InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Delikatesní Svatojánské ořechy získaly gurmánského Oscara

12.09.2018
PRAHA - Svatojánské ořechy zachutnaly odborným porotcům na letošním ročníku mezinárodní potravinářské soutěže Great Taste Awards, kteří nevšední pochoutku z nakládaných vlašských ořechů ocenili dvěma hvězdami. Punc prvotřídní kvality si tak z Velké Británie odváží nejen tato delikatesa, ale také její výrobce - firma Chuť Moravy založená dvěma kamarády, kteří lásku k vínu a regionálním dobrotám proměnili ve své živobytí.
Ilustrační snímek | Foto: pram.cz
V porotě Great Taste Awards - prestižní soutěži, již sami organizátoři přezdívají "Oscaři ve světě jídla" - letos zasedalo více než 500 nezávislých porotců, kteří jako každoročně naslepo vybírali nejchutnější produkty z různých potravinářských kategorií. A že byly výrobky podrobeny kritice těch nejpovolanějších, ilustruje i skutečnost, že mezi porotci zasedali nejen majitelé restaurací, obchodníci s jídlem, food kritici a novináři, ale i šéfkuchaři s Michelinskou hvězdou. O ocenění v roce 2018 bojovalo téměř 13 000 výrobků, ze kterých pouze třetina uspěla a získala jednu, dvě nebo tři hvězdy. Ziskem dvou cípatých ocenění se může pyšnit pouze desetina přihlášených produktů, což řadí Svatojánské ořechy mezi mimořádné delikatesy a rovněž potvrzuje jejich úspěch v lokálních potravinářských soutěžích.

Svatojánské ořechy jsou gurmánskou pochoutkou z nezralých vlašských ořechů, které se sklízí v období kolem svátku sv. Jana (24. června), a následně včetně ještě měkké skořápky a slupky nakládají do okořeněného cukernatého sirupu. Takto se naložené vlašské ořechy, nakrájené na tenké plátky, podávají v kombinaci s čerstvými smetanovými sýry a paštikou, výborně se hodí i ke zvěřině, do salátů nebo dezertů. Jak vyplynulo z písemného hodnocení porotců Great Taste Awards, aroma Svatojánských ořechů evokuje vánoční atmosféru a je jednoznačně slavnostní, zejména pak díky použití skořice a hřebíčku. Pochvalu si delikatesa vysloužila i za decentní křupavost, atraktivní vzhled nakrájených plátků a způsob naložení bez použití octa, který dává vyniknout chuti samotných ořechů.

Svatojánské ořechy a další delikatesy firmy Chuť Moravy již dříve zachutnaly i známému českému šéfkuchaři Zdeňku Pohlreichovi, který je následně zařadil do jídelníčku své restaurace Next Door by Imperial. Oceněné ořechy lze sehnat ve vybraných farmářských obchodech v České republice nebo si je objednat na e-shopu Chuti Moravy, a to samostatně nebo v dárkovém balení v kombinaci s dalšími delikatesami včetně těch nejlepších moravských vín. Každý zákazník si pak obsah dárkového balíčku může poskládat dle vlastní chuti a v případě potřeby označit firemním logem.

Další články z rubriky Regiony

Vojáci i profesionální zápasníci vzdali hold válečným veteránům na galavečeru CZ Fighters For Veterans

PRAHA - Pražská hala UNYP Aréna ve Vysočanech se v pondělí 6. května stala svědkem prvního charitativního galavečera v bojových sportech na podporu válečných veteránů i pozůstalých rodin a dětí s názvem CZ Fighters For Veterans. Veškerý výtěžek z ...

Ministr kultury Martin Baxa se v Plzni zúčastnil oslav ukončení 2. světové války

V pondělí 6. května 2024 se v Plzni u pomníku Díky, Ameriko! uskutečnil pietní akt u příležitosti 79. výročí osvobození západočeské metropole a konce ...

ŘSD: Na silnici I/13 u Hostomic provádíme monitoring

Na silnici I/13 mezi Bílinou a Teplicemi aktuálně silničáři provádí dva průzkumné vrty, v předpokládané délce 2x 40 m. V rámci průzkumných prací násle ...

Historické autobusy už jsou v nové hale ve Vysokém Mýtě. Představí se o Muzejní noci 31. května

Pardubický kraj pokračuje s rekonstrukcí areálu bývalé zemědělské školy v ulici kpt. Poplera ve Vysokém Mýtě. Téměř hotová je nyní první etapa, která ...

Na karlovarské letiště bude od konce května létat charterová linka z uzbeckého Taškentu

Kromě rozšířených linek dovolenkových letů a nové pravidelné linky z Izraele přibude na karlovarském letišti další, a to charterová linka z Taškentu, ...

Doporučujeme



Úterý 7.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »