InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Lidé s epilepsií boří mýty - vyrážejí na triatlon

24.09.2018
PRAHA - Epilepsie - diagnóza, která často budí v očích veřejnosti rozpaky. Podle lékařů jsou však předsudky zbytečné, lidé s epilepsií mohou žít kvalitní život, jehož součástí je i sportování. To dokazuje aktivita organizace EpiStop, která u příležitosti Národního dne epilepsie pořádá již šestnáctý EPPI vodácký triatlon.
EPPI triatlon 2017 | Foto: vodackytriatlon.cz
"Lékaři dříve lidem s epilepsií zakazovali sportovat. Děti s epilepsií nemohly v hodině tělocviku cvičit, neměly příležitost vyrazit na letní tábor," říká lékařka Centra pro epilepsie FN Motol MUDr. Jana Zárubová, která je zároveň předsedkyní spolku EpiStop, a doplňuje: "Nyní už ale víme, a prokazují to i odborné studie, že fyzická aktivita je pro pacienty s epilepsií bezpečná, a dokonce zlepšuje průběh onemocnění."

Na to, že pohyb lidem s epilepsií prospívá, myslí i pacientské organizace, které připravují osvětové a sportovní akce pro nemocné. Jednou z nich je právě tradiční EPPI vodácký triatlon. Závod je složením disciplín přizpůsobený tak, aby se ho mohli zúčastnit i pacienti s epilepsií. Účastníci absolvují tři disciplíny - běh, jízdu na horském kole a pádlování na lodi. Pro děti je připraven běžecký závod. V rámci doprovodného programu odborníci z Kliniky dětské neurologie v Motole ukážou, jak zvládnout první pomoc při epileptickém záchvatu. Akce vypukne 28. září ve Vlkovské pískovně u Veselí nad Lužnicí, spolek EpiStop přispěje každému pacientovi s epilepsií na účast 500 Kč. Více informací o závodu najdete na www.vodackytriatlon.cz.

Tváří letošního ročníku je herec a moderátor Dalibor Gondík, který sám epilepsii má a přitom náruživě sportuje. "Denně běhám, jezdím na kole a občas i plavu. V zimě lyžuji a bruslím. Tančím a skáču na divadle. Snažím se, samozřejmě v rámci dodržování režimu a po dohodě s mým lékařem, prostě normálně žít," popisuje s úsměvem a doplňuje: "A triatlon jako disciplínu obdivuji a ty, kteří ho absolvují s onemocněním, dvojnásob."

Lidé s epilepsií se často bojí sportu věnovat naplno. Přitom se stačí poradit s lékařem. Osvětou v této oblasti se zabývají i pacientské organizace. "Vyjma rizikových sportů, jako je potápění, parašutismus nebo horolezectví, nezakazujeme pacientům, kteří mají nemoc díky léčbě pod kontrolou, žádné pohybové aktivity. U těch, kde léčba nezabírá tak dobře, je vždy potřeba individuální konzultace s lékařem," vysvětluje MUDr. Zárubová. V současné době lékaři při správné a včasné diagnostice a farmakologické léčbě dostanou nemoc pod kontrolu až u 70 % pacientů.
"Pacienti, kteří se hýbou, se cítí lépe. Prospívá to jejich psychice a jsou sebevědomější," popisuje MUDr. Zárubová a dodává: "Jedna odborná studie dokonce uvádí, že hodina aerobního sportu denně nahradí jedno antidepresivum."

Své o tom ví Dalibor Gondík: "Popularizace sportu je velmi důležitá pro všechny lidi napříč generacemi. A u sportu s hendikepem je to snad ještě důležitější. Netýká se to jenom epilepsie. O všem, co se nám děje, se musí mluvit. Nejhorší je uzavřít se se svou nemocí do sebe, bát se okolí, stydět se za ni a nedělat nic," říká a dodává: "Proto jsou akce jako EPPI triatlon velmi důležité a já si moc vážím toho, že jej mohu letos podpořit."

Výtěžek ze startovného poputuje na pomoc 4,5letému Míšovi, chlapci s epilepsií, který potřebuje operaci mozku. Přispět jeho rodině může každý, a to na účet občanského sdružení EpiStop číslo 111165369/0800 a do zprávy pro příjemce napsat Míša.

Epilepsie patří mezi nejčastější mozková onemocnění a u dětí je nejčastější chronickou chorobou vůbec. Tři čtvrtiny nemocných prožily první záchvat před dosažením dvaceti let. Další vrchol, kdy se nemoc objeví, je hranice tří let a také kolem puberty. Chronickou epilepsii v aktivní fázi má v České republice přibližně 80 000 lidí. Dalších nejméně 160 000 osob se někdy pro epilepsii léčilo nebo stále léčí, ale jsou více než 5 let v klidové fázi.
Autor: Mgr. Veronika Ostrá
Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

Vojáci i profesionální zápasníci vzdali hold válečným veteránům na galavečeru CZ Fighters For Veterans

PRAHA - Pražská hala UNYP Aréna ve Vysočanech se v pondělí 6. května stala svědkem prvního charitativního galavečera v bojových sportech na podporu válečných veteránů i pozůstalých rodin a dětí s názvem CZ Fighters For Veterans. Veškerý výtěžek z ...

Ministr kultury Martin Baxa se v Plzni zúčastnil oslav ukončení 2. světové války

V pondělí 6. května 2024 se v Plzni u pomníku Díky, Ameriko! uskutečnil pietní akt u příležitosti 79. výročí osvobození západočeské metropole a konce ...

ŘSD: Na silnici I/13 u Hostomic provádíme monitoring

Na silnici I/13 mezi Bílinou a Teplicemi aktuálně silničáři provádí dva průzkumné vrty, v předpokládané délce 2x 40 m. V rámci průzkumných prací násle ...

Historické autobusy už jsou v nové hale ve Vysokém Mýtě. Představí se o Muzejní noci 31. května

Pardubický kraj pokračuje s rekonstrukcí areálu bývalé zemědělské školy v ulici kpt. Poplera ve Vysokém Mýtě. Téměř hotová je nyní první etapa, která ...

Na karlovarské letiště bude od konce května létat charterová linka z uzbeckého Taškentu

Kromě rozšířených linek dovolenkových letů a nové pravidelné linky z Izraele přibude na karlovarském letišti další, a to charterová linka z Taškentu, ...

Doporučujeme



Úterý 7.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »