InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Festival extrémního jídla láká na hady i pečená holoubátka

07.09.2018
OLOMOUC - V Letním kině Olomouc se v sobotu 8. září uskuteční Extrem food Festival. Od desíti do osmnácti hodin nabídne netradiční pokrmy a nápoje z exotických zemí, cestovatelské přednášky, koncerty, taneční vystoupení nebo soutěže. Na své si přijdou nejen milovníci novinek a netradičnosti, ale také ti, co si chtějí užít příjemný den.
Ilustrační snímek | Foto: Olomoucký kraj
Extrem food festival přichází do Olomouce už potřetí. Letošní ročník je prozatím největší, návštěvníci si mohou vybrat pokrmy u 30 různých kiosků a objevovat nová zákoutí světa v cestovatelské zóně s poutavými přednáškami a workshopy.

Hlavním bodem programu bude ale nepochybně jídlo. Hmyzí kuchyně, žabí stehýnka, šneci - to všechno už mohli Olomoučané na Extrem food festivalu vyzkoušet. Hitem tohoto ročníku však má být hadí maso.

"Nejvíce lidí přilákal loni steak z krokodýla, takže jej určitě nabídneme i nyní. Nicméně vůbec poprvé přivezeme do Olomouce také hadí maso, které je pro lidi, jak jsme si vyzkoušeli v Brně, opravdovým lákadlem," říká Pavel Pichler, organizátor akce.

Šéfkuchaři, kteří sbírají své recepty po celém světě, připraví pochoutky z hmyzu, chilli dobroty, ale také tradičnější jídla s vůní exotiky. K dostání tak bude sushi, mořské plody nebo tropické ovoce, které nelze v běžných obchodních sítích jen tak sehnat.

"Kromě extrémů budeme vařit a péct také tradičnější jídla. Zajímavostí mohou být třeba pečená holoubátka, která měla od nepaměti na evropských stolech své místo, a přesto je v místních restauracích už skoro neobjevíte," doplňuje Pichler.

Společně s hodováním čeká na návštěvníky bohatý doprovodný program s koncerty, vystoupením břišních tanečnic, vaření Milana Václavíka, tvůrce kuchařky Hmyz na talíři, anebo soutěž v pojídání opravdu extrémního jídla - švédského Surströmming.

"Surströmming znamená švédsky fermentovaný sleď, a právě toho budou naši soutěžící pojídat, pokud tedy překonají odpuzující zápach. Sleď je připravován speciální metodou kvašení, která dodá fermentovaným rybám velmi silnou a unikátní chuť včetně silného aroma. Myslím, že nejen soutěžící, ale také obecenstvo bude mít opravdu silný zážitek," uzavírá s úsměvem Pavel Pichler.

Vstupné na festival je 130 korun, děti do 120 centimetrů mají vstup zdarma. Cena jídel na akci se pohybuje od úsměvu až po cca 300 korun za exotické a netradiční pokrmy.

Další články z rubriky Regiony

Vojáci i profesionální zápasníci vzdali hold válečným veteránům na galavečeru CZ Fighters For Veterans

PRAHA - Pražská hala UNYP Aréna ve Vysočanech se v pondělí 6. května stala svědkem prvního charitativního galavečera v bojových sportech na podporu válečných veteránů i pozůstalých rodin a dětí s názvem CZ Fighters For Veterans. Veškerý výtěžek z ...

Ministr kultury Martin Baxa se v Plzni zúčastnil oslav ukončení 2. světové války

V pondělí 6. května 2024 se v Plzni u pomníku Díky, Ameriko! uskutečnil pietní akt u příležitosti 79. výročí osvobození západočeské metropole a konce ...

ŘSD: Na silnici I/13 u Hostomic provádíme monitoring

Na silnici I/13 mezi Bílinou a Teplicemi aktuálně silničáři provádí dva průzkumné vrty, v předpokládané délce 2x 40 m. V rámci průzkumných prací násle ...

Historické autobusy už jsou v nové hale ve Vysokém Mýtě. Představí se o Muzejní noci 31. května

Pardubický kraj pokračuje s rekonstrukcí areálu bývalé zemědělské školy v ulici kpt. Poplera ve Vysokém Mýtě. Téměř hotová je nyní první etapa, která ...

Na karlovarské letiště bude od konce května létat charterová linka z uzbeckého Taškentu

Kromě rozšířených linek dovolenkových letů a nové pravidelné linky z Izraele přibude na karlovarském letišti další, a to charterová linka z Taškentu, ...

Doporučujeme



Úterý 7.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »