InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Den (pro) pěstounství Olomouc

12.09.2018
OLOMOUC - Ne všechny děti mají to štěstí, že mohou žít ve vlastní rodině. O některé děti se bohužel jejich rodiče nemohou, nechtějí nebo nedokáží postarat. Přestože v současnosti v Olomouckém kraji pečuje o děti formou náhradní rodinné péče kolem 700 pěstounů a celkem se jedná přibližně o 1000 dětí, stále hledáme náhradní rodiče pro zhruba 450 dětí žijících mimo svou vlastní rodinu.
Pozvánka | Foto: rodinajeok.cz
V neděli 16. září proběhne v Olomouci v prostorách Pevnosti poznání první ročník unikátního projektu Den (pro) pěstounství. Tento jedinečný den je věnován pěstounům, kteří se rozhodli pro náhradní rodinnou péči a poskytli tak zázemí dětem v tíživé životní situaci. Vítána je široká veřejnost, kterou téma náhradního rodičovství zajímá. Vstup na akci je pro všechny zdarma, připraven bude bohatý program.

Návštěvníci mohou navštívit i samotnou expozici Pevnosti poznání, a to za zvýhodněné vstupné 75 Kč. V rámci vstupenky je zájemcům zdarma otevřeno planetárium, pro milovníky adrenalinu zdarma zpřístupněn gyroskop. Korunní pevnůstka Olomouc návštěvníkům akce poskytuje 50% slevu na vstupné do nově otevřené expozice Prachárna. Vstupenky do expozic jsou k zakoupení na pokladně Pevnosti poznání.

Nedělní program odstartuje v 10 hodin uvítáním návštěvníků na pódiu v Laudonově sále v přízemí Pevnosti poznání. Zájemci se mohou zúčastnit rodinné hry "Cesta pěstouna", při které si vyzkouší jednotlivé kroky, které musí každý zájemce o náhradní rodinnou péči učinit, než bude moci přijmout dítě do péče. Soutěžící budou postupně plnit jednotlivé úkoly pro dospělé i pro děti a vyplňovat svou hrací kartu. Začátek trasy návštěvníci najdou u stánku č. 1 - Orgán sociálně-právní ochrany dětí. Pro všechny návštěvníky zde bude připraven také foto koutek a malování na obličej.
Ve 12, 14 a 16 hodin budou postupně losovány odevzdané hrací karty. Ze zapojených soutěžících bude vždy vybráno 15 výherců, kteří obdrží zajímavé ceny.

Návštěvníci mohou využít i dalších doprovodných aktivit. Pro děti bude připravena trampolína, bazének s kuličkami, dětská zóna, chill-out zóna atd. Na pódiu se vystřídají interpreti z řad dětských hudebníků a tanečníků. Účast přislíbil sbor Základní umělecké školy Žerotín Flauto Armonico, děti ze Základní umělecké školy Iši Krejčího, sbor Campanella aj. Pro děti je připraveno divadelní představení pod názvem Africká pohádka - O černouškovi. Pevnost poznání se představí se svými science show. Dvě vědecká představení a zároveň chemická show bude návštěvníky čekat v Laudonově sále v dopoledních i odpoledních hodinách.

Návštěvníci mohou ve 2. patře Pevnosti poznání navštívit výstavu fotografií na téma "Jsem pěstoun" a shlédnout cyklus dokumentárních filmů o náhradní rodinné péči "Rodiče napořád". Na vzniku dokumentárního cyklu se spolupodílí Česká televize a Nadace J&T, iniciátor kampaně Hledáme rodiče. Šest dílů cyklu mohou zájemci sledovat v malém sále, ve 2. patře Pevnosti poznání, vždy v celou hodinu. První díl z cyklu začíná v 11 hodin. Ve 14 hodin bude navíc promítán dokumentární film režiséra Igora Chauna "Dospělým ze dne na den", po kterém bude následovat krátká diskuse o startu dětí z dětských domovů do dospělého života.

Potenciální zájemci, kteří uvažují o náhradní rodinné péči mají jedinečnou příležitost pohovořit si přímo s pěstouny. První neformální beseda začíná již v 10:30 v podkrovních prostorách Pevnosti poznání, ve 2. patře. Další besedy pokračují vždy v půl.

Záštitu nad akcí převzal: hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.
Podrobnosti k celému programu jsou k dispozici na facebookovém profilu Rodinné Pasy, událost Den (pro) pěstounství. Další informace najdete na www.rodinajeok.cz/den-pro-pestounstvi.

Akce vzniká za podpory Olomouckého kraje, města Olomouce, Rodinných Pasů, Dobré rodiny o.p.s., Střediska sociální prevence Olomouc, Ministerstva práce a sociálních věcí, ISIS - Občanského sdružení pro pomoc náhradním rodinám z. s., Maltézské pomoci o.p.s., Náruče dětem z. s., Nadace J&T aj.

Další články z rubriky Regiony

Vojáci i profesionální zápasníci vzdali hold válečným veteránům na galavečeru CZ Fighters For Veterans

PRAHA - Pražská hala UNYP Aréna ve Vysočanech se v pondělí 6. května stala svědkem prvního charitativního galavečera v bojových sportech na podporu válečných veteránů i pozůstalých rodin a dětí s názvem CZ Fighters For Veterans. Veškerý výtěžek z ...

Ministr kultury Martin Baxa se v Plzni zúčastnil oslav ukončení 2. světové války

V pondělí 6. května 2024 se v Plzni u pomníku Díky, Ameriko! uskutečnil pietní akt u příležitosti 79. výročí osvobození západočeské metropole a konce ...

ŘSD: Na silnici I/13 u Hostomic provádíme monitoring

Na silnici I/13 mezi Bílinou a Teplicemi aktuálně silničáři provádí dva průzkumné vrty, v předpokládané délce 2x 40 m. V rámci průzkumných prací násle ...

Historické autobusy už jsou v nové hale ve Vysokém Mýtě. Představí se o Muzejní noci 31. května

Pardubický kraj pokračuje s rekonstrukcí areálu bývalé zemědělské školy v ulici kpt. Poplera ve Vysokém Mýtě. Téměř hotová je nyní první etapa, která ...

Na karlovarské letiště bude od konce května létat charterová linka z uzbeckého Taškentu

Kromě rozšířených linek dovolenkových letů a nové pravidelné linky z Izraele přibude na karlovarském letišti další, a to charterová linka z Taškentu, ...

Doporučujeme



Úterý 7.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »