InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Proletí 100letí: Gastronomie bez hranic a osvědčené recepty našich babiček

21.09.2018
JIHLAVA - Ještě po týdnu od největší oslavy vzniku republiky na Vysočině se mluví nejen o skvělé zábavě a originální podívané, ale také o dobrém tradičním jídle, které nabízeli "šéfkuchaři" z partnerských regionů Kraje Vysočina. Jihlavským náměstím tak voněla tradiční ukrajinská a také slovenská kuchyně. Spravedlivě je třeba dodat, že čekat se muselo i na domácí české jídlo, které připravili žáci čtyř krajských odborných škol. Pamatováno bylo i na vegany a dodržování pitného režimu.
Ilustrační snímek | Foto: Kraj Vysočina
Sekce Gastrostoletí připravená krajskou destinační agenturou VysočinaTourism v rámci oslav Proletí 100letí 15. září v Jihlavě neunikla patrně žádnému návštěvníkovi zmíněných oslav. "Už dvě hodiny před zahájením oslav museli slovenští kolegové z Nitranského samosprávného kraje zahájit výdej halušek, protože se u jejich stánku tísnilo tolik lidí, že hrozilo jeho zřícení," vzpomíná na obrovský zájem ze strany veřejnosti Monika Brothánková z VysočinaTourism. Mezi slovenskými delikatesami figurovaly tradiční sýry, zákysy nebo plnotučné mléko. "V kombinaci s dále nabízenými ostrými klobáskami a zmíněnými haluškami s tučnou brynzou šlo při kompletní ochutnávce o skutečně gastronomický výkon," připojuje komentář za organizátory Zbyněk Čech. Vysočinské hotelové školy z Jihlavy, Havlíčkova Brodu, Velkého Meziříčí a Třebíče nabízely především dobroty z brambor, perníku a mléka - k ochutnání byly placky, lívance, masarykovo cukroví nebo prvorepublikový guláš. Nejvýchodněji zavánějící menu nabídli šéfkuchaři z partnerského regionu Zakarpatské oblasti Ukrajiny - dlouho do noci si lidé pochutnávali na šašlicích z telecího, vepřového i jehněčího masa nebo na bograči vařeném tradičně v kotlíku houpajícím se nad otevřeném ohni.

Návštěvu Kraje Vysočina u příležitosti oslav 100 let naší společné republiky využilo vedení Zakarpatské oblasti Ukrajiny, včele s Michajlem Rivisem, i k pracovnímu programu. Jeho hlavním tématem bylo nakládání s komunálními odpady, třídění a další zpracování odpadu. Nechyběla pro prohlídka třídící linky ASMJ a prohlídka technologie pro zpracování elektrospotřebičů společnosti Enviropol v Jihlavě.

Další články z rubriky Regiony

Vojáci i profesionální zápasníci vzdali hold válečným veteránům na galavečeru CZ Fighters For Veterans

PRAHA - Pražská hala UNYP Aréna ve Vysočanech se v pondělí 6. května stala svědkem prvního charitativního galavečera v bojových sportech na podporu válečných veteránů i pozůstalých rodin a dětí s názvem CZ Fighters For Veterans. Veškerý výtěžek z ...

Ministr kultury Martin Baxa se v Plzni zúčastnil oslav ukončení 2. světové války

V pondělí 6. května 2024 se v Plzni u pomníku Díky, Ameriko! uskutečnil pietní akt u příležitosti 79. výročí osvobození západočeské metropole a konce ...

ŘSD: Na silnici I/13 u Hostomic provádíme monitoring

Na silnici I/13 mezi Bílinou a Teplicemi aktuálně silničáři provádí dva průzkumné vrty, v předpokládané délce 2x 40 m. V rámci průzkumných prací násle ...

Historické autobusy už jsou v nové hale ve Vysokém Mýtě. Představí se o Muzejní noci 31. května

Pardubický kraj pokračuje s rekonstrukcí areálu bývalé zemědělské školy v ulici kpt. Poplera ve Vysokém Mýtě. Téměř hotová je nyní první etapa, která ...

Na karlovarské letiště bude od konce května létat charterová linka z uzbeckého Taškentu

Kromě rozšířených linek dovolenkových letů a nové pravidelné linky z Izraele přibude na karlovarském letišti další, a to charterová linka z Taškentu, ...

Doporučujeme



Úterý 7.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »