InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Vodoměr odešle data o spotřebě sám na dálku

08.10.2018
Návštěvy odečítačů za účelem odečtu vodoměru mohou být brzy minulostí. Poskytovatelé a vodárenské společnosti využívají moderních technologií a stále častěji přistupují k dálkovému odečtu, který značně zjednoduší a hlavně urychlí celý proces. Kromě úspory času na straně poskytovatelů i odběratelů odpadají také obavy z podvodných návštěv.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Rádiové vlny
Dálkový odečet funguje na principu rádiových vln. U novějších vodoměrů bývá vysílač zabudovaný v samotném zařízení, lze jej ale dodatečně nainstalovat i na běžné vodoměry. Data o spotřebě jsou pak sbírána hromadně s pomocí rádiového přijímače. Pro sběr dat tak stačí pochůzka nebo dokonce pouhý průjezd autem. "V některých obcích jsou přijímači vybavené popelářské vozy, odečet tak probíhá automaticky během vývozu odpadu," vysvětluje potenciál dálkového odečtu Ing. Kateřina Kvapilová z Vodohospodářské společnosti Vrchlice - Maleč a.s. Jedná se o obrovskou časovou úsporu, která výrazně snižuje náklady a v důsledku toho také ceny služeb.

Do budoucna se počítá i s možností napojení na online systém umožňující konstantní monitoring spotřeby v reálném čase. Aktuální data zajistí efektivnější plánování dodávek a okamžitě upozorní na případné havárie nebo úniky z vodovodní sítě.

Od chytrých domácností k chytrým městům a obcím
Dálkový odečet je nadějným adeptem pro zapojení do v poslední době často skloňovaného Internetu věcí (Internet of Things). Tato síť nejrůznějších elektronických zařízení od chytrých hodinek až po ledničky s připojením do systému sdílených dat umožňuje vzdálenou kontrolu a v kombinaci se zdánlivě nesouvisejícími daty z jiných zařízení také účinnější funkce, přesnější výsledky a v důsledku toho také úspornější provoz. Komplexní využití různorodých dat se už běžně využívá v domácnostech, má však obrovský potenciál právě pro města a obce.

Překážky oslabují signál
Efektivita a přesnost dálkového odečtu závisí na umístění vodoměru a okolních podmínkách. Typicky se vodoměry nacházejí přímo v budovách nebo ve vodoměrných šachtách v nezámrzné hloubce přibližně 120 cm pod povrchem, tedy za množstvím překážek, které brání signálu a zkracují tím vzdálenost, na kterou je možné měření provést. "Vodoměry s rádiovým vysílačem by se proto ideálně měly nacházet vně budov a zároveň blízko povrchu, což je možné pouze u malých šachet s vynikajícími termo-izolačními vlastnostmi, u kterých nehrozí zamrznutí ani v malé hloubce. Za těchto podmínek se možná vzdálenost dálkového odečtu několikanásobně zvyšuje a překračuje hranici 100 metrů," vysvětluje Tomáš Stone ze společnosti HUTIRA BRNO.

Malé šachty Modulo
Jako nejvhodnější pro dálkový odečet bylo na základě testování vyhodnoceno umístění vodoměru v malé vodoměrné šachtě Modulo. Ta díky své konstrukci a výborným tepelně-izolačním vlastnostem umožňuje umístění vodoměru pouhých 25 centimetrů pod povrchem terénu a rádiový signál se může šířit okolím prakticky bez omezení. Kromě toho mají šachty Modulo i mnoho dalších výhod z hlediska instalace, provozu i údržby.

V prvé řadě jsou velmi snadno dostupné. Protože se vodoměr nachází nahoře a veškeré úkony lze provádět z úrovně povrchu, není nutné do šachty vůbec vstupovat. Díky tomu jsou šachty Modulo tak malé a z tohoto ohledu také bezpečné. Malé rozměry navíc zaručují vyšší nosnost oproti klasickým šachtám, lze je tak nainstalovat i před garáž nebo na parkovací místo. Konstrukce otevřeného dna zamezuje vzdouvání šachty pod tlakem spodní vody, která může vstoupit do šachty, aniž by přitom zatopila vysoko situovaný vodoměr. Díky svým vlastnostem jsou šachty Modulo výhodné i po ekonomické stránce. Samotná instalace šachty je velmi snadná, rychlá a obejde se bez větších výkopových prací. Stejně tak provoz je velmi nenáročný a náklady na údržbu jsou tak prakticky nulové.
Jedná se o komplexně promyšlený, kvalitně konstrukčně řešený a přitom velmi jednoduchý a uživatelsky přívětivý systém, který navíc podporuje užití moderních technologií. Instalací snadno dostupných šachet s možností dálkového odečtu odběratelé přispějí k urychlení vývoje a ušetří si práci do budoucna, kdy se dálkový odečet stane běžnou praxí.




Další články z rubriky Regiony

Vojáci i profesionální zápasníci vzdali hold válečným veteránům na galavečeru CZ Fighters For Veterans

PRAHA - Pražská hala UNYP Aréna ve Vysočanech se v pondělí 6. května stala svědkem prvního charitativního galavečera v bojových sportech na podporu válečných veteránů i pozůstalých rodin a dětí s názvem CZ Fighters For Veterans. Veškerý výtěžek z ...

Ministr kultury Martin Baxa se v Plzni zúčastnil oslav ukončení 2. světové války

V pondělí 6. května 2024 se v Plzni u pomníku Díky, Ameriko! uskutečnil pietní akt u příležitosti 79. výročí osvobození západočeské metropole a konce ...

ŘSD: Na silnici I/13 u Hostomic provádíme monitoring

Na silnici I/13 mezi Bílinou a Teplicemi aktuálně silničáři provádí dva průzkumné vrty, v předpokládané délce 2x 40 m. V rámci průzkumných prací násle ...

Historické autobusy už jsou v nové hale ve Vysokém Mýtě. Představí se o Muzejní noci 31. května

Pardubický kraj pokračuje s rekonstrukcí areálu bývalé zemědělské školy v ulici kpt. Poplera ve Vysokém Mýtě. Téměř hotová je nyní první etapa, která ...

Na karlovarské letiště bude od konce května létat charterová linka z uzbeckého Taškentu

Kromě rozšířených linek dovolenkových letů a nové pravidelné linky z Izraele přibude na karlovarském letišti další, a to charterová linka z Taškentu, ...

Doporučujeme



Středa 8.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »