InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Regionální potravina na Hradeckém koštýři

27.09.2018
HRADEC KRÁLOVÉ - Na svatého Václava se bude v Hradci Králové koštovat. 11. ročník oslav vína a burčáku nabídne to nejlepší z produkce 35 vinařů z ČR i zahraničí. Také příznivci dobrého jídla a dobré zábavy budou určitě spokojeni. Čeká na ně bohatý program včetně představení letošních vítězů soutěže Regionální potravina Královéhradeckého kraje.
Ilustrační snímek | Foto: regionalnipotravina.cz
Hradecký koštýř, slavnost vína a burčáku, se koná 28. září v Hradci Králové v Žižkových sadech. Bude se zde prezentovat více než 35 vinařů z ČR a zahraničí. Nebudou chybět ani dobroty k zakousnutí a oblíbená dětská zóna s celodenní nabídkou pro rodiny s dětmi. Hudební program bude více než pestrý, zazní cimbál, jazz, folk, dixieland a na severních terasách se návštěvníkům představí flašinetář. Také značka Regionální potravina zde bude mít žně, na Hradeckém koštýři se představí poprvé. Ve 14 hodin dojde ke slavnostnímu vyhlášení Regionální potraviny Královéhradeckého kraje 2018. Výrobci převezmou ocenění z rukou ředitele Odboru potravinářského Ministerstva zemědělství Jindřicha Fialky a ředitele Regionálního odboru Státního zemědělského intervenčního fondu Aleše Sobela. Vítězné výrobky bude možné nejenom otestovat, ale samozřejmě i zakoupit.

Soutěž Regionální potravina letos probíhá už devátým rokem. V Královéhradeckém kraji se tento rok přihlásilo 87 výrobků od 25 producentů. Smyslem značky je propagace výrobků jednotlivých krajů, podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k vyhledávání výrobků této značky na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou v současné době vybírat z 525 oceněných produktů.

Regionální potravinu získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje.


Další články z rubriky Regiony

Vojáci i profesionální zápasníci vzdali hold válečným veteránům na galavečeru CZ Fighters For Veterans

PRAHA - Pražská hala UNYP Aréna ve Vysočanech se v pondělí 6. května stala svědkem prvního charitativního galavečera v bojových sportech na podporu válečných veteránů i pozůstalých rodin a dětí s názvem CZ Fighters For Veterans. Veškerý výtěžek z ...

Ministr kultury Martin Baxa se v Plzni zúčastnil oslav ukončení 2. světové války

V pondělí 6. května 2024 se v Plzni u pomníku Díky, Ameriko! uskutečnil pietní akt u příležitosti 79. výročí osvobození západočeské metropole a konce ...

ŘSD: Na silnici I/13 u Hostomic provádíme monitoring

Na silnici I/13 mezi Bílinou a Teplicemi aktuálně silničáři provádí dva průzkumné vrty, v předpokládané délce 2x 40 m. V rámci průzkumných prací násle ...

Historické autobusy už jsou v nové hale ve Vysokém Mýtě. Představí se o Muzejní noci 31. května

Pardubický kraj pokračuje s rekonstrukcí areálu bývalé zemědělské školy v ulici kpt. Poplera ve Vysokém Mýtě. Téměř hotová je nyní první etapa, která ...

Na karlovarské letiště bude od konce května létat charterová linka z uzbeckého Taškentu

Kromě rozšířených linek dovolenkových letů a nové pravidelné linky z Izraele přibude na karlovarském letišti další, a to charterová linka z Taškentu, ...

Doporučujeme



Úterý 7.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »