoholu, více než 10 tisíc kusů ne ...

Z Čisovic odjela vlaková souprava bez strojvedoucího, ujela více než 5 kilometrů a vykolejila

Včera 2. 5. 2024 v 13:15 hodin odjela z Čisovic vlaková souprava bez strojvedoucího a cestujících na širou trať. Vlaková souprava ujela více než 5 km ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »