InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Vítejte v nové éře robotiky

05.09.2018
PRAHA/BRNO - ABB si pro letošní MSV připravila několik zásadních novinek na poli robotizace a digitalizace továrny budoucnosti. Nová éra flexibilních a kolaborativních robotů začíná!
Ilustrační snímek | Foto: abbba.cz
Více flexibility, lepší návratnost investic nebo snadné přizpůsobení vlastních produktů rostoucím potřebám zákazníků, a to jak dnes, tak v budoucnosti - to jsou jen některé z mnoha výhod nových robotických řešení od společnosti ABB.

"Potřeby zákazníků se mění a změny budou pokračovat i nadále. Masové přizpůsobení potřebám zákazníků není jen trend, ale v mnoha průmyslových segmentech je to již normální stav a vyžaduje daleko vyšší úroveň flexibility," říká Tanja Vainio, ředitelka ABB Česká republika a Slovensko.

Letošní MSV - přelomový ročník pro ABB
V letošním roce, kdy se veletrh odehraje již pošedesáté, je expozice ABB výrazně interaktivní a vizuálně atraktivní pro všechny návštěvníky. Navíc je umístěna v nejprestižnějším pavilonu P, v sousedství největších firem na trhu. Stánek ABB bude propojen s expozicí společnosti B&R, největším nezávislým dodavatelem řešení pro automatizaci strojů a výrobních závodů, který se v loňském roce stal součástí společnosti ABB. Celková plocha stánku tak dosáhne 258 m2, což je jedna z největších ploch v rámci celého veletrhu.

Většinu místa v expozici ABB zaujmou nová přelomová průmyslová řešení včetně robotických. ABB zde představí i tři partnery z oblasti systémové integrace s praktickými ukázkami robotických řešení. Mimo jiné zákazníci uvidí část linky pro automobilový průmysl, ukázku technologie Bin-Picking nebo montáž drobných součástek.

Oproti minulým ročníkům mohou zájemci navštívit speciální karavan v barvách ABB postavený venku v blízkosti pavilonu P. Uvnitř karavanu budou instalovány tři roboty ABB (YuMi, Scara a IRB 120), které předvedou ukázky manipulace a montáže malých dílů.

Robot YuMi - hbitý, univerzální a bezpečný!
Na veletrhu MSV bude poprvé v ČR představen nový kolaborativní robot YuMi s jednou rukou. Ten představuje zatím nejhbitější a nejkompaktnější robotické řešení ABB, které lze začlenit do jakéhokoli výrobního prostředí.

"Jednoruký robot YuMi je kompaktní, lehký (váží jen 9,5 kg) a lze ho namontovat kamkoli a jakkoli, tedy i na strop, stůl či stěnu. Lze ho tak využít pro rychlou a flexibilní instalaci do stávajících výrobních linek. Robot je vyroben z lehké slitiny hořčíku a je schopný se otáčet kolem sedmi os. To mu umožňuje napodobovat lidské pohyby s větší hbitostí, než jakou mají běžné šestiosé roboty," dodává Tanja Vainio.

Robot je extrémně univerzální a může pracovat v mnoha oborech - například podává díly dvourukému robotu YuMi?. Zároveň jej lze přidat jako další ruku při složitějších montážích vyžadujících více než dvě ruce. Robot YuMi? využívá technologii ABB SafeMove 2, která zaručí stejnou bezpečnost pohybu, jakou mají ostatní roboty ABB.

Spolupráce člověka a robota na stále vyšší úrovni
Vedle YuMiho si zájemci budou moci prohlédnout novou řadu robotických kontrolérů IRC6 OmniCore?. Oba produkty jsou vytvořeny tak, aby zvyšovaly flexibilitu výroby prostřednictvím spolupráce člověka s robotem a plně tak využily potenciálu digitalizované továrny.

Součástí této nové generace kontrolérů jsou i digitální řešení ABB Ability?, související pokročilá služba Connected Services i již zmíněný bezpečnostní softwarový systém SafeMove 2 - ten dokáže každý připojený robot změnit z běžného průmyslového na kolaborativní.

Další významnou novinkou bude lakovací robot IRB 5510 s lakovacím zvonem RB 10000i. Jedná se o první vzdáleně připojený robotický lakovací zvon vybavený senzory, který umožňuje kontrolu kvality nástřiku a diagnostiku stavu zařízení v reálném čase. Toto řešení zrychluje nástřik a zároveň snižuje počet defektů prakticky na nulu. Výrobci aut se tak mohou soustředit na optimalizaci kvality nástřiku v reálném čase místo náročné kontroly až po ukončení nástřiku.

Na stánku bude i virtuální továrna na čokoládu
Na stánku společnosti ABB nebude chybět ani koutek virtuální reality s možností prohlídky továrny na čokoládu. Ve virtuální továrně si návštěvník vyzkouší chytrá řešení pro potravinářský průmysl. Formou krátkých situací přímo v provozu bude moci chvíli pracovat v továrně na čokoládu. Zjistí, jak přísná jsou bezpečnostní opatření ve výrobě a jak chrání zdraví zaměstnanců pomocí technologií ABB.

Se zvyšující se bezpečností souvisí i technologie SafeMove poprvé představená v roce 2008. Ta slouží k certifikovanému monitorování bezpečnosti pohybu robotů, dohledu nad nástroji a robotem v klidovém stavu a také k omezení rychlosti. Technologie SafeMove 2 umožňuje těsnější spolupráci robotů a lidí omezením pohybu robota přesně dle požadavků dané aplikace. SafeMove 2 má mnoho pokročilých bezpečnostních funkcí, jako je nastavení rychlostních limitů, bezpečné monitorování klidového stavu, nastavení rozsahů os a soustavný dohled nad pozicí a orientací.

Výhoda velkých robotů ABB? Výkon a úspora
Zajímavým exponátem bude také praktická ukázka aplikace softwarového balíčku ABB RobotStudio s nástavbou Remote Laser Welding PowerPac - tedy robota IRB 6700 s aplikací dálkového laserového svařování se skenovací optikou.

V případě robota IRB 6700 se jedna již o sedmou generaci velkých robotů, která se může chlubit mnoha vylepšeními, především větší robustností, snazší údržbou a také nižší spotřebou (o 15 %). To z nich činí nejvýkonnější roboty s nejnižšími provozními náklady ve třídě 150-300 kg. Výsledkem je nejspolehlivější a nákladově nejúspornější velký robot, jaký společnost ABB kdy vyrobila.

"Díky kompletní řadě variant robotů s nosností od 150 do 300 kg a s dosahem od 2,6 do 3,2 metru se rodina IRB 6700 snadno přizpůsobí nejrůznějším úkolům v automobilovém průmyslu, ale i mnoha jiných průmyslových odvětvích," informuje Tanja Vainio.

Dalším atraktivním exponátem je nová řada standardizovaných 3D Inspekčních robotických systémů pro přesné a efektivní 3D měření - buňka s technologií FlexInspect?. Robotický inspekční systém srovnává naměřená geometrická data s digitálními CAD modely a provádí tak automatizovanou inspekci vyrobených dílů. "To vede k výraznému snížení času cyklu měření a současně ke zvýšení kvality i snížení rizika chyb při kontrolách," uzavírá Tanja Vainio.

Stánek ABB najdete v hale P pod číslem 095. Těšíme se na vás!




Další články z rubriky Regiony

Vojáci i profesionální zápasníci vzdali hold válečným veteránům na galavečeru CZ Fighters For Veterans

PRAHA - Pražská hala UNYP Aréna ve Vysočanech se v pondělí 6. května stala svědkem prvního charitativního galavečera v bojových sportech na podporu válečných veteránů i pozůstalých rodin a dětí s názvem CZ Fighters For Veterans. Veškerý výtěžek z ...

Ministr kultury Martin Baxa se v Plzni zúčastnil oslav ukončení 2. světové války

V pondělí 6. května 2024 se v Plzni u pomníku Díky, Ameriko! uskutečnil pietní akt u příležitosti 79. výročí osvobození západočeské metropole a konce ...

ŘSD: Na silnici I/13 u Hostomic provádíme monitoring

Na silnici I/13 mezi Bílinou a Teplicemi aktuálně silničáři provádí dva průzkumné vrty, v předpokládané délce 2x 40 m. V rámci průzkumných prací násle ...

Historické autobusy už jsou v nové hale ve Vysokém Mýtě. Představí se o Muzejní noci 31. května

Pardubický kraj pokračuje s rekonstrukcí areálu bývalé zemědělské školy v ulici kpt. Poplera ve Vysokém Mýtě. Téměř hotová je nyní první etapa, která ...

Na karlovarské letiště bude od konce května létat charterová linka z uzbeckého Taškentu

Kromě rozšířených linek dovolenkových letů a nové pravidelné linky z Izraele přibude na karlovarském letišti další, a to charterová linka z Taškentu, ...

Doporučujeme



Středa 8.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »