InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Posoudit rozvoj Gruzie na vlastní oči - i díky Česku

03.09.2018
Ne každá země, která v minulosti patřila do Sovětského svazu a která navíc v roce 2008 prošla válečným konfliktem s Ruskem a má stále nedořešené konflitky s Jižní Osetií a Abcházií, se může pochlubit rozvojem (nejen ekonomickým) tak, jako Gruzie. Posoudit situaci v této pohostinné a na přírodní a historické unikáty bohaté zemi je však potřeba přímo na míste na vlastní oči. Například v podobě terénní exkurze, jakou toto léto absolvovali studenti a studentky Katedry rozvojových s environmentálních studií PřF v Olomouci s finanční podporou České rozvojé agentury (ČRA).
Ilustrační snímek | Foto: upol.cz
Gruzie má za sebou několik historických milníků a bolestných událostí, které ho, i přes dobře se rozvíjející ekonomiku a rostoucí turismus, stále řadí mezi křehké demokracie, jimž stále musí pomáhat jiné země v rámci zahraniční rozvojové spolupráce. Česká republika tam prostředníctvím ČRA realizuje zajímavé a inovativní rozvojové projekty. Studenti Mezinárodních rozvojových studií měli možnost navštívit několiv z nich.

Podpora vnitřně přesídlených žen a práce s mládeží
Kvůli dvěma zamrzlým konfliktům s Jižní Osetií a Abcházií je v Gruzii vysoký počet vnitřně přesídlených osob (tzv. IDPs). Na podporu jejich aktivit plyne rozvojová pomoc od donorů jako jsou například USAID, EuropeAid, SlovakAid, CzechAid / ČRA a další. Dalšímu vzdělávání, rekvalifikaci a začlěňování žen do pracovního procesu, se věnuje organizace Fund for Women Entrepreneurs z Kutaisi. Jedná se o vnitřně přesídlené obyvatele z Abcházie. Právě k tomuto tématu - posilování postavení žen a snižování nezamětsnosti v regionech - měli účastníci a účastnice exkurze nejvíc otázek.
V obci Kvemo Chala založila před několika roky neziskovou organizaci KONA bývalá studentka Mezinárodních rozvojových studií z ČR - Jana Kowalová. Vdala se do této obce a rozhodla se poorpořit aktivití místní mládeže, která do té doby neměla žádný prostor a motivaci k seberealizaci. Studium angličtiny a výstavba a zařizování knihovny přispěly ke smysluplnému naplnění volného času místních mladých lidí. Během červnové návštěvy a diskuse mezi gruzínskými středoškoláky a vysokoškoláky z Univerzity Palackého vznikly výborné nápady na další spolupráci a dobvolnické možnosti při obnově parku.

Znevýhodnění lidé a jejich hlas v Gruzii
Díky podpoře České rozvojové agentury navštívili studenti a studentky z Univerzity Palackého nehen malé lokální iniciativy, ale i mezinárodní instituce v hlavním městě - například Rozvojový program OSN (UNDP) nebo Delegaci Evropské unie v Gruzii.
V místní pobočce Transparency International debatovali o míře korupce v zemi a o předvolebním napětí. V Caucasus Institute for Peace, Democracy and Development (CIPDD) zase diskutovali o budování míru a upevňování demokracie v konfliktních oblastech na Kavkaze. O fungování nezávislých médií se účastníci a účastnice exkurze dozvěděli více během rozhovoru s Kamilou Mamedovou, představitelkou komunitního rádia v Marneuli, které dává prostor a hlas různým menšinách, které v Gruzii žijí.
Na základě diskuse s Gigou Chitishvilim, zástupcem Centra strategického výzkumu a rozvoje v Gruzii (CSRDG), studenti a studentky z Olomouce zjistili, jak funguje podpora zaměstnanosti znevýhodněných skupin obyvatelstva a lidí se speciálními potřebami prostřednictvím iniciativ založených na sociálním podnikání. Tak dobře zpracovaný systém podpory gruzínských sociálních podniků a mentoringu pro jejich zakladatele nefunguje ani v ČR.

Viditelná pomoc českých neziskovek na venkově
S cílem vidět projekty rozvojové spolupráce na vlastní oči navštívili mladí lidé z Univerzity Palackého během své terénní exkurze také konkrétní příjemce pomoci na venkově. V regionu Tušetie (na severovýchodě Gruzie) se seznámili s realizací rozvojových projektů organizace Charita Česká republika, které jsoou implementévány s finančni podporou ČRA. Jedná se o budování kapacit, podporu vzdělávání, zařízení etnografického muzea, ale především podporu místní řemeslné výroby - hlavně zpracování ovčí vlny do podoby textilních produktů a suvenýrů.
V regionu Imereti, přesněji v okrese Terjola, navštívili účastníci a účastnice exkurze zemědělské projekty na podporu místních družstev, které se věnují výrobě mléčných výrobků (sýry, mléko, zmrzlina) či pěstování ovoce a zeleniny ve sklenících. Jednalo se o další úspěšný projekt rozvojové spolupráce, kde česká organizace Člověk v tísni s finanční podporou ČRA reagovala na potřeby místních lidí.
Mladí lidé z Univerzity Palackého se také zajímali o proces budování občanské společnosti v Gruzii po válce v roce 2008 či o možnosti jejího vstupu do EU. Během léta pracují na mediálních výstupech, které popisují navštívené projekty a to, co v Gruzii v rámci exkurze zažili. Formou informování veřejnosti a osvěty společně s fotovýstavou a vzdělávacími přednáškami po celé ČR přiblíží studenti většímu množství lidí téma zahraniční rozvojové spolupráce a její důležitosti při naplňování globálních cílů, stejně jako téma solidarity se zeměmi, které si v minulosti prošly podobným vývojem jako postsocialistické republiky. Tato terénní exkurze a celý projekt globálního rozvojového vzdělávání je spolufinancovaný z prostředků České rozvojové agentury (ČRA).
Autor: PhDr. RNDr. Bozena Markovic Baluchova
Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

Vojáci i profesionální zápasníci vzdali hold válečným veteránům na galavečeru CZ Fighters For Veterans

PRAHA - Pražská hala UNYP Aréna ve Vysočanech se v pondělí 6. května stala svědkem prvního charitativního galavečera v bojových sportech na podporu válečných veteránů i pozůstalých rodin a dětí s názvem CZ Fighters For Veterans. Veškerý výtěžek z ...

Ministr kultury Martin Baxa se v Plzni zúčastnil oslav ukončení 2. světové války

V pondělí 6. května 2024 se v Plzni u pomníku Díky, Ameriko! uskutečnil pietní akt u příležitosti 79. výročí osvobození západočeské metropole a konce ...

ŘSD: Na silnici I/13 u Hostomic provádíme monitoring

Na silnici I/13 mezi Bílinou a Teplicemi aktuálně silničáři provádí dva průzkumné vrty, v předpokládané délce 2x 40 m. V rámci průzkumných prací násle ...

Historické autobusy už jsou v nové hale ve Vysokém Mýtě. Představí se o Muzejní noci 31. května

Pardubický kraj pokračuje s rekonstrukcí areálu bývalé zemědělské školy v ulici kpt. Poplera ve Vysokém Mýtě. Téměř hotová je nyní první etapa, která ...

Na karlovarské letiště bude od konce května létat charterová linka z uzbeckého Taškentu

Kromě rozšířených linek dovolenkových letů a nové pravidelné linky z Izraele přibude na karlovarském letišti další, a to charterová linka z Taškentu, ...

Doporučujeme



Středa 8.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »